Hírek
FM17 Klánliga – Összefoglaló

FM17 Klánliga – Összefoglaló

Mint minden évben, úgy idén is összefoglaljuk a Klánligában történteket… de idén rendhagyó módon, egy olyan ember gondolatit olvashatjuk, aki Ő maga is átélte a küzdelmeket. Szerintünk senkinek nem kell bemutatni Bognár Árpádot, a The Professional Managers oszlopos tagját, aki sajátos humorával üde színfoltja a Magyar FM közösségnek…

Íme tehát az Egy Klánligás naplója:

FM17 Klánliga

“…fulladok, nem kapok levegőt, nincs kiút..”

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.02.13.

Fantasztikus dolog vette kezdetét! Hetek, hónapok óta zajlottak az előkészületek és végre elindul a várva várt sorozat! Remek téma, nagyszerű körítés, hihetetlen izgalmak… Öröm számomra, hogy saját szememmel láthatom, ahogy A mi kis falunk című magyar remekmű elindul rögös útján, hogy megnevettesse a humorra kiéhezett honi műkedvelőket.

Eközben szintén elindult a komoly hagyományoknak örvendő Klánliga FM17! 8 csapat állt össze, hogy megküzdjön egymással a hőn áhított bajnoki címért. Toronymagas esélyesnek számító TPM köztiszteletben álló tagjaként úgy kezdtem, ahogy az majd az egész idényben végigkísér: győzelemmel! Sajnos a csapat csak X-re volt képes az Outlaws ellen. Az első forduló többi összecsapásán többnyire papírforma született, hiszen a HC legyőzte a U.N.I.T.E.D.-et, a Liberty pontoktól szabadította meg az Okány Felesivó Mesterek Team-jét és a Trollokat maga alá gyűrte A társadalom szelleme!

U.i.: Ma úgy döntöttem, hogy nem iszom több alkoholt, hogy az elmémet is felkészítsem a további megmérettetésekre.

 

Keeves Nablón!                                                                                                        2017.02.19.

Mijóta nem izom, azóta minden sokal szevb! Ma pl jácottam klánligást és majdnem megvertem Pospt.. Pospiscie… Petit! Nem ütyetlen a srác, lehet csak kevésel fogom megelőszni az NVP listán! Majnem nyert is a TpeM, de a hülye Radics Zolika miatt megin nem tudtunk, elvertek minket a Libertisek! A 2 törvénen kivüliek a csúnya Trollok és a Ótlávs mecse hazai skert hozott. Az Okány Fizeted: Megissszukk Team közel járt a bravúrhoz a Magyar korona ellenébe, de nem jött ösze! A forduló meglepetése egyértelműn az votl hogy Bobbi mégse halt meg, csak álmodta a zuhany alatt recsizve!!! Meg nyert az énekes csapat.. az a tigrises számuk van, nah… a hőfehér jaguár! Elverték a nagy esjes Socitetit!!

U.i.: Mióta nem izom, azóta nagon másnapos vagyok… több rostost kéne ennem…

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.02.26.

Időközben szóltak, hogy az alkohol fogyasztás csak időlegesen véd meg a hidegtől, rengeteg káros hatása van a szervezetre és még drága mulatság is. A TPM pedig nem fizeti a költségeket, így meg kell próbálnom leszokni. Ajánlottak egy anonim okányi szervezetet, ahol garantáltan kigyógyítanak. Kicsit sokat kell utazni, de állítólag ők a legjobbak. Remélem az FM-es csapatuknál mindenképp jobbak, mert ők nem bírtak a UNITED-el, akik megsemmisítő 15-5-ös csapást mértek rájuk! A Society Spirit és a Liberty is hozta a „kötelezőt”, ahogy a Hungarian Crowns sem kegyelmezett a TPM-nek, még ha a forduló legszorosabb összecsapását is hozta a párharc.

A tabella már most kezdi mutatni a várható erőviszonyokat? Sok van még hátra, bármi lehet!

U.i.: A 6 kalapból megint legfeljebb 2-3 lesz használva a szezonban.

 

Drága Naplóm!                                                                                                           2017.03.07.

Idegállapotban vagyok. Ebben a fordulóban nem kerültem be a csapatba, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy Mtk drukker vagyok és hogy több hajam van, mint Radics Úrnak! Ahogy az várható volt, megsemmisítő vereséget szenvedtünk az UNITED-től és ezzel 1 pont tulajdonosaként a 7. helyen tanyázunk. Az összes többi meccsen szoros eredmény született, háromszor is 11-9 lett a vége. Mind a három esetben a bajnokság éllovasai örülhettek sikernek. Továbbra is 100%-os a Liberty és a HC, nehéz lesz őket megszorongatni jelen állás szerint.

A témához tartozik, hogy ma 3 gólt lőttem focin, mind a hármat ballal! Nagyon szép a vádlim!

U.i.: A TPM és az Outlaws minden stat-ban megegyezik 4 forduló után a tabellán. Véletlen???

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.03.12.

A Liberty és a HC tovább folytatja kiközösítő hadjáratát, ami által már 6 pont előnyt halmoztak fel a még dobogós UNITED-el szemben. Utóbbi meglepetés csapat vereséget szenvedett a Trolls-tól, emiatt lassan leszakad az élbolytól. Az Outlaws vereségével az utolsó helyet már csak egyedül birtokolja, miután a TPM bravúros, 10-10-es győzelmet aratott az Okány Fogjunk Melleket Team otthonában! Valami elkezdődött?

U.i.: Remek vendéglátásban volt részünk Okányban! A detox-ot miért nem detoksznak írják??

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.03.21.

A 6. forduló előrehozott bajnoki döntőt sejtetett, hiszen a HC a Liberty-vel csapott össze. A valóban izgalmas párharcban döntetlen született, így maradtak fej-fej mellett. Eközben az Outlaws magára talált az egyre inkább széteső UNITED ellen és két helyet ugrott előre. A TPM-et most sem tudták legyőzni, a Society Spiritnek hála már a 8. helyen vagyunk!!

Ui.: Szóltak, hogy csak 8 csapat van és utolsók vagyunk. De vallom, hogy fő az optimizmus… meg a babgulyás!

 

Naplóm!                                                                                                                      2017.03.26.

A klánunk elkezdte kidolgozni a tuti győzelem receptjét. Így ha vereséget szenvedünk, óvni fogunk az idény második felétől! A Trollok hajszál híján győztek ellenünk, továbbra is magabiztosan tartjuk pozíciónkat! Ez mind semmi, hisz ez a forduló igazi meglepetéseket hozott. A Liberty és a HC is kapott egy nagy pofont, mielőtt elkényelmesedtek volna. Győzött a Society Spirit, UNITED, Trolls és az Okány is, ennek köszönhetően besűrűsödött a középmezőny, mint az MTK ultrák a túl kicsi stadionunkba! Ideje lesz a falra lelátókat erősíteni!

U.i.: Amúgy idén tuti nem esünk ki, szerintem a dobogó is meglehet! Hajrá Mtk!!

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.04.10.

Újabb bravúros pontszerzés az Outlaws ellen! Persze ha nem maradok ki a csapatból, tuti a győzelem… De megint előjött, hogy túl jól állok az MVP listán és irigyek lettek rám a társak. Új taktikákat gyárthattam viszont, szóval a következő fordulóban tuti nagyot szakítok! Okányban pont pont nem maradt, de pálinka biztos, lehet a Liberty nem csak bajnoki pontokkal, de bajnoki másnappal is távozott! A HC feloszlatta a UNITED reményeit a dobogóra lépésre, a Trolls viszont leigázta a Society Spiritet.

 

Édes Naplóm!                                                                                                             2017.04.16.

Széjjel aláztam az MVP cím várományosát, P.Petit, 2:2, 0:2! Szerintem abbahagyja majd a játékot, annyira jó voltam! Nekem hála könnyedén nyertünk 10-10-re a Liberty ellen! Tuti megindulunk a tabellán felfelé ezek után! Az okányiak felszívták magukat, üthetett a kerítésszaggató, mert elferdítették a keresztet a magyar koronán!

U.i.: Szóltak, hogy sokadik alkalommal kerültem fel az aktuális forduló MoM plakátjára. Aki tud, az tud… #marhajovagyok

 

Király Naplóm!                                                                                                           2017.04.25.

Mondtam én, hogy szárnyalni kezdünk! Megint én kaptam az ellenfél csapatkapitányát és Gribo kemény ellenfél volt! Ám óriási bravúrt bemutatva húzóra megivott két sör után megálmodtam a győztes taktikát! Tuti én leszek az MVP a liga végén ezek után! A TPM első győzelme, de tuti nem az utolsó!! Mostantól mindent nyerünk! Győzött a Liberty a Trolls ellen, így meglépett a tabellán 4 ponttal. Okányi sörmámor és Spirit henger voltak a további eredmények.

 

Piciny Naplóm!                                                                                                           2017.04.30.

Tragédia a mostani! Elfogyott a sajt a makarónihoz, nem maradt, csak gyümölcsös „sör” a hűtőben, lemaradtam egy jó filmről a tévében és elment a tipszmikszem… Mondtam is az asszonynak, hogy tuti nem lesz soha barátnőm se… Erre ő lehülyézett… jót tett az önbizalmamnak… az egész TPM megérezte, hogy bajok vannak, Sima vereséget szenvedtem és ki is kaptunk a UNITED-től… ennyit számít a formám a klánnak… Az első 4 helyezett hozta a pontokat, így a vége felé egyre többet jelent a 2-4 pont különbség a csapatok között.

U.i.: Találtam még egy sört. #vanisten

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.05.07.

El kell fogadnunk lassan, hogy a TPM idén nem lesz bajnok. Tudom, korai még ezt kijelenteni és szokatlan a pesszimizmusom, de van egy ilyen… női megérzésem. Mivel nem engedtük traktorral az udvaron parkolni az Okány FM Team-et, csúnyán elvertek minket. A Trollok tojtak az Egyesültekre, az Outlaws meg a HC bajnoki álmaira! A Liberty-nek így belefért egy iksz is az SS ellen. Így eldőlt a bajnoki cím sorsa és a szelektíven hulladék gyűjtők arannyal a nyakukban fejezik be a szezont (színesfém)! A koronások ezüstje is elég biztossá vált.

U.i.: A TPM már matematikailag sem lehet bajnok… :/

 

Naplóm!                                                                                                                      2017.05.15.

Világraszóló sikert aratva elvertem Mangerdet. Végre megtaláltam a jó taktikát! Rohanunk felfelé a tabellán! A HC megverte a Libertyt és ezzel szorossá tette a véghajrát! Míg az okányiak kiütötték az elfáradni látszó trollokat. Nagy a verseny az utolsó helyért, mindkét hátul tanyázó csapat nyert!

U.i.: Újra elkezdek inni! #izgatott

 

Kedves Naplóm!                                                                                                         2017.05.21.

Valami véget ért… valami fáj… szól a népszerű nóta refrénje az MTK ultráktól… Bár még bízunk benne, hogy meglesz a bent maradás, az nem történhet meg velem, hogy kedvenc csapatom és a klánligás egyesületem is kieső helyen végezzen… A TPM-nek már nincs remény, hiába a nagyszerű győzelem, aminek természetesen!! ismét részese voltam (csak kettős vereséget szenvedtem, az belefér!). A Liberty hozta a „kötelezőt”, amivel bajnoki címet ünnepelhetett végül. A HC kikapott az SS-től, így ezüst lett a vége, ami nem rossz, de azért ez mégsem túl aranyos… Szoros csatában végül az Okány lett a bronzérmes. Tudni lehet, hogy a tv-s jogdíjakból befolyt pénz helye már most megvan! Jó nekik! A következő szezonra a TPM reális célkitűzése, most hogy Radics „Blatter” Zoltán a háttérből segíti csak a klánt, tuti az aranyérem megszerzése lesz! Azonban sok változás és csapat átalakulás van kilátásban és még több idő az újabb idényig.

U.i.: Ugyanitt sötétszürke Ford Fiesta eladó!

Íme hogy alakult az idei Klánliga csapatainak helyezései… A bajnok Liberty már a második fordulóban átvette a vezetést és egészen a végéig nem engedte ki a kezéből…

 

Az FM17 Klánliga csapatainak értékelései

(Bognár Árpád tollából)

1. Liberty – A bajnok

Mit is lehetne írni róluk? Végül többnyire magabiztos teljesítménnyel nyerték a ligát. Suttogtak belső viszályokról, ám igazából ebből kívülről nem sok látszott. A heves természetéről is ismert birkabűvölő Havasi Ádámnak sikerült valahogy összetartani a csapatot, adtak egy rajt-cél MVP győzelmet arató Pospischill (copy paste) Petit és végül 5 pont előnnyel nyertek bajnokságot. Ha még a Krokovics – Budai – Jaksa trió is formában van, akkor bizony utólag még többen küldenék a csapatot sóért a bányába. Kérdés, hogy fog kinézni az FM 18-ra a csapat, együtt tudnak e maradni, vagy a magasabb fizetésért/alkoholmennyiségért esetleg lesznek, akik váltanak és szétszedik a címvédőt?

2. Hungarian Crowns – A koronázatlan királyok

Idény elején talán, a közepén tuti nem, a végén meg már beletörődve írták volna alá a 2. helyet zárásként. Gribovszky Gergely gardírozta alakulat sokáig menetelt holtversenyben a Liberty-vel az élen, ám jött egy kisebb gödör, amiből aztán már nem tudtak igazán jól kijönni. Csapaton belül hogy ki mennyire elégedett a saját teljesítményével, azt csak ők tudják, ám várhatóan jövőre újra az első helyért szállnak harcba majd. Ha ez a veretes névsor együtt marad, erre minden esélyük meg is lesz, ha más nem, Attila majd meghegeszti a tabellát photoshop-al!

3. Okány FM Team – Az alkoholfogyasztás

A szezon során többször is megmutatták, hogy nem csak az akaratuk, de a gyomruk is erős! Talán a szezon mumentuma volt, mikor csapatépítő tréning gyanánt élőben jelentkeztek be. Mármint amennyire élőnek lehet nevezni valakiket annyi alkohol után. A rossz kezdés után sikerült talpra állniuk és kihúzták magukat a trágyából! A sikerük és bronzérmük külön megsüvegelendő annak tekintetében, hogy igyekeztek saját nevelésű játékosokra támaszkodni, pedig nyilván ők sem voltak már szomjasak! Érdemes megemlíteni azt is, hogy alig vannak kevesebben az FM-hez értők (számítógéphez??) a faluban, mint Mtk ultra bajnoki meccsen! Szóval egy okányit nem szabad félvállról venni! Érdekesség, hogy az MVP listán az első 10-ben 3 csapattárs is végzett, amit más gárda nem tudott megcsinálni rajtuk kívül.

4. Society Spirit – A meglepetés csapat

A társadalom szelleme, igazi bajnokesélyesek voltak. A csapat kapitánya, Lőre Attila és az online FM Vujity Tvrtko-ja Mangerd Wanlar a top 10-ben végzett az MVP listán, ám a gárda teljesítménye elég hullámzóra sikerült. 6-2-6 mutatója hova lehetett volna elég, mint a mezőny közepére? Pedig azt vártuk volna, hogy hatalmas küzdelemben lesznek a bajnoki címért, ám hogy ez nem valósult meg, talán több oka is lehet. Én ugyan nem tudom mi, elég ha ők tudják a megoldást a következő szezonra, hogy végül pozitív értelemben váljanak meglepetés csapattá.

5. Trolls – A trollok

A szezon előtt a frissen alakult csapatnak nem sok esélyt adtak a jó szereplésre. Ehhez képest több csapatot is megtrollkodva sikerült az 5. helyen végezni. Ha legyőzik a TPM-et a végén, még a 4. hely is meglehetett volna. Főleg Pászti Szabolcs és Gyovai Erik hajtotta a szekeret és a jó szereplés hátránya lehet, hogy néhány játékos nyilván nagyon kapós lett. Sikerül e megtartani őket? Ha nem, lesz e megfelelő utánpótlás? Minőségben mit jelenthet egy újonc? Pamut pólót 60 fokon mosni érdemes e?

6. U.N.I.T.E.D. – Az egyesülők

Ugyanúgy kérdéses volt az UNITED várható teljesítménye szezon elején, mint a Trolls-é, hiszen frissen alakultak, jó nevek kerültek a csapathoz, így bármi előfordulhatott volna. A 6. helyre voltak jók, ami az elejét tekintve talán csalódás, sokat voltak a harmadik és negyedik helyen is, ám az utolsó két fordulónak köszönhetően csak két csapatot előztek meg. Ennek ellenére van bennük potenciál és ígéretes jövő előtt állnak, ha Tombor Szilárdék belehúznak, szép idényük lehet a következő!

7. The Professional Managers – Az önzetlenek

Egy csapat, mely 5 döntetlent játszik 14 meccsből, egy kicsit több szerencsével akár előrébb is végezhetett volna. Egy picit hátrébb is mondjuk. Sokat jelentett Radics Zoltán jelenléte, hisz ha Ő nincs, nem tudták volna kire fogni a vereségeket… Max rám, azt meg milyen már… Énok Istvánnak hála rengeteg statisztika állt a gárda rendelkezésére, amit azonban nem tudtak mire használni. Lehet sörből kellett volna több. Összességében talán csalódás, ám többnyire szórakoztató idény volt ez a TPM számára. Amit már tudni lehet, hogy a kora miatt visszavonul az amúgy se gyors 00-ás ügynök, Radics Úr.

8. Outlaws – A törvényen kívüliek

Sok változáson ment keresztül a csapat, ám az utolsó hely talán meglepetés. Voltak Jó meccseik, ám valahogy nem tudták a maguk javára billenteni a mérleget. Talán Huszti Norbert vállalhatott volna több meccset vagy használhattak volna kevesebb vaktöltényt, utólag mindegy is. Az biztos, hogy jövőre is nagy szükség lesz rájuk, mert értékes pontrablásaik nagyban befolyásolhatják legközelebb is a tabella állásának végkimenetelét.

Nagyon szépen köszönjük Árpádnak az idei Klánliga összefoglaló cikkben való közreműködést! Szerintünk zseniális lett, de hát Árpiról van szó, tehát más milyen nem is lehet! 😀

 

FM Klánliga – Örökranglista

Az FM Kánliga All-time ranglistáját, óriási fölénnyel  – a Magyar FM közösség egyik legrégebbi csapata – a Society Spirit vezeti. A Lőre Attila által vezett csapat 76 mérkőzésen, már 42 győzelmnél és 134 szerzett pontnál jár. A második helyen a kétszeres Klánliga győztes és egyszeres ezüstérmes Hungarian Crown (82 pont) található, akit a harmadik helyen az Outlaws (59 pont) követ.

A legjobb győzelmi aránya még mindig a Hungarian Crown nyeri a mérkőzéseket, hiszen az eddigi három szezon alatt lejátszott 38 mérkőzésük 71,05%-át meg tudták nyerni. Az idei bajnoki címével a Liberty feliratkozott a érmesek listájára, amit a 1 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzéremmel a Society Spirit vezet.

FM17 Klánliga – MVP ranglista

FM17 Klánliga MVP Bajnok – Minden idők egyik legjobb MVP-je?

Azzal, hogy Pospischill Péter ilyen fölényesen tudta megnyerni az idei MVP címet, bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt pár év egyik, ha nem a legjobb MVP győztesével van dolgunk. De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme egy táblázat, melyben szerepelnek az elmúlt öt év Klánliga MVP győztesei illetve az általuk elért eredmények.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy 2013 és 2015 között hat csapat részvételével indult a Klánliga, ezért a résztvevők által maximálisan lejátszható mérkőzések száma 20 volt. 2016-tól viszont már nyolc csapat vett részt a küzdelmekben, ezért a résztvevők által maximálisan lejátszható mérkőzések száma 28-ra ugrott. Tehát ha a fenti táblázatra nézünk, akkor az MVP győztesek által rúgott és kapott gólok, valamint a szerzett pontok száma között van némi eltérés, viszont ennek kiküszöbölésére szerepel a táblázatban a mérkőzésenkénti statisztika, ez pedig minden kérdésünkre választ ad.

De lássuk is, hogy Pospischill Péter teljesítménye mire volt elég az elmúlt négy év győzteseinek teljesítményével szemben. A gólszerzés nagyon ment Petinek, hiszen a mérkőzésenkénti 2,85-ös rúgott gólátlagátot jóformán még csak megközelíteni sem tudják. A második legjobb átlaga  Budai Richienek – a 2015-ös Klánliga legértékesebb játékosának – van, de ha Richie 2,60-as átlagát beszorozzuk 26-al, akkor is csak 67,6 gólt kapunk, ami messze elmarad Peti idei 74 rúgott góljától.

Ami a kapott gólokat illeti, már nem olyan fényes a helyzet, hiszen a mérkőzésenkénti 1,46 kapott gól, a legrosszabb az MVP győztesek között. Ebben a kategóriában toronymagasan Lőre Attila – a 2014-es Klánliga MVP győztese – vezet.

Péter a lehetséges 14 fordulóból egyet kihagyott, de 13 forduló alatt is ötszor volt csapata legjobbja (MoM), illetve négyszer szerepelt az adott hét legjobb öt játékosa között (ToW).

És akkor jöjjön az egyik, ha nem a legfontosabb statisztikai adat, a meccsenkénti szerzett pontok száma… 26 mérkőzés, 40 szerzett pont… ez bizony 1,54-es átlag, ami konkrétan azt jelenti, hogy Peter egy párharc során átlagban 3 ponttal segítette a Liberty-t a bajnoki cím felé tartó menetelés során. Szenzációs ugyan, viszont a fenti táblázatban csak a második helyre elég, mivel 2013 MVP-je, Lőre Attila,  a megszerezhető pontok 80%-át zsebelte be.

A lenti táblázatban láthatjátok Péter idei Klánliga eredményeit, melyek között több figyelemre méltó dolgot is észre vehetünk. Egyrészt, a 13 forduló során, nem volt olyan párharc, ahol Péter legább egy mérkőzést ne nyert volt meg, másrészt pedig 9 fordulón keresztül veretlen tudott maradni.

A fenti adatokat látva teljesen egyértlemű, hogy a 2017-es Klánliga legértékesebb játékosa, Pospischill Péter, minden idők egyik legjobb MVP győztese lett! Gratulálunk Peti!

Beszéljünk egy kicsit az  MVP ranglista másik két dobogósáról is… az ezüstérmet Hőgyes Kristóf szerezte meg, aki idén az Okány FM Team legjobb embere lett. Idén mind a 14 fordulóban keződként számított rá a csapata, ezt pedig 15 győzelemmel és 35 szerzett ponttal (62,50%, 1,25 P/M) hálálta meg. Kiegyensúlyozott teljesítményével teljes mértékben megérdemelte a második helyezést.

A harmadik helyezett Jármi László is minden elismerést megérdemel, hiszen 28 mérkőzésen 14 győzelmmel és 6 döntetlennel segítette csapatát, arról nem is beszélve, hogy holtversenyben (4-szer, Pospischil Péterrel és Pászti Szabolccsal) a legtöbbször szerepelt a hét csapatában. A 34 megszerzett pontja (60,71%) pedig elég volt a bronzéremhez.

És most térjünk rá a statisztikákra is… a legtöbb győzelmet (18) az MVP cím győztese, Pospischill Péter szerezte, döntetlenek terén pedig az okányi Dani Gergely-Mihály jeleskedett, aki 28 mérkőzésen 9-szer ikszelt. A legtöbb elvesztett mérkőzése (16) Sipos Sándornak volt. Rúgott gólok terén Pospischill Péter vitte a prímet, hiszen óriási előnnyel nyerte ezt a kategóriát. Péter 26 mérkőzésen összesen 74 gólt szerezett, ami számunkra egy félelmetes mutató, így hát teljesen egyértelmű, hogy a meccsenkénti rúgott gólok kategória (2,85 RG/M) képzeletbeli aranyérme is az Ő nyakába kerül. A legkevesebb öt párharcon (10 mérkőzés) résztvevők közül, a legrosszabb mutatóval Tombor Szilárd rendelkezik, aki 10 mérkőzésen csupán 10 gólt szerzett, ez pedig kereken 1 gólos mérkőzésenkénti átlag.

Kapott gólok terén nagy volt a harc, de végül a Trolls csapatvezetője, Sipos Sándor, azzal hogy 26 mérkőzésen 69 gólt kapott, karhosszal verte az mezőnyt… ez pedig azt jelenti, hogy a meccsenkénti kapott gólok (2,65 KG/M) különversenyt is Sándor nyerte meg. A legjobb védelemmel Sztrohár Dániel büszkélkedhet, hiszen 22 mérkőzésen csupán 24 gólt kapott, ami pontosan 1,09-es mutatót jelent a meccsenkénti kapott gólok oszlopában. A gólkülönbség szerintünk elhanyagolható, de itt is az MVP bajnok jeleskedett +36-os mutatóval.

És ezzel el is érkeztünk az – szerintünk – egyik legfontosabb mutatóhoz, a meccsenkénti szerzett pontok számához, mert ugye nem mindegy, hogy átlagban ki mennyi ponttal tudja segíteni a csapatát. Nos ebben a kategóriában is – mint idén szinte minden másban – Pospischill Péter nyert… 26 mérkőzésen szerzett 40 pontja (76,92%), 1,54-es meccsenkénti szerzett pontot eredményez, amivel a mezőny legjobbja lett. Bár a fentiekben a különböző kategóriák második és harmadik helyezettjeiről nem volt szó, de itt muszáj megemlítenünk Horváth Béla és Zarnescu Krisztián neveit, hiszen mindketten 1,50-ös meccsenkénti szerzett pontot tudnak felmutatni és bár igaz hogy mindketten csupán öt párharcon (10 mérkőzésen) vettek részt, de az ezeken megszerzett 15 pont (75,00%) igazán figyelemere méltó teljesítménynek számít.

 

FM17 Klánliga csapat ranglista – Sűrűsödik a mezőny?

Mint minden szezonban, úgy idén is elkészítettük a Klánligában szereplő csapatok statisztikáit. A lenti táblázatban, a csapatok tagjai által elért MVP ranglistás eredményeket összesítettük, ezzel pedig tisztább képet kaphatunk arról, hogy melyik csapat hogyan teljesített. Annak érdekében, hogy egy összehasonlítást tudjunk elvégezni, az idei táblázat mellett, szerepel a tavalyi Klánliga táblázata is.

De kezdjük is rögtön az idei Klánligával… ha ránézük a táblázatra, akkor láthatjuk, hogy a bajnok Liberty 162 pontot gyűjtött az idei Klánliga során, ami 1,16-os meccsenkénti pontátlagot eredményez. Ha ezt egy teljes párharcra szeretnék levetíteni, akkor azt kapjuk, hogy a Liberty az idei 14 mérkőzése során átlagosan 11,6 pontot szerzett. A legtöbb győzelmet a Society Spirit szerezte, szám szerint 66-ot (47,14%), a legkevesebb győzelemmel (47) pedig az Outlaws “büszkélkedhet”. Nagyon jól játszottak döntetlenre a bajnok Liberty tagjai, hiszen 34 iksszel ezt a kategóriát is Ők nyerték… a legkevesebb döntetlent (21) a Trolls-os srácok érték el. Ami a vereségeket illeti, a legjobban itt is a Liberty teljesített, hiszen a mérkőzéseik csupán 30%-át (42) veszitették el, nem úgy, mint a Trolls vagy az Outlaws…

Rúgott gólok terén – ami szerintünk az idei Klánliga egyik kulcsa volt – a Liberty-s srácok voltak a legjobbak, 274 rúgott góljukkal 1,96-os meccsenkénti gólátlagot produkáltak. A legkevesebb gólt, szám szerint 195-öt, az Outlaws szerezte… és hogy mi sem bizonyítja jobban a Liberty bajnoki címet, 1,51-es meccsenkénti kapott gólátlaggal, a legjobb védelem is a bajnokcsapaté volt. A legtöbb gól (267, 1,91 KG/M) az újonc Trolls kapta.

A leggólszegényebb mérkőzéseket a The Professional Managers és az Outlaws tagjai játszották, a két csapat mérkőzésein átlagban 3,16 gól esett. A leggólgazdagabb mérkőzéseket (3,58 G/M) pedig a Trolls-os srácok játszották.

 

FM17 Klánliga – Az igazság táblázata

Ugye sopánkodtatok már amiatt, hogy másoknak miért van “könnyű”, Nektek pedig miért van “nehéz” ellenfeletek egy adott fordulóban… hát akkor nézzük meg hogy az idei Klánligában, kinek mennyire volt nehéz a sorsolása.

A lenti táblázatban láthatjátok az idei Klánliga résztvevőinek eredményeit (zöld rész) illetve az ellenfelek által elért átlag eredményeket (kék rész). De hogy pontosan mit is jelent ez, arra itt egy példa:

Az MVP bajnok, Pospischill Péter idén 26 mérkőzést játszott, ezeken 18 győzelmet, 4 döntetlent és 4 vereséget ért el, 74 rúgott gólja mellett, 38 gólt kapott (+36) és mérkőzésenként átlagban 1,54 pontot szerzett. Péternek idén 13 ellenfele volt, ők 13-an átlagban a 28,69. helyen zártak az MVP ranglistában, átlagban 8 győzelmet, 4,31 döntetlent és 9,38 vereséget, 36 rúgott- és 40,54 kapott gólt és mérkőzésenkénti 0,94 pontot tudnak felmutatni.

És hogy mi ennek a táblázatnak a lényege? Tökéletesen megmutatja, hogy a résztvevők mennyivel voltak jobbak vagy rosszabbak, mint átlagban az ellenfeleik.

A lenti táblázatból az is jól látszik, hogy a legkönnyebb dolga – már ha van ilyen – Havasi Ádámnak és Menyhárt Dávidnak volt, a legnehezebb pedig egyértleműen Horváth Bélának és Szunai Péternek

És akkor jöjjön az a táblázat, amelyik a fenti két táblázat végeredményét adja… ebből pedig az látszik, hogy itt is Pospischill Péter volt a legjobb, hiszen mérkőzésenként átlagban 0,60 ponttal szerzett többet, mint az ellenfelei. Varga Gábor pedig átlagban mérkőzésenként kereken annyi pontot szerzett, mint átlagban azok, akik ellen játszott. A legrosszabb arányt, Mihály Félix tudja felmutatni, hiszen átlagban 0,71 ponttal kevesebbett szerzett, mint azok, akik ellen játszott…

MVP örökranglista – Hajsza a kecskéért

Amióta létezik MVP örökranglista, a legnagyobb kérdés az, hogy ki lesz a GOAT? Lőre Attila vagy Jakab Zoltán? Jakab Zoltán vagy Lőre Attila? Nos, a feltett kérdésre valószínűleg még sokáig nem fogunk választ kapni, mivel a Magyar FM élet két legnagyobb alakjáról van szó, így nehéz is lenne eldönteni hogy kettejük közül ki a kecske. Ha kizárólag csak a puszta számokat nézzük, akkor az idei Klánliga rajtja előtt így nézett ki az MVP örökranglista eleje:

Tehát 86 lejátszott Klánliga mérkőzést követően, Lőre Attila előnye csupán egy pont volt Jakab Zolival szemben. Kettejük közös meccseiről oldalakat lehetne írni, de valami felsőbb erő (nem, nem Viktor) úgy gondolta, hogy még tesz egy csavart a történetbe. Történt ugyanis hogy főhőseink csapatai – a Society Spirit és a Hungarian Crown -, a bajnokság hetedik fordulójában találkoztak egymással és mit ad Isten? Lőre Attila vs Jakab Zoltán párharcot láthatott a nagyközönség. De nem is akármilyen párharcot, hiszen mindketten a 99. és 100. Klánliga mérkőzésükre készültek.

A párharcon – amit a lenti képen is láthattok – Lőre Attila (Boca Juniors) 3-1-re legyőzte Jakab Zoltánt (Beşiktas), amivel újabb két pontos előnyre tett szert riválisával szemben… de lássuk a frissített MVP örökranglistát.

2013 és 2016 között 94 manager játszott legalább egy Klánliga párharcot, de az idei 16 újoncnak köszönhetően jelenleg 110 résztvevő szerepel a listán. Kezdjük a top25-el…

Az első két helyen nem is lehetne más, mint Jakab Zoltán és Lőre Attila. Kettejük idei randevújáról fentebb már írtunk, de egészen elképesztő, hogy öt Klánligát követően is szinte teljesen egyforma mérleggel állnak. Nem hiába, a Magyar FM közösség két legnagyobb alakjáról van szó. A dobogó legalsó fokán az Okány FM Team alapítója, Varju Richárd található. Néhány név a top25-ből – a teljesség igénye nélkül – akiket senkinek nem kell bemutatni: Menyhárt Dávid, Varga Gábor, Radics Zoltán, Pandula László, Mangerd Wanlar, Galda Dávid, az idei MVP ezüstérmese – Hőgyes Kristóf, az FM15 Klánliga MVP-je – Budai Richie, Nagy János, az FM16 Klánliga MVP-je – Wittner József, az idei MVP bronzérmese – Jármi László, Szabó László vagy Gribovszky Gergely. Hihetetlen lista 😀 Az egyetlen aki a listán szerepel, de már nem aktív tagja a közösségnek, az Bánszegi Balázs, a Strategy Killers egykori csapatvezetője.

A Top25-ön kívűl is van élet, erre pedig olyan managerek neve a bizonyíték, akikről minden bizonnyal hallani fogunk még: Énok “EOL“ István, Hrutka Ákos, Bognár Árpád, az idei MVP cím győztese – Pospischill Péter, Kincses Róbert, Pászti Szabolcs vagy például az idei Klánliga bajnokcsapatának, a Liberty-nek a csapatvezetője – Havasi Ádám. Itt már több inatkív managert is találhatunk…

A táblázat alsó felében már csak elvétve találhatunk aktív tagokat, de itt van például a U.N.I.T.E.D. csapatvezetője, Tombor Szilárd, de ismerős léhet még Sztrohár Dániel, Jung Tamás, Horváth Ádám és Szunai Péter is.

És végül a táblázat utolsó része… annak ellenére, hogy itt már senki nem számít nagy csodákra, mégis megtalálhatunk egy-két érdekes nevet: az újonc Trolls csapatvezetője – Sipos Sándor, a Society Spirit újonca Horváth Béla vagy akár Bodolai Zsolt

Ami a rekordokat illeti, a legtöbb mérkőzést (114) a listavezető Jakab Zoltán  játszotta, mögötte két egységgel lemaradva Lőre Attila található, akit Varju Richárd (108) követ… a legtöbb győzelme (61) viszont Lőre Attilának van, akit Jakab Zoltán (59) és Varju Richárd (56) követnek. Mindemellett Jakab Zoltán nagyon jól tud döntetlenre is játszani, hiszen rekordot jelentő 25 mérkőzést egálra hoztott le… de Hiesz Péter (22), Lőre Attila és Gribovszky Gergely (21-21) sem panaszkodhatnak. A legtöbb elvesztett mérkőzéssel (53) Kupsza Csaba “büszkélkedhet”, aki a mérkőzései 56,38%-án 0 pontot szerzett… Galda Dávid és Bognár Árpád fej-fej mellett haladva követik 42-42 elvesztett mérkőzéssel.

A legtöbb gólt (242, 2,12 RG/M) Jakab Zoltán szerezte, akit 237 (2,12 RG/M) találattal Lőre Attila -, 220 (2,04 RG/M) találattal pedig Varju Richárd követkenk. A top3 legtöbb gólt kapó játékos: Kupsza Csaba (220, 2,34 KG/M), Nagy János (198, 2,30 KG/M), Pandula László (189, 2,03 KG/M). A legjobb meccsenkénti rúgott gólaránya – a legalább 14 mérkőzést lejátszó résztvevők közül – az ex-Spirites Dán Endrének van, aki 18 mérkőzésen, 50 gólt szerzett, ami 2,78-as meccsenkénti gólt jelent. A legjobb meccsenkénti kapott gólaránya pedig – a legalább 14 mérkőzést lejátszó résztvevők közül – Váradi Attila-Gyulának van (0,95 KG/M), aki 20 mérkőzésen, mindössze 19 gólt kapott.

Mivel a táblázat a szerzett pontok sorrendjében látható, így egyértelmű, hogy az első három helyezett szerezte a legtöbb pontot. Jakab Zoltán és Lőre Attila 143-143 ponttal állnak az élen, akiket 125 ponttal Varju Richárd követ. A legjobb meccsenkénti szerzett pontaránya – a legalább 14 mérkőzést lejátszó résztvevők közül – Váradi Attila-Gyulának van, aki 20 mérkőzésen átlagban 1,55 pontot szerzett.

Nagyjából ennyi let volna az MVP All-time táblázata, ami jővőre az FM18 Klánliga eredményeivel fog bővűlni és akkor talán választ kaphatunk arra, hogy ki a GOAT…

 

FM17 Klánliga – Statisztikák

FM17 Klánliga – A mérkőzések végeredményei

Az FM17 Klánliga 14 fordulója során 560 mérkőzést és 1897 gólt láthattunk, ez pedig egy 3,421-es meccsenkénti gólszámot eredményez, ami átlagosnak mondható (nem úgy, mint az FM14-es Klánliga). Ahogy eddig minden évben, úgy az idei Klánligában is a 2-1-es eredmény dominált, hiszen a mérkőzések 16,07%-a ezzel az eredménnyel ért véget… de nagyon népszerűek voltak még az 1-0-ás (12,50%) és a 3-1-es (10,54%) végeremények is.

Az elmúlt öt Klánliga során 299 darab 2-1-es mérkőzést játszottak a résztvevők, ami a 2020 mérkőzés 14,80%-át jelenti. A második legsűrűbb eredmény az 1-0 volt, hiszen öt év alatt 243 (12,03%) alkalommal fordult elő. A harmadik helyért nagy a harc, hiszen a 2-0-ás (196, 9,70%) és a 3-1-es (190, 9,41%) eredmények száma nagyon közel áll egymáshoz.

A legnagyobb arányú győzelem még mindig – és valószínűleg még sokáig – az FM14 Klánliga során lejátszott Atheltic Bilbao (Radics Zoli) – Benfica (Fehér Sándor) 11-0 maradt. A leggólgazdagabb mérkőzést – a maga 13 góljával – továbbra is az FM14 Klánliga adja (de jó év is volt): Dortmund (Bergendi Szabolcs) – PSG (Nagy János) 11-2. A táblázatban szereplő 39 különböző eredmény közül, csupán egyetlen olyan 9+ gólos eredményt találunk, ami minden évben legalább egyszer előfordult, ez pedig nem más mint az 5-4.

Az elmúlt öt év során lejátszott 2020 mérkőzésen (vagyis csak 1973-at, a sok defwin miatt…) 7028 gól esett, ami egy nagyon korrekt 3,562-es meccsenkénti gólszámot jelent.

Ki lesz az első résztvevő, aki a Klánligában 12 gólt tud rugni?

FM17 Klánliga – A kalapok csapatainak mérkőzései

Figyelem: Mielőtt bárki komolyabban elkezdi tanulmányozni a  lentebb megtalálható statisztikát, szeretnénk Mindenkit figyelmeztetni, hogy ezek az adatok kizárólag informatív jellegűek. Az egyes csapatokkal elért eredményekért, kizárólag az FM17 Klánligában résztvevő managerek és azok taktikái a felelsősek, tehát semmit nem szabad kézpénznek venni. Kérünk mindenkit hogy a saját felelősségére válasszon csapatot, a lentebb megtalálható statisztikák alapján. A footballmanager.hu stábja, semmilyen felelősséget nem vállal az adatbázisból leszűrt adatok alapján történő  csapatválasztásokért. Kérünk mindenkit jól gondolja meg, hogy a következő párharc során milyen csapatot választ.

Az eredményeket már láttuk, most itt az ideje megnézni azt is, hogy melyik kalapok illetve azon belül melyik csapatok voltak a legnépszerűbbek az FM17 Klánliga során…

Aki ránéz a fenti diagrammra, az láthatja hogy – sajnos – az idei Klánliga a B és a C kalapokról szólt, hiszen a lejátszott 554 mérkőzés 76,89%-át (426 mérkőzés) ebből a két kalapból játszották a résztvevők. A D kalap 14,44%-os (80 mérkőzés) használata talán még elfogadhatónak mondható, de az A és D kalapok által produkált számok kritikán aluliak. A bajnokok kapaljából csupán 42 mérkőzést (7,58%), az E kalapból pedig mindössze 3 darab párharcot (6 mérkőzés, 1,08%) láthattunk.

A kalap

Nem újdonság hogy a Klánliga résztvevői nem szeretnek a legerősebb csapatokkal játszani, hiszen ezeken a mérkőzéseken – takikától függetlenül – tényleg bármi megtörténhet. Az A kalapot csupán 21 alkalommal használták az idei Klánliga során, ezeken pedig a legnépszerűbb csapatok – 20-20 mérkőzéssel (1,81%), az idei Bajnokok Ligája döntőjének résztvevői -, a Juventus és a Real Madrid voltak. Az A kalpból lejátszott 42 mérkőzés, az összmérkőzések csupán 7,58%-át jelenti, amivel a második legkevésbbé használt kalap lett.

B kalap

Úgy tűnik, hogy a B kalap volt a legvonzóbb az idei Klánliga során, mivel mérkőzések 40,07%-át ebből a kalapból játszották, ami 222 mérkőzést jelent, az 554-ből. Azzal hogy a Liverpool a mérkőzések 11,73%-án (130 mérkőzés) jelen volt, a B kalap adja az idei Klánliga leghasználtabb csapatát is. Mindemellett itt van a PSG is, aki az FM17 Klánliga legsikeresebb csapata lett, hiszen a párizsiak a mérkőzéseik 55,3%-át meg tudták nyerni illetve a 38 mérkőzésen szerzett 48 pontjukkal (1,26 P/M), a meccsenkénti szerzett pontok terén is elsők lettek.

 

C kalap

A C kalap let az idei Klánliga második leghasználtabb kalapja… 102 alkalommal fordult elő, hogy ebből a kalapból játszottak mérkőzéseket, ami 36,82%-ot jelent. A Milan (110 mérkőzés, 9,93%), a Leverkusen (108 mérkőzés, 9,75%) és az Inter (92 mérkőzés, 8,30%) lettek a C kalap legfoglalkoztatottabb csapatai.

 

D kalap

Néha előfordult, hogy a felek a D kalap mellett döntöttek, de az előző két kalaphoz képest, a 40 lejátszott párharc (80 mérkőzés, 14,44%) édes kevésnek tűnik. Tény hogy ez a 80 mérkőzés is elég volt arra, hogy a D kalap legyen a harmadik leghasználtabb kalap (vagy a harmadik legkevésbbé használt, ahogy tetszik). A kalap legnépszerűbb csapata a Swansea lett… a walesi csapattal – több-kevesebb sikerrel – 38 mérkőzést (3,43%) játszottak. A Swansea mellett, 32-32 mérkőzéssel (2,89%-2,89%), a Newcastle – Fenerbahce duó is kapós volt.

 

E kalap

3 párosítás, 6 mérkőzés, mindegyikben részt vett a Sheffield Wednesday… szerintem az E kalapról ez minden elmond, így mi többet nem is mondanánk…

 

FM17 Klánliga – A leggyakoribb párosítások

Mint fentebb olvashattátok, a B és C kalapok idén nagyon népszerűek voltk, így érthető hogy ez a két kalap adja a legnépszerűbb párosításokat is…

Az első helyen a B kalapos Dortmund – Liverpool párharc található, 88 mérkőzéssel, ami a mérkőzések 15,88%-át jelenti… ez kurva sok 😀 a második legnépszerűbb párosítást a C kalapból kapjuk, itt 72 alkalommal (13,00%) feszült egymásnak a Milan és a Leverkusen. A bronzéremért nagy volt a harc a B és a C kalap között, de végül a Lazio – Everton (38 mérkőzés, 6,86%) diadalmaskodott a Tottenham – Inter (36 mérkőzés, 6,50%) felett.

Az első D kalapos párharc csak a 12. helyre fér fel, de itt rögtön három párharccal is képviselteti magát a kalap… a Swansea – Newcastle, a Swansea – Fenerbahce illetve a Newcastle – Besiktas mérkőzésekből egyaránt 12-őt (2,17%) láthattunk. Az A kalap legnépszerűbb mérkőzései a Juventus – Bayern München és a Real Madrid – Barcelona voltak… mindkét párharcból 10-10 mérkőzés (1,81%) volt idén. A szerencsétlen E kalapból csupán 6 mérkőzés szerepel a listán, melyek mindegyikének részese volt a Sheffield Wednesday, az ellenfelek pedig a Leeds United, a Notthingam Forest illetve a Fulham voltak.

Minden kalapból volt legalább egy párharc, amiből idén egyet sem láthattunk… az A kapaból 5, a B kalapból csupán 1 (Dortmund – Lazio), a C kalapból 2, a D kalapból 3, az E kalapból pedig 12 párharc szerepel a fenti listán.

És akkor… itt a vége… nagyjából sikerült összefoglalni az FM17 Klánligát 😀 Azt már most megígérhetjük, hogy jövőre is lesz FM Klánliga és az is biztos hogy akkor sem fogunk gyanús állagú göröngyökkel gurigázni, tehát megéri velünk tartani az FM18 Klánligába is… Találkozunk 2018-ban! (Az utolsó mondat annyira tetszett, hogy lenyúltam a tavalyi cikkemből, amit tavaly a tavaly előtti cikkből nyúltam 😛 na mindegy :D)

by Buff0n & Böcse

Comments

comments

About Buff0n

Forza Bianconeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com