Hírek
FM2018 – Csapatok, melyeket irányítanod kell! – Dél-Amerika

FM2018 – Csapatok, melyeket irányítanod kell! – Dél-Amerika

Ahogy azt már az első részből láthattátok, ebben a cikksorozatban szeretnénk bemutatni nektek több csapatot is, amelyik érdemes lehet rá, hogy a menedzsereik legyetek. Az ilyen témájú ajánlókban kis eltéréssel, de szinte mindig ugyan azt a néhány csapatot szerepeltetik, nálunk ez most megváltozik. Igyekszünk kitűnni az ilyen jellegű cikkek sokaságából éppen ezért mostantól tematikusan, földrészek szerinti bontásban hozzuk el az ajánlott klubokat.  Az első részben a dél-amerikai csapatok közül szemezgettünk.

 

 

1. Atlético Nacional

bb ok miatt is érdekes ez a kolumbiai csapat. Először is, mert a legnagyobb drogbáró Pablo Escobar tulajdonában állt a 90-es évek elején, másrészt az első kolumbiai csapat, amely megnyerte a Libertadores kupát. Legendás kapusukról, Higuita-ról minden fociszerető ember hallott már. A csapathoz még egy gyilkosság is köthető. Ebben az időszakban nem csak Escobar-nak volt focicsapata, hanem az összes drogbárónak. Ennek köszönhetően ömlött a pénz a fociba (hiszen itt mosták tisztára vagyonuk jelentős részét), így a válogatott is virágkorát élte. Azonban, az 1994-es világbajnokságon Andrés Escobar (csak névrokona Escobarnak) szerencsétlen öngóljának köszönhetően kiestek a tornáról. Pár hétre rá, meggyilkolták a védőt. Ekkor már nem Escobar volt a klub tulajdonosa, valamint a gyilkosság elkövetője sem, hiszen 1993-ban menekülés közben lelőtték.

A játékban egy profi menedzsernek feltehetőleg nem okoz gondot majd további sikereket elérnia csapattal, a média is első helyre várja őket. Stadionjuk az egyik legnagyobb az országban, vajon sikerül hétről-hétre újra megtölteni nézőkkel? Jelenlegi legismertebb játékosuk Zúniga, aki a Napoli-tól szerepel kölcsönben szülőföldjén. A klub egyenlegén szerepel közel 14 millió euró, az átigazolási keret 4,5 millió euró. A fizetésre szánt összeg azonban minimálisan meghaladja a vezetőség elvárásait. Összességében, az Atlético Nacional egy nagy múltú klub, akiknek reális esélye van a bajnokságot megnyerni, kihívást a fiatalok kinevelése és a Libertadores kupa elhódítása okozhat, hiszen a Brazil és Argentin csapatok jelentősebb játékerőt képviselnek.

 

2. Alianza Lima

Következő állomásunk a dél-amerikai túrán: Peru, egész pontosan Lima városa. Az egyik legkorábban alapított és az egyik legsikeresebb csapat az országban az Alianza Lima. 1987-ben óriási katasztrófa sújtotta a klubot, lezuhant a csapatot szállító repülőgép és minden játékos az életét vesztette. Peru egyik legjobb csapatáról van szó, ám mégis utoljára több mint tíz éve, 2006-ban nyerték meg a bajnokságot, így itt az ideje újra a csúcsra vezetni őket. Lima csapatában játszott Claudio Pizarro is, amikor felfigyelt rá a Werder Bremen, majd később a Bayern is.
A média az első helyre várja a csapatot, de közel sincs olyan könnyű dolga a leendő vezetőedzőnek, mint ahogy azt gondolja. Hiszen, az átigazolási keret közel 0, a csapat egyik legjobbja pedig a 40 éves kapusuk. Azonban, az utánpótlás képzésük kiemelkedő, így adott a lehetőség, hogy egy perui Messit neveljen ki egy hozzáértő szakvezető.

 

 

3. Londrina

Hallottatok már róluk? Bevalljuk, mi sem. A brazil második vonalban tanyázik jelenleg a csapat. A történelmük nem túl dicső, azonban a közelmúltban mégis olyat tettek, ami figyelemre méltó, de ne szaladjunk ennyire előre. A Londrina utoljára 1982-ben szerepelt az élvonalban, azóta többnyire a második osztályban vívják meg harcaikat. Mígnem, 2009-ben kiestek a 4. vonalba. Itt eltöltöttek néhány évet, újraszerveződtek, majd 2014-ben feljutottak a 3. ligába és egyből feljutó helyen is zártak, így a csapat a 2016-os kiírást már a második osztályban kezdhette meg. Ez azért nem mindennapi. Egyetlen ismertebb játékosuk van Keirrison, aki korábban a Barcelona kötelékébe is tartozott. Azonban, ő is csak kölcsönben szerepel az együttesnél. Vajon sikerül belőle gólkirályt faragni?

A Londrina az egyetlen klub a másodosztályban, amelynek a „good” jelző szerepel fiatalok képzésénél, így minden adott hozzá, hogy tehetséges ifikkel dolgozhasson együtt, aki belefog ebbe a brazíliai kalandba. Pár év alatt, akár egy-egy új Ronaldinho vagy Neymar is feltűnhet az akadémián. A média a 12. helyre várja az együttest. Ezt könnyen túl lehet teljesíteni, a feljutás azonban kemény dió lehet, elvégre a második vonalban szerepelnek olyan csapatok is, mint az Internacional, a Juventude, a Goiás, vagy a Paraná, akik mind ismertebbek és komolyabb játékerőt is képviselnek. Tovább nehezíti a dolgot, hogy a csapat gerincét kölcsönjátékosok adják. Az átigazolási keret említésre sem méltó, közel nulla. Ellenben, van szabad 800 ezer euró fizetési keret, ami megfelelő mozgásteret biztosít. Vajon sikerül szintet lépni az első szezonban?

4. Vélez

Ha kipróbálnátok magatok az argentin bajnokságban, amelynek lebonyolítása talán a legbonyolultabb a világban, akkor kiváló lehetőségeket rejt magában a Vélez. Az előző szezonban a 19. helyen végeztek. Utoljára a 2012/2013-as kiírásban emelhették magasba a bajnokoknak járó trófeát. A média az idei bajnokságban a 11. helyre várja a csapatot. A csapat kapitánya egy 38 éves belsővédő, aki gyakorlatilag egész pályafutását a Vélez színeiben játszotta le. Az ifisták között szerepel Thiago Almada, aki az argentin labdarúgás egyik legnagyobb reménysége. A csatársor tagja pedig a több európai csapatot is megjárt Zárate.

A klub pénzügyei stabilak, 14 millió euró pihen a számlán. Az átigazolási és a fizetési keret nem ad mozgásteret a leendő menedzsernek. A csapat ifi akadémiája az egyik legjobb a világon, így könnyűszerrel kerülhet ki innen az új Argentin válogatott gerince. Vajon sikerülhet megtartani a kinevelt fiatalokat? Egy új menedzser vajon el tudja érni, hogy az új Messi ne szerződjön az öreg kontinensre, hanem karrierje hazájában bontakozzon ki?

 

A dél-amerikai földrészről ezt a négy csapatot találtuk igazán érdekesnek. Írjátok le kommentben, hogy Ti melyik dél-amerikai csapatot vezettétek sikerre! A sorozat következő részében melyik kontinensre kalauzoljunk el titeket?

Comments

comments

About cech19960320

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com