Hírek
Egy taktika tökélyre fejlesztése

Egy taktika tökélyre fejlesztése

Sziasztok!

Nagyon sok embernek nehezére esik megtalálni egy használható taktikát, amivel megfelelően teljesíthetnének az általuk irányított csapatok. Így arra gondoltam megkérek egy FM játékost, hogy írja le, ő milyen gondolatmenet segítségével jutott el egy taktika kifejlesztéséhez amivel eredményes tud lenni. Az ő írását olvashatjátok.

Hello Mindenki!

Írnék pár sort a taktikámról, játéktapasztalatomról és előzményeiről. Kezdeném az elején. 2006. óta játszok a Football Manager játékkal, én is függő vagyok, ahogyan sokan mások.

A 2013-as játékig egyszerű dolga volt a játékosoknak: egy jó taktika és jöhettek a sikerek, a sikerek után pénz, amiből jobbnál jobb játékosokat lehetett vásárolni. Ez teljesen megváltozott az idei szériával!!! Megvettem a játékot, játszani kezdtem és katasztrófa volt. Minden kis csapat elvert, a játékosaim össze vissza szaladgáltak a pályán, nagyon buta hibákat követtek el amiből sorra kaptam a gólokat. Persze az én csatáraim mintha a pályán sem lettek volna, a középpályásaim meg kb. Mb1-es játékosként viselkedtek (mindezt az Arsenal csapatánál és utána számos európai topcsapat élén eljátszották velem). A facebook-on találtam rá az FM Kockák csoportra, ahol rengeteg információt gyűjtöttem be a játékról. Mivel az angoltudásom egyenlő a nullával, azt gondoltam esélyem sincs labdába rúgni. 5 hónapnyi szenvedés és többszöri erőlködés után viszont ráéreztem valamire. Kísérletezni kezdtem a taktikákkal, mit mennyire befolyásol; egy játékoshoz intézett szó, egy jó edzésterv és a játékosok beállításainál lévő apróbb változtatások! Igaz nagy csapatnál, de végül összejött!! A Real Madrid-ot választottam.

A játékos keret adott volt egy minőségi szélsőt akartam igazolni Kaka eladásából befolyt összegből. Ez sikerült is, megszereztem a Milantól El Shaarawy-t! Ehhez a kerethez csak és kizárólag egy 4-2-3-1 taktika illik, legalábbis szerintem. Style: Fluid; Strategy: Attacking. A stílust azért hagytam szabadabbra, mert rengeteg játékosom van, aki nagyon kreatív, egyedül is képes meccseket eldönteni, de pont ezért nem szabad engedni, hogy nagyon szabadon játszanak, mert hajlamosak egyénieskedni. A stratégia egyértelmű támadó foci.

Mindig is a többcsatáros gólra törő játékot favorizáltam. Még a legkisebb csapatoknál is bevállaltam ezt! A 4-2-3-1-es rendszer nálam a következőképpen épül fel: GK (defend) – WING BACK (support) – LIMITED DEFENDER (defend) – LIMITED DEFENDER (defend) – WING BACK (support) – BOX TO BOX MIDFIELDER (support) – BOX TO BOX MIDFIELDER (support) – INSIDE FORWARD (attack) – ADVANCED PLAYMAKER (attack) – INSIDE FORWARD (attack) – POACHER (attack)!

 6A kép meccs után készült, azért ilyen rossz az erőnlét.

 A posztok magyarázata. 2 szélső védő mindenképpen kell, hogy támogassa a támadásokat, amikor az inside forward befelé húz, mert akkor a széleken felszabadul egy nagy terület, ami beadásokat eredményezhet. Limited defender vagyis “favágó” a két középső játékosom. Nagyon egyszerű a magyarázat az én játékfelfogásomban a középhátvéd csak azért van, hogy takarítson minél hatásosabban és minél előbb. Nekem nem kell, hogy cifrázza meg kulcspasszokat adjon nem az ő feladata.

2db Box to boksz, azaz ütköző középpályás. Az eddigi meccseim alapján az egyik legfontosabb poszt. Nem árt, ha tudnak passzolni is és kicsit kreatívak, legalább az egyik. Rengeteg labdát szereznek és a támadásokat is felváltva tudják támogatni. A 2 inside forward magáért beszél. Lényegében 3 csatáros a játék, de mégsem teljesen feltolt támadókat használok, ugyanis akkor túl nagy rés lenne a középpálya és a támadósor közt a széleken. Középen egy tipikus irányító, akinek annyi a feladata, hogy a labdákat a lehető leghatékonyabban eljuttassa valamelyik csatárhoz.

Végül, de nem utolsó sorban – a lesipuskás. Neki is nagyon egyszerű az élete, fejezze be a támadásokat, vagy ha elhúzza a védősort, a szélről érkező csatártársnak adjon gólpasszt.

Maga a csapat taktikája egy rövid passzos, fegyelmezett játék, ami az ellenfél beszorításával erőlteti rá az akaratát a másik csapatra. Kemény szerelések szoros emberfogással és poszt tartásával. Magyarul mindenki tudja hol a helye és el is várom, hogy a saját feladatával foglalkozzon, ne a másik társa helyén rohangáljon! A védővonalat mélyre állítom (ez persze változik, ha nagyon gyenge ellenféllel kerülök szembe), így nem tudnak mögém ívelt labdákkal helyzetbe kerülni. Lestaktika ebben az esetben szóba sem jöhet! Próbálom szűken tartani a játékot, így esély nyílik a 2 szélső embernek a helyzetbekerüléshez. Kimondottan irányító nincs kijelölve, de a játékos utasítások úgy vannak felépítve, hogy az AP adja a kulcspasszokat.

 5Nézzük a posztok személyre szabását. A két szélső védőnél szem előtt tartottam, hogy mindenképpen a védekezés legyen a fő feladata ezért defensive mentalitás. Saját térfél közepén kezdi a letámadást, szoros emberfogással megspékelve, így esélyt sem adva az ellenfél szélsőinek a támadáskezdeményezésre. Mindig a közelben álló embernek passzol. nem ugrat ki és ritkán fut labdával, viszont a felfutások kellenek tőle, így az ellenfél védelmét jobban szét tudjuk húzni.

 9A két középső “favágó” személyre szabása. Lényeg a szoros emberfogás gyors szerelések és az, hogy a közelben lévő játékoshoz passzoljon, ne csak elrúgja hosszan, mert akkor visszatámadhat az ellenfél. Így egy egész jó kis háromszögezés alakulhat ki a szélső védő a belső védő és a középső középpályás között, ami a labdabirtoklásban is nagy előnyt jelenthet.

 1

A középső “ütközők” szerepe a nevükben is benne van. A támadások feltartóztatása – akár kisebb faultokkal is! Nagyon fontos láncszemei a csapatnak, nem lehet bárkit odarakni. Ugyanaz a szerepkör mégis más feladatokkal ellátva. Ahogy említettem kell egy kreatívabb. aki képes a saját térfélen lévő játékot irányítani – de nem kimondott irányító – közelben álló emberhez rövid passzokkal viszi előre a támadást, vagy éppen hozza fel a saját térfélről a labdát.

 4A másik feladata egyszerűbb. Neki tényleg a szűrésre kell csak koncentrálnia és figyelni arra, hogy ne szórja el a labdákat.

 Az irányító fontos összekötő kapocs a középpályások és a csatárok között. Lényegében ő a fazonszabász, aki az iramot diktálja. Fontos, hogy a mentalitása ne támadó legyen, mert akkor csak a csatársorban keresi a helyét. Mindkét sornak segítsen egyszerre, akkor a leghatékonyabb! Hatalmas kreatív szabadság jár neki és elhagyhatja a posztját is, így a széleken és középen egyaránt jól segít. Egész pályás letámadás, kemény szerelés ez a fő irányvonal, amit képvisel még. Így megakadályozva, hogy a védelemből felhozzák a labdát. Ívelgetésre vannak kényszerítve, ami egyik csapatnak sem túl jó! Az éppen aktuális centert keresi folyton kiugratásokkal, de ha szélen vezetjük az akciót, a csatár mögött középre helyezkedik és a lecsorgókat kegyetlenül kihasználja.

 3A két szélen helyezkedő csatár abszolút támadó mentalitással, sok kreatív szabadsággal rendelkező játékos, aki bátran törhet befelé, rengeteg üres helyet hagyva maga mögött, vagy éppen több védő figyelmét egyszerre le tudja kötni, és a lesipuskás ebben az esetben érvényesül. Megtartják a labdát, a centert keresik, és nem lődöznek feleslegesen távolról! Letámadnak egész pályán, akár csak az irányító, de normál szerelést alkalmaznak. Ez azért fontos, mert a szélső védők ma már nagyon képzettek és kemény szereléssel piros lapokat tudnak kiharcolni ellenünk! Míg a belső védők erős nagy harcos emberek ellenük lehet kicsit keménykedni.

 2Végül a lesipuskásom! Abszolút támadó mentalitás kevés kreatív szabadság (nem akarom, hogy irányítónak képzelje magát, attól, hogy neki is kell passzokat adnia), kemény szerelés egész pályás letámadással. Rövid passzok a centert keresi (abban az esetben lép ez érvénybe, amikor eltolódott védelemnél ő csinálja meg a helyet a társainak). Mindig a hozzá közel lévő játékost keresi, így nem szórja el a labdákat, és nem kontráznak le minket a mi támadásunkból! Megtartja a labdát, míg a társak felérnek, ha pl. kapus kirúgja neki, vagy az egyik hátvédsorban lévő játékos az utasítások ellenére úgy dönt, hogy előrerúgja a labdát, és nem felhozza a csapat!

 8Meccs előtt az issue instructions beállításoknál mindig 4 dolgot kérek tőlük:

– retain possession,

– play out of defence,

– work ball into box,

– hassle opponents

A felállás nem így néz ki (nem feltétlenül ez a kezdőm), csak kisebb csapatok ellen szoktam kísérletezni, egy ilyen meccs után készült képekkel illusztráltam a dolgokat.

Ennyi lenne a taktikám és személyre szabásom a Real Madrid csapatánál.

Remélem, hogy tudok segíteni pár embernek és persze én is fejlődök folyamatosan! Észrevételeket szívesen elolvasom és kisebb nagyobb változtatásokat is kipróbálok, ha bármilyen észrevételetek lenne.
Köszi, hogy elolvastátok!
Üdvözlettel: Kókai Attila

Ez volt a beszámoló, ha bármi kérdésetek, észrevételetek van azt jelezhetitek facebookon, és a fórumban is természetesen.

Comments

comments

About david_laslo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com