Hírek
Magyar játékos az FM e-sport világdöntőben!

Magyar játékos az FM e-sport világdöntőben!

Anglia legnagyobb e-sport fesztiválját rendezik a hétvégén, ahol elsőként a világon a Football Manager is képviselteti magát! Egy magyar versenyző is rajthoz áll az FM-versenyen, ezen alkalomból készítettünk vele interjút.
Becsületes nevén Sanyit az FM társadalom csak Mangerd Wanlarként ismeri, következzék a vele készült interjú:
Kedves Mangerd Wanlar! Te képviseled hazánkat a világ első e-sport football manager versenyén! Hogy szereztél tudomást a versenyről és hogy zajlott a jelentkezés?
– Valóban ez a világ első FM esport versenye. Korábban csak promóciós célból 1-2 streamerrel rendeztek “Creator’s Cup’-ot. Ez az első, ami akárki számára nyitva állt. Szó szerint akárki számára, hiszen első körben csak jelentkezni kellett. És több, mintt 1200-an jelentkeztünk is. Úgy emlékszem, hogy az FM Kockák FB csoportban hirdette ezt valaki (https://www.facebook.com/groups/fmkockak/) akkor még csak egy kósza ötlet volt. Pár héttel később kaptam az emailt, hogy küldjek be egy videót, amiben magamról az FM-ről, FM tapasztalataimról és taktikai hozzá állásomról beszélek. Még ezekből a videókból is több mint 200 érkezett be és ebből választották ki azt a 64-et, aki részt vehet ezen. Sajnos a magyar jelentkezők közül másnak nem sikerül bejutni.
Amikor kiderül az óriási öröm mellé bevágott, a hogy és miből kínzó kérdése. Épp munkanélküli vagyok és asztali gépem van. Vagyis se pénzem, se eszközöm nem volt a kiutazáshoz. Barátaim támogatására, “ha már eddig eljutottál…” minden spórolt pénzem erre tettem fel. Szabó Laci barátom pedig felajánlotta a laptopját. Több sport és tech/játék újságot illetve esport oldalt és szakosztályt megkerestem, de vagy nem válaszoltak vagy csak jó kívánságaikkal tudtak segíteni. Végül a Goal Magyarország ( http://www.goal.com/hu) hajlandó volt támogatni a felkészülésemet. De továbbra is helyezést kell elérni, hogy vissza tudjam fizetni a Providentet 😀

A 64 fő kihirdetése után (http://fmwec.com/player-profiles/) a szervezők egy WhatsApp csoportot hoztak létre, ahol nem csak infókat osztanak meg velünk, de megy a “trash talk” is rendesen. már 10 ezer üzenet felett vagyunk és egy jó hangulatú társaság jött össze, főleg angolok, de a külföldiek, mint én is bekapcsolódunk a vitákba és poénkodásba. A 3 csatáros felállások túl erősek vagy sem témában különösen elmérgesedett a vita. Végül a hivatalos SI állásfoglalás szerint megfoghatók és ugyanolyan, vagy jobb eredmény érhető el más felállással is, így engedélyezve lesznek. Azonban semmilyen letöltött, előre gyártott felállás vagy beállítás nem engedélyezett. Helyben kell elkészíteni a csapat kézhez vétele után 30 perc alatt a nyerő taktikát. Utána meccsenként csak 1-2 perc lesz állítgatni. 
 Mikor és hogyan ismerkedtél meg a Football Manager szériával?
– 1996-97 körül az egyik barátomnak volt egy régi 286-a, amikor épp nem lent fociztunk, vagy fent gombfociztunk, akkor azon fociztunk a Soccer 95-tel. Eleinte csak papíron vezette a teljes angol bajnokságot gólszerzőkkel (a játék shareware volt, csak 1 mecset lehetett játszani) Később már igazoltunk is, majd egy másik ballalgásra kapott egy P III-as gépet és azon már ment a Premier Manager 98 majd a CM3. Rengeteget játszottunk ezekkel és annyira megszoktam, hogy humán ellenfeleim vannak, hogy amikor elköltöztek és már egyedül maradtam a saját gépemen, akkor online kerestem ellenfeleket. Előbb MSN-en, majd később az FM Kockák Online csoportban, kb 20 éve játszok CM/FM-mmel ennek jó részét emberi ellenfelek ellen. A többi 63 résztvevő többnyire a gép ellen játszott eddig. Online tapasztalatuk minimális. Nekem több Versus meccsem van egyedül, mint a többi 63-nak összesen. A kérdés csak az, hogy ezt tudom-e kamatoztatni a hétvégén…
Ott lesz néhány ismertebb FM-es, akik kisebb nagyobb közönség előtt szoktak streamelni (pl: FM_Guru, Trequartista, Vulrak) mint “FM celebek” ők az esélyek közé tartoznak, de az online tapasztalat miatt én is a jobbak közé sorolom magam. Amikor a csoportot megláttam cél volt a továbbjutás a csoportból. Az biztos összejön, mert vagy a főágra vagy a vigaszágra mindenki továbbjut a csoportból. Onnan pedig már csak egy kis szerencse, hogy jön össze az az egy meccs. Minimum elvárás a 16 közé jutás, de igazából nekem már az élményért meg fogja érni.
Mivel ez a világ első esport FM versenye, nem igazán lehet megjósolni az erősorrendet. Mégis, mit vársz magadtól a versenyen?

– Közhely, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, de én tényleg nagyon szeretném egy jó eredmény a magyar közösségre felhívni a figyelmet és elősegíteni, hogy magyarul is megjelenjen ez a játék, mert tudom, hogy sokan emiatt nem vágnak bele.Tegnap derült ki, hogy már szervezik a jövő évi versenyt, akkor Floridában lesz az ESPN és a Disney World közös szervezésében. Viszont oda biztos nem fogom tudni finanszírozni az utat, hacsak nem fizetik nekem címvédőként 😀

Köszönöm a sok buzdítást, amit eddig kaptam! Figyeljétek az http://fmwec.leaguerepublic.com/l/fg/2_226715851.html oldalon az eredményeimet és a bejelentkezéseimet a Goal.com-on! HAJRÁ MAGYAROK!!!!

 

 

Comments

comments

About Hasy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com