Hírek
Véget ért a Fanatic-league, a nyertes pedig…

Véget ért a Fanatic-league, a nyertes pedig…

Kiderül, ha elolvassátok a cikket 🙂

A korábbi lebonyolítási rendszerrel ellentétben idén nem “bajnokság” hanem “kupa” jellegű versenysorozat volt a Fanatic, melyben 32 csapat (na jó, 33, egy túlbuzgó jelentkező miatt) küzdhetett végső győzelemért. A Bajnokok-ligájának mintájára csoportküzdelmekkel kezdődött a verseny, ahol oda vissza vágós alapon játszottak egymással a csapatok. A csoportból továbbjutók pedig egyenes kieséses rendszerben folytatták, melynek végét az egy meccses döntő zárta.

A mezőnyt európai kis- és középcsapatok alkották (mint pl. Brighton, Getafe, vagy épp Celtic, Ajax, Galatasaray) akikhez néhány közép- és dél-amerikai csapat (River Plate, Boca, mexikói America) csatlakozott.

A Fanaticnak egyetlen szezonja van, melyre bő egy hónap állt rendelkezésre. Így a csoportküzdelmek két hét alatt le is zajlottak, az alábbi eredménnyel:

https://gocland.com/hu/node/17925

A négy csoportból tehát 4×4 továbbjutónk volt, akik a nyolcaddöntőkkel folytatták a versenyt. Külön öröm számomra, hogy több abszolút újonc is nevezett az idei versenyre, köztük néhányan szép eredményt elérve.

A nyolcaddöntőkben aztán kapásból olyan párosítások jöttek össze, mint a River Plate – Szpartak Moszkva (Gribovszky Gergely – Szabó László), amit a negyeddöntőben egy jó kis argentin-brazil csata követett, a River és a Gremio között (Gribovszky – Lőre Attila).

Az elődöntő mezőnyét 4 ország csapatai képviselték, Ajax (Lukács Imre), Gremio (Lőre Attila), Dinamo Kijev (Havasi Ádám), America Mex (Jakab Zoltán).

A két elődöntő nyertese pedig, akik az egy meccses döntőt játszották, az Ajax és a mexikói America.

A 2017-es Fanatic nyertese pedig:

https://gocland.com/eu/node/18611

A mexikói Club America, azaz Jakab Zoltán csapata! Gratulálunk!

 

Mivel az idei verseny kissé későn szerveződött, a megszokott statisztikák hiányoznak, helyette viszont következzenek az interjúk a résztvevőkkel. Kezdésnek az öt abszolút újonc véleménye:

  1. Ez volt az első online versenyed. Hogyhogy most jelentkeztél először?
  2. Hogy tetszett maga a verseny? És hogy értékeled saját teljesítményedet?
  3. Tervezed-e hogy további online versenyeken is indulsz a jövőben?

Aranyossy Áron:

Egyszerű, hosszú idő után újra megvettem a Football Manager aktuális darabját, ilyen utoljára az FM12-nél fordult elő. Olyan december magasságában kezdtem felfedezni, hogy jé itt van valamiféle online közösségi élet: bajnokságok, kupák, csapatok stb. Sokat dobott pluszban egyébként Mangerd Wanlar youtube-os szériája is, egy kicsit ízelítőt láttam a hangulatból és megtetszett a dolog. A kupában az a jó, hogy csak a saját pecsenyémet sütögetem, vagyis jelen esetben égetem szenesre: nem egy egész csapat nem bűnhődik azért, ha elbénázom az aktuális meccsem, csak én. Az is segített, hogy a Fanatik rendszere baromi egyszerű és követhető – tetszik például az EOL is, csak nagyon bonyolultak a szabályai elsőre és nem volt elég időm és energiám megtanulni. Egyébként személyes preferencia az is, hogy ne húzódjon az örökkévalóságig az ilyesmi, én azok közé a játékosok közé tartozom, akik szeretik gyorsan pörgetni a játékot, ezért itt is tetszett, hogy szűkös a határidő – de nem igazságtalanul.

Huh, két kérdés alatt az Olümposzról a Marianna-árokba zuhanunk! Maga a verseny nagyon tetszett, pezsgett, lehetet pörgetni a dolgokat, mindenki teljesen korrekt és türelmes volt. Egyedüli negatívum az a kolléga volt, akiről megszavaztuk, hogy részt vehessen +1 csapatként, majd négy meccset követően dobbantott – szerintem ez így nem volt sportszerű senkivel sem szemben. Egy másik FM kocka vállalta a „tréningezésem”, rajta teszteltem sokféle felállást és beállítást. Sajnos azonban egészen más volt egy „tétmeccs”, mint a hozzám hasonló alkalmi játékosokkal való játék. Az amit kitaláltam egyáltalán nem működött, egy rettentően bemákolt meccsen kívül – olyan 25-3 volt a kapura lövések aránya és 60-40 körül a labdabirtoklás – nem jutott sok jóból, pedig tényleg mindent kipróbáltam. Nagyjából a csoportmeccsek első felében porig alázott mindenki, teljesen elszállt a lelkesedésem és már csak túl akartam esni a maradékon. Furcsa mód itt lendült bele a csapatom, mert föladtam a 4-5-1-et és sima 4-4-2-t nyomtam két rém gyors rohamnégerekkel és ez bejött. Előzetesen az volt a célom, hogy ne legyek utolsó a csoportban, aztán kijött a sorsolás, ahol kiderült, hogy valamiféle horrorcsoportba jutottam (persze nekem fogalmam sem volt, ki számít itt „jónak”) úgyhogy beértem annyival, hogy ne legyek pofozózsák. Azért magyarázok ilyen hosszasan mert mindezek szellemében nehéz azt mondani, hogy jól sikerült, vagy rosszul. Talán újoncként nem vallottam szégyent egy ilyen csoportban, de egyáltalán nem voltam megelégedve magammal 16-ból három nyert meccsel?

Őszintén szólva nem hiszem. Pocsék érzés volt az elején beleölt energia után azt látni, hogy péppé vernek. El tudom viselni a vereséget, ezt remélem a csoporttársak is így látták, de 6-8-10 meccsen végignézni, ahogy szétaláznak nem túl felemelő. Egyelőre azon az állásponton vagyok, hogy ez nem kimondottan nekem való, valószínűleg az ehhez szükséges átfogó játéktudás is hiányzik, mert bár szép dolog az Újpestet minden évben BL-be vezetni, ez azért egészen más. Teljesen viszont nem zárom ki, lehet, hogy hirtelen felindulásból majd benevezik még valamire – egy hónapja azt sem tudtam szerintem, hogy a Fanatik Ligában indulok majd.

Czinki Tibor Péter:

Teljesen véletlenszerű volt. Nemrég vettem meg az FM 2017-et, ekkor találtam rá a footballmanager.hu oldalra, illetve a Fanatic League kiírására, ami megtetszett, így jelentkeztem.

Mindenképpen pozitív élményként értékelem. Az elején csak kapkodtam a fejem, mivel ellentétben az offline játékkal – ahol sok esetben 1-2 taktikával végig lehet játszani több szezont – itt rengeteg azonnali döntésre volt szükség, amelyre nem volt könnyű felkészülni. Köszönöm a rengeteg türelmet, segítséget és tanácsot, amit az ellenfeleimtől kaptam!

Azt hiszem elsőre nem vallottam szégyent. Sikerült negyedikként tovább jutnom az ’A’ csoportból, ahol több nálam sokkal rutinosabb játékos ellen is pontokat szerezeztem.  A nyolcaddöntőben is csak később döntőbe jutott jaxika állított meg – viszonylag simán – akinek a teljesítményéhez ezúton is gratulálok.

Amennyiben időm engedi mindenképpen, bár nekem offline a fő erősségem a játékosok kiválasztása, felépítése és tovább értékesítése, amit itt nem tudtam kamatoztatni, ezért a taktikai elemekre is sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnem a továbbiakban.

Sukta Norbert:

Még a hőskorszakban fm-eztem online utoljára, amikor még irc és esl volt, azóta csak offline játszom. Igaz, tavaly és idén is volt pár meccsem online is. Idén, a klánliga után kerültem bele újra ebbe a közegbe aktívabban, miután a Trolls-nál nem volt elég ember, így csatlakoztam hozzájuk. Játszottam egy felejthető klánkupa meccset is, mielütt belevágtam a Fanatikba. A jelentkezésem oke egyszerű, úgy éreztem, sikerült egy egész jól működő taktikát építeni, így eljött hát az idő, hogy újra játszam.

A lebonyolítás és maga a verseny többnyire gond nélkül lezajlott. Leszámítva a goclandon lévő adatbázis hibákat, és azt, hogy egy emberrel nem sikerült összemérni tudásomat a csoportkörben, mivel nem jelent meg. Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel, a célom az volt, hogy továbbjussak a csoportból, ez sikerült is. Te (Havasi Ádám – szerk) állítottad meg végül többre hivatott Brightonomat. Így utólag, valószínüleg elbíztam magam kicsit, miután felkészülési meccsek egész jól szerepeltem a csapatod ellen. Összességében, közel sem vagyok csalódott.

Igen, tervezem, hogy részt veszek további online versenyeken, megjött a kedvem hozzá, remélem, kitart a lendület az új szériánál is majd. 🙂

Halascsák Dávid:

Egyáltalán nem érdekelt az online része a játéknak, ugye jött a nyár, ezért sok szabadidőm lett, így miért ne alapon jelentkeztem, amit nem bántam meg. A célom elsőre a továbbjutás volt, elvégre a bi******om szenetyien csapata jutott nekem. A nyitányon elszenvedett kettős vereség a Levante ellen elvette a kedvem. A 3. meccsemtől egy 1 perc alatt összerakott 4-2-4 meghozta a sikert amivel a későbbi 2.-at is sikerült megszorongatni, de a továbbjutás nem jött össze.

Elsőre nem volt rossz szerintem. A verseny jó volt csak sok itt a *****. 🙂 Természetesen az FM18 versenyein is fogok indulni, de addig még hátra van 2 EOL szezon.

Sziva Valentin:

Már évek óta játszok az FM-mel, barátokkal játszottunk többször is online. A 17-ből most sikerült beszerezni az eredeti verziót, másnap már jelentkeztem is a versenyre.

A verseny tetszett, nagyon pörgős bajnokság volt. Kezdésnek nem volt rossz, szerintem majd még jobban beletanulok az online játékba is.

Mindenképp. A 18-at már jóval előbb meg fogom venni, és remélem több bajnokságnak lehetek a részese. 🙂

 

Végezetül pedig lássuk, a két döntős mit gondol az idei versenyről és saját teljesítményéről!

Lukács Imre:

Érdekes,izgalmas verseny volt, én eltudnék képzelni nyolc csapatos bajnokságokat is….

Az Ajax miatt nem volt túl nehéz dolgom ,sajnos az utolsó meccsen vesztettem el a veretlenségem.

Ha jó lesz az FM18 akkor igen, indulnék a következőn is 🤓

Jakab Zoltán

Nagyon vártam mar a Fanatikot, kár lett volna ha idén elmarad, mert szerintem az egyik legérdekesebb versenysorozat. Talán jobb is volt, hogy így alakult, pörgősebb volt, nem voltak nagyon elnyújtott vakfoltos időszakok. A csapatválasztás szerencsére jól jött össze, hiszen az egyik kipécézett csapatot kaptam. (köszönet Bufonnak, ő tudja miért) A sorsolás mar nem volt ennyire szerencsés, az un. halálcsoportba kerültem. Akik nem továbbjutó helyen végeztek és akik igen, azok között nüansznyi különbségek döntöttek. Meg is lepődtem, hogy elsőnek mentem tovább, mázlim volt szerintem.

A kieséses körben egy 4-0val es egy 9-1el nyitottam, szert ettek a játékosaim szerintem (de jó, hogy nem volt doppingvizsgalat). A szervező úr aztán az elődőntőben megszorongatta a tökeimet, bizton állíthatom, hogy az volt a legnehezebb meccsem. A döntő meg jól indult és adott ponton mar csak védekezni kellett. Ami általában nem megy jól, de most megoldottam. Alig várom, hogy jövőre is legyen Fanatik. Hátha lehetek ismét Lyonnal vagy a Club Americaval, vagy pont egy teljesen más csapattal. Köszönet a szervezésért.

 

Én pedig köszönöm a segítséget Énok István szervező kollégának, aki kisegített, ha arra volt szükség.

Jövőre reményeim szerint hasonlóan pörgős versenysorozat lesz a Fanatik, koraibb szervezéssel, videókkal, promócióval és változatos csapatokkal.

Comments

comments

About Hasy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com