Hírek
A Football Manager mélyebben – Taktika elemzés

A Football Manager mélyebben – Taktika elemzés

Most, hogy kiszélesedett a magyar közönsége a legújabb FM-nek, arra gondoltunk, hogy segítünk egy kicsit azoknak, akik újak a játékban és még nem értenek egyet s mást. Ebből kifolyólag kerestünk az interneten egy jó minőségű magyarázatot, hogy idén mire kell figyelni egy taktika összerakásánál, és lefordítottuk.  Reméljük hasznotokra válik.

 

Az eredeti cikk ezen a linken érhető el. A fordítás során a szerző “beszél”, az egyes szám első személy őt takarja.

 

Gyakran látom, hogy az emberek kérdezgetik különböző FM-es oldalakon, hogy hogyan lehet a taktikákat elemezni. Hogyan találod meg az erősségeit illetve a gyengeségeit a saját szisztémádnak? Ha látsz egy problémát, hogyan javítasz rajta? Milyen változtatásokat kell eszközölnöd a meccsek közben és mi az okuk ezeknek a változtatásoknak?

Talán ezek a legalapvetőbb kérdések a meccsekkel kapcsolatban, és magától értetődően sok embernek gondja akadhat vele.

Azt gondolom az az oka, hogy az emberek nem fogják fel, hogy ehhez nem csak kiemelkedő tehetség kell, mivel mindenkinek megvannak a saját technikái-egyik sem jó vagy rossz.

Ebben a cikkben megpróbálom megmutatni azokat a technikákat amelyeket alkalmazni szoktam amikor taktikát fejlesztek. Nem vagyok a legjobb FM játékos de szerintem nem csinálom rosszul, így nem mondom azt hogy minden kérdésre tudom a választ, vagy én csinálom a legjobban, remélem, hogy tudok mindazoknak segíteni akiknek nehezebben megy a taktika készítés, a többiek meg majd nevetnek egyet a próbálkozásaimon.

Itt van egy példa – egy csatár nélküli felállással próbálkoztam az Anderlecht ellen bemutatásképp.

 Legyen egy ötleted

Kezdjük a legelején. Szerintem először is kell lennie egy képnek a fejedben, hogy mit szeretnél elérni a taktikával. Honnan tudod hogy működik amikor nem határozod meg a működni szó jelentését?

Én úgy gondolom, hogy majdnem mindenki képes sikeres lenni a Football Managerben. Miközben sokan azt mondják, hogy vannak szabályok amiket be kell tartani, hogy jól működjön, az nagyjából hülyeség.

Ahogy mondtam, ha nehézségeid vannak, nem a legrosszabb ötlet visszamenni az alapokra és követni valaki mást. Unom már az alapokat, így amit tökéletessé akarok tenni az, ez:

first

Ugye, hogy vicces?

Az alapötlet az, hogy a libero, kilépve a védelemből segíti a középpályásokat mélyről felfutva, direkt passzokkal. A DLP mélyebben van, hogy befedje a védelem és a középpályások közti üres területeket, a védekező szélsők, biztosabbá tudják tenni a védelmet, de ugyanakkor segíteni tudnak a belső támadóknak amikor hozzájuk kerül a labda. Az AMC egy mélységi kreatív csatárnak felel meg, segítve a középpályát amikor szükséges, de elsősorban támadó, gólokat szerezve, assistokat adva.

Az egyetlen jelentős változtatás amit eszközöltem az eredeti beállításokon, az volt, hogy a a baloldali illetve a jobboldali középpályásnál „hugs touchline”-ra állítottam. Azt akartam hogy kitágítsák a játékunkat, és a széleken védekezzenek, nem szerettem volna ha elkószálnak befelé, kiszolgáltatva a kontra támadásoknak.

Nem ez a legmegfelelőbb leírás de nem szeretnék túlságosan belemenni, mert most a taktika analízise a fontos.

Nézd a meccset!

Egyértelműnek hangzik, de nézni kell a meccset. Amennyit csak tudsz belőle. Azt hiszed ki tudod szűrni a Stoke hibáit ha csak a a hétvégi összefoglalót nézed meg? Csakazét használtam a Stoke-ot mert mindig az utolsó helyen vannak és keveset szerepelnek az összefoglalókban.

Minden meccset átfogó nézetben nézek meg, tudom néhányan az egész meccset végig nézik, de ezzel csak azt akartam mondani, hogy mindenki úgy nézze ahogyan az ideje engedi. De legalább addig amíg nem látod a taktikádat sikeresnek.

Gyakran leállítom a meccset, hogy több időm legyen elemezni a játékosok helyezkedését, kiszúrva a gyenge pontokat. Ha valami jelentős vagy furcsa történik, viiszatekerem a játékot az utolsó állásra, hogy lássam miből alakult ki az egész. Az igaz hogy ez sok időbe telik, de ugyanakkor a taktika gyorsan tökéletesíthető így, emiatt hosszútávon időt nyersz.

Taktika készítő vs. a csúszkák

Ez túl nagy téma hogy  most foglalkozzak vele, így ha nem érted a csúszkákat, akkor ne használd őket. Használd inkább a taktika készítőt, az interneten elérheted a megfelelő útmutatókat hozzá.

Tarts észben, hogy az egész rendszer valaki másnak a logikája szerint lett felépítve, ez nem mindig egyezik a tiedével, de így lett megalkotva. Ellenkezni a felépítéssel felesleges, nem jutsz előbbre.

Játékban

Elég a mellébeszélésből. Az Anderlechtet választottam, mivel erőben körülbelül egyenlők vagyunk, de szerintem képesek leszünk megverni őket. Tudtam hogy nem fognak 4-4-2 ben felállni, így még érdekesebbé téve, így álltak fel:

anderlecht-starting-formation

 

A játék kezdete előtt összemérem a két csapat felállását, és megnézem számszerűleg hol kerülünk fölénybe.

A két csatár pont a kezünkben játszik. a hátsó hármas simán hatástalanítja őket.

A középpályán 4 a 3-ban leszünk, nem hinném hogy sok előnyük lenne, de a mi AMC-nk segít megőrizni a fölényt míg az egyik szélső középpályásunk mindig szabadon tud maradni.

És akkor ott van az öt védő, szemben a semmivel, szó szerint mivel nincs csatár nálunk. Az AML/AMC/AMR hármasunknak át kell törni ezt a falat, az az érzésem, hogy problémáink lehetnek ha a védők középső védekezésre vannak utasítva, mert egyszerűen létszámfölényben vannak.

Jegyzet- Az összes alábbi videó 1080p minőségű, válaszd nyugodtan a jobb minőségűt, hogy jobban lásd a részleteket.

A kezdőrúgástól kezdve sok pozitívumot fedezhettem fel:

Ahogy a labda hátra lett játszva a kezdőrúgást követően, a libero egyedül maradt. A két csatár a szélekre ment, a két középső védőhöz, az Anderlecht középső középpályása sokára került elég közel, hogy lefogja a liberot.

Az Anderlecht védelme szintén mélyen van. Ez a kevés letámadás miatt van, és azt sugallja, hogy nem fogják nyomni a játékosaimat. Mást is jelez, az adott sávok amikben felállnak, ez a mélyen fekvő vonal széthúzza a teret a védelem és a középpálya illetve a középpálya és a csatársor között. Semmit sem ér.

A 16-18. másodperc környékén észrevehető, ahogyan a szélen 2 az 1 elleni helyzet alakul ki. Az Anderlecht bal oldali középső középpályása nem ment ki a szélre, hogy segítse a balhátvédet, ezzel az én jobb oldali középpályásomnak sok helye lett, miközben Tretyak, a jobb oldali támadó középpályás befele húzott. A 35. másodpercnél hasonló a helyzet, amikor Yildiz, a libero jön előre és kiteszi a bal szélre Orlandonak, aki szabadon van és elegendő idő áll a rendelkezésére, hogy beadja a labdát.

A 38. másodpercnél látható egy üres terület a tizenhatoson kívül, ez nem tetszik. Szeretem ha vannak játékosok ott, akik a védelem által kifejelt labdákat összegyűjthetik. Ez főleg azért lenne fontos, mert sokszor adjuk be a labdát a szélről.

A 3. percben ez volt látható a pályán:

 

unused-space-3rd-min

Először is, a védelem. Örülök, mert a meccs előtti elképzelésem megvalósulni látszik, ugyanis létszámfölény alakul ki, 3 ember van a 2 ellen.

Ugyanakkor előttünk van egy óriási üres terület, amelyet nem használunk ki. Ismét látható, hogy az Anderlecht mennyire mélyen védekezik, még akkor is, amikor a labda a mi térfelünkön van. A középpályájuk egy vonalban van, és a széleket üresen hagyják, ezáltal nem sokat tesznek hozzá a védekezéshez.

2 az egy elleni helyzet alakulhatna ki a bal szélen, de a labda túl messze van ezektől a játékosoktól. Ha a támadó középpályásunk a nyíllal jelzett helyen lenne, több lehetőségünk volna és könnyen a bal szélre kerülhetne a labda. A kérdés az, hogy ezt miképpen lehet megvalósítani. Úgy döntöttem, hogy egyelőre nem módosítok az instrukciókon, és megnézem, hogy ez a szituáció egyszeri volt-e, vagy valóban érdemes lenne belenyúlni a taktikába.

Néhányszor alkalmaztam a bekiabálásokat is. Az ellenfél védelme előtt látható nagy terület ellenére nem akartam, hogy a játékosok távoli lövésekkel operáljanak, ezért azt mondtam nekik, juttassák a labdát a tizenhatoson belülre. Ez a bekiabálás azt eredményezi, hogy a játékosaim ritkán fognak távolról lőni.

Egy másik bekiabálással azt akartam elérni, hogy a védelem és a középpálya közötti területet leszűkítsem anélkül, hogy védekező középpályást használnék. Elméletileg ezzel a libero feljebb kellene lépjen, ezzel segítve a középpályásokat. Elméletileg.

Ezen a videón látható, hogy miért nem változtattam a támadó középpályásom instrukcióin. Az Anderlecht kirúgását követően a labdát előrefejeltük, és Gramaccia, a támadó középpályásunk jó pozícióban van ahhoz, hogy ki tudja használni azt a területet, amelyet a fenti képen megjelöltem. Megindul, passzol, majd befut a büntetőterületen belülre, várva a beadást. A kevés csatár miatt pontosan ez az, amit elvárok tőle, tehát nem változtatok. Egyelőre.

Meg is lett az eredménye annak, hogy nem változtattam. Igaz ugyan, hogy az Anderlecht védekezése szörnyű, főleg amikor négyen lépnek Holubra, és így Gramaccia üresen kapja a labdát, de a gól az gól.

Az viszont továbbra sem tetszik, hogy a tizenhatoson kívül nagy az üres terület, főleg annak tükrében, hogy az Anderlecht 3 játékossal kontrázhatna. Azt hiszem, valamin mégis változtatni kell.

Azt szeretem a játékban, hogy nagyon hatékonyan lehet alkalmazni a letámadást, ezt pedig ezen a videón is lehet látni.

Annak ellenére, hogy nincs csatárunk, a korai letámadás és a feltolt, keményen dolgozó játékosok által nyomás alatt tudjuk tartani az ellenfél védelmét. Ebben a helyzetben a labdát visszapasszolták az egyik középső hátvédnek, a támadó középpályásunk megszerezte, Tretyakhoz passzolt, ő pedig bekapcsolta a “Messi módot” és gyönyörű gólt lőtt.

Amúgy Tretyak a jobb oldalról húzott befele, ballal dédelgette a labdát. Úgy tűnik, hogy az Anderlecht védelme erre próbált rájátszani és megpróbálták kifele terelni őt, ami egyébként nem is lenne rossz ötlet, de Tretyak mindkét lábbal erős, így be tudta fejezni az akciót. Mellékesen jegyzem meg, hogy ezért is jó erre  a posztra egy olyan játékos, aki mindkét lábával jól bánik a labdával.

Itt látható az játékszervező libero használatának előnye. Először is, mindig lehet neki passzolni. Ha a középső középpályások gondba kerülnek, nyugodtan visszajátszhatják a labdát a liberonak. Ez látható a 21. másodpercnél, amikor a játékos szorult helyzetbe kerül.

A libero ugyanakkor felhozza a labdát, és rendelkezésére áll egy nagyobb passzolási terület, valamint az is, hogy kipasszolja a labdát a jobboldalra, ahol a jobboldali középpályásom épp azt csinálja, amit szeretnék – azaz a szélen helyezkedik és ezzel az ellenfél védelme ki kell lépjen rá.

Ha újra megnézzük a videót, láthatjuk, hogy Yildiz, a libero a támadó középpályásomnak szeretne passzolni.

A 22. másodperctől látható az, hogy őt viszont az ellenfél védelme szorosan fogja. Nagyjából 5 másodpercig ez a helyzet, és csak azután lesz helye miután a libero kipasszolta a labdát a szélre. Mialatt Yildiznél van a labda, láthatunk egy viszonylag nagy szabad területet a védelem és a középpálya között, amit a támadó középpályásnak ki kellett volna használnia.

Ezért úgy döntöttem, hogy változtatok, és a támadó középpályásból előretolt irányítót csinálok támogató szerepkörrel. Ezáltal továbbra is meglesz a lehetősége a kiugratásokra, de ugyanakkor hátrébb fog helyezkedni és azt a területet ki fogja használni.

De mi a helyzet a védekezéssel?

Ezen a videón jól látszik, hogy miért vagyok (egyelőre) elégedett a védelem beállításaival.

A videó elején az Anderlecht egy hosszú labdával operál, mely a jobboldali csatárhoz kerül, aki a szélen megy el vele. A “stopper” beállításoknak köszönhetően Okoye, a bal oldali középső védőm követi őt, letámadja és feltartja. A középpályásoknak így van ideje visszazárni és segíteni miközben egy 2 az 1 elleni helyzet alakul ki középen azzal, hogy a libero a másik középső védőt fedezi, kettejükre pedig egy csatár jut.

Amikor a labdát bejátsszák, a középpályánk agresszíven letámad, így a labdát vissza kell passzolnia az ellenfélnek (14. mp), majd sikeresen szerelnek (19. mp), siettetik a labdás embert (22. mp), újabb visszapasszra kényszerítik (25. mp) és végül az egyik játékosnak sérülést okoznak. Jó munka.

Mint mindig, most is van egy apróbb szépséghiba a jelenetben. Nézd újra a videót, de ezúttal ne a labdát, hanem az Anderlecht bal hátvédjét figyeld, főleg a 14. másodperctől kezdve. A 29. másodpercig nem fogja őt senki.

Ha az Anderlecht képes lett volna átjátszani a labdát a bal oldalra, komoly gondokat okozhatott volna nekem. Két oka van annak, hogy szabadon maradt a játékos. Egyrészt a zónavédekezés okozta ezt, aminek hatására a jobb oldali középpályásom bement középre, hogy az ellenfél előretolt középpályáját hatástalanítsa. Másrészt a jobb oldali támadó középpályásom nem jött vissza védekezni, hanem előrébb maradt, egy esetleges kontra lehetőségét várva.

Ez egyébként még a hasznunkra válhat. Ha bízunk a középpályánkban és abban, hogy meg tudják akadályozni a keresztlabdát, vagy a védőink elég gyorsak ahhoz, hogy ha netán az üres ember labdát kap, időben oda tudjanak érni, akkor nincs ok a változtatásra, ugyanis van egy emberünk aki tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy végigvezessen egy esetleges kontratámadást.

Az Anderlecht ekkor átállt 4-4-2-es felállásra.

defensive-set-up-from-gk

Az első benyomásom az volt, hogy ez a változtatás az Anderlecht részéről kedvezni fog nekünk. Ahogy az látható, továbbra is létszámfölényben vagyunk az Anderlecht csatáraival szemben, miközben szorosan fogjuk a középpályásaikat. A támadó középpályásom tökéletes pozícióban van azon az üres területen, amely továbbra is megvan a védelem és a középpálya között.

Na igen, de aztán ezt láttam:

Figyeld a bal oldali támadó középpályásomat a 11. másodpercnél.

Előzőleg, amíg csak egy ember volt a szélen, a zónavédekezés és a letámadás nagyszerűen működött. Nem volt gond akkor sem, ha a bal oldali támadó középpályásom bement középre, mert még mindig ott volt egy ember a védelmemből aki a szélen tudott segíteni.

Most az ellenfél középső védőjét támadta le, ami azt eredményezte, hogy a bal szélen 1 a 2 elleni helyzet alakult ki. Az az 1 ember pedig a bal oldali középpályásom, aki előrébb helyezkedik a letámadás miatt, ezzel az Anderlecht jobb oldali középpályásának óriási területet hagyva. Egy gyorsabb passz a jobboldali védőtől nagy bajba sodort volna minket. Végül megúsztuk, de ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell.

Változtattam is, emberfogásra állítottam a szélső játékosaimat. A jobb oldali középpályásom az ellenfél bal oldali középpályását, a jobb oldali támadó középpályásom az ellenfél bal hátvédjét kell fogja, és ugyanez a másik szélen. Vajon működik?

Úgy tűnik, hogy igen. A jobb oldali középpályásunk gyorsan nyomás alá helyezi az Anderlecht bal oldali középpályását amikor az megkapja a labdát. Nem tud továbbmenni vele, passzolásra sincs lehetősége (miközben a jobb oldali támadó középpályásunk a bal hátvéd mellé igyekszik). Hibára kényszerítjük így őket, a liberonak gyerekjáték begyűjteni a labdát, és ismét mi támadhatunk.

Észre kell venni azt is, hogy milyen hatása volt annak, hogy a támadó középpályásomat más szerepkörbe helyeztem át. A 19. és a 26. másodpercnél is látszik, hogy van területe, tud passzolni, a jobb oldalra kitett labdájával pedig nagy lehetőség adódik előttünk.

Nos, ez volt a meccs, nézzük, hogy mit tudtunk kihozni belőle.

final-stats

 

Az az igazság, hogy az Anderlecht inkább védekezett, ezért kíváncsi vagyok, hogy mit tudunk kihozni egy támadóbb ellenfél ellen.

A meccs alatt felfigyeltem egy pár hibára a taktikában:

  • A támadó középpályás túlságosan is elől helyezkedik el. Hatékonyabb lehetne amikor az ellenfélnél nincs védekező középpályás, ő pedig kicsit hátrébb játszana, a védelem és a középpálya közötti üres területen.
  • Amikor az ellenfél két játékossal operál a széleken, érdemes emberfogást alkalmazni, hogy ne kerüljenek létszámfölénybe ha a belső támadó elhagyja a helyét.
  • A rögzített szituációkon még dolgozni kell, ugyanis senki nem helyezkedik a büntetőterület közelében, így a védelem által kirúgott és kifejelt labdákat többnyire az ellenfél gyűjti be.

Ezzel viszont még nem értünk az elemzés végére.

full-time-average-positions

Sokat használom a játék analízis menüpontját, és bár szeretném, ha kicsit sokoldalúbb lenne, még így is sokat segít a taktika gyenge pontjainak felismerésében.

A hőtérkép az egyik, amit nagyon szívesen használok.

A fenti képen látható, hogy a formáció többé-kevésbé az előzetes elvárásaimnak megfelelő.

A mélységi irányító és a bal oldali középső középpályás mélyebben helyezkedik el mint a többi középpályás, így a védelemmel remek összeköttetésben vannak. Az is látszik, hogy a belső támadók szűkebben helyezkednek, mint a védekező feladatokkal ellátott szélsők, ezzel helyet teremtve utóbbiaknak a támadásnál.

Jól kihasználjuk a pálya szélességét, ez látható a pirossal jelölt négyzetekből.

Azt viszont meg kell említenem, hogy a kapusom túl mélyen helyezkedik a tizenhatoson belül, miközben hozzá képest a védelem túlságosan is előre van tolva, így nagy a terület közöttük. Azért nem használok söprögető-kapust, mert ehhez túl lassú a játékosom. Ugyanakkor a fenti képet látva érdemes lehet megpróbálkozni ezzel a beállítással.

Ami meglepett, az a szerelések helye az Anderlechtnél…

anderlecht-tackles

…és nálunk

feralpi-tackles

 

A legszembetűnőbb dolog, hogy a letámadásnak köszönhetően mi sokkal előrébb szereztünk labdákat, mint az Anderlecht.

Az Anderlecht alig-alig szerzett labdát a mi térfelünkön, ebből is látszik, hogy mennyire mélyen védekeztek és hogy nem nagyon fókuszáltak a támadásokra.

A játékosaim statisztikáit is szoktam böngészgetni.

feralpi-stats

Ilyenkor rendellenességeket keresek, ezeket jelöltem be a fenti képen.

Számomra fontosak a beadások, ugyanis egy jól eltalált keresztlabda nagyszerű gólszerzési lehetőséget rejt magában. A két védekező feladatokkal ellátott szélsőm összesen 36 alkalommal próbálkozott beadással, ebből csak 7 volt sikeres.

Ez valamivel kevesebb, mint 20%-os hatékonyság. De lőttünk 4 gólt, egy gólpassz épp egy beadásból született. Egy másik pedig egy nem sikerült beadás utáni kavarodásból.

Ugyanakkor érdemes ezen még gondolkodni. Talán ha a védekező szélsők ritkábban adnak be, akkor hatékonyabb lesz ez az egész. Talán.

Nézzük meg azt is, hogy a jobb oldali támadó középpályásom 5 alkalommal próbált fejelni, ebből csak 1 sikerült. Talán ez is az oka annak a fenti 20%-nak? Érdemes lenne egy magasabb embert betenni abba a pozícióba? De Angelis például 7 kísérletből 7-szer fejelt sikeresen. Lehet, de ne feledjük, Tretyak hiába vesztett 4 fejpárbajt, ő lőtt legtöbbször kapura.

Konklúzió

Mielőtt még tovább untatnálak, remélem, hogy segítettem azzal, hogy megmutattam, miképpen elemzem a taktikámat meccs közben, mire figyelek, és milyen okok állnak egy-egy döntés hátterében.

Ahogy azt az elején is említettem, ez nem feltétlenül a követendő példa, sokkal inkább egy folyamat, egy metódus bemutatása, amelyet használhat bárki a saját taktikája és meccsei elemzéséhez.
Végül pedig köszönöm, hogy elolvastad.

 

Comments

comments

About david_laslo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com