Hírek
Football Manager mélyebben – Shouts (bekiabálások)

Football Manager mélyebben – Shouts (bekiabálások)

Annak ellenére is, hogy ha használsz ellenfél utasításokat mérkőzés közben, fontos, hogy képes legyél változtatni a taktikádon, mint ahogy a körülmények is változnak a meccs folyamán, ugyanúgy a meccs előtt közvetlenül az ellenfél felállásához alkalmazkodva, vagy az időjáráshoz, a pálya méretéhez, vagy akár a bíróhoz is. A bekiabálásokat használhatod a meccs közben ideiglenes jelleggel, vagy az egész mérkőzésre kivetítve. A bekiabálások ugyanúgy hatnak, mintha több összefüggő dolgon változtatnál a ”Tactics” képernyőn, de így sokkal könnyebben és gyorsabban érhetsz el változást a mutatott játékban. Így fontos hogy kitapasztald, hogyan működnek, milyen hatással vannak a játék képére, és mikor ajánlatos használni őket.

Jegyezd meg, hogy a bekiabálások olyan dolgokon is változtathatnak amelyek hatással vannak a játékosok összeszokottságára, figyelj oda azokra a bekiabálásokra, amelyek az alábbi taktikai beállításokon változtatnak: mentalitás, passz stílus, letámadás, emberfogás, tempó, szélesség. Ezeket a bekiabálásokat jobb ha ritkán vagy csak alkalmanként használod a teljes meccs időtartamára. Ha egy ilyen bekiabálást nagy gyakorisággal alkalmazol, jobb ha inkább készítesz egy különálló taktikát, a bekiabálás hatásira alapozva, majd ezt a felállást alkalmazod. Ezt úgy is megteheted ha használod az utasítást, majd elmented a taktikát.

Amikor bizonyos bekiabálásokat alkalmazol, jó ha olyanokat cserélsz be akikkel jobban működhet az így kialakult taktika.

Most felsorolom az összes lehetséges oldalvonali utasítást, majd elmagyarázom, min változtat, mind egyénileg, mind csapat szinten. Majd elmondok pár olyan kombinációt amiket együtt használhattok, majd elmenthettek.

Kashima Antlers_ Tactics Shouts

Defensive Distribution (Védekezés)

Play Out Of Defence (Passzoló védelmet! )

Arra ösztönzi védőidet, hogy miután megszerzik a labdát, ne csak előre vágják, hanem okosan passzolgatva hozzák fel.

Utasítások: A védőid, a védekező középpályásaid illetve az olyan özéppályásaid akiknek védekező feladatot adtál a passz stílusa rövidebbé válik.

Ezt akkor érdemes használnod ha hátul nem tudod kielégítő arányban birtokolni a labdát, vagy a védőid túl sok labdát adnak el a felívelt passzokkal. Ha mélységi irányítónak nevezted ki a védekező középpályásodat, ellenőrizd le, hogy miután kiadtad az utasítást a passz stílusa még mindig keverten van-e.

Pump Ball Into Box (Passzoljatok a 16-osra!)

Arra ösztönzi a játékosaidat, hogy akár távolról is belöbbölt labdákkal próbálják helyzetbe hozni társaikat a tizenhatoson belül.

Utasítások: a passzokat középen kezdik el erőltetni, a védők és a védekező középpályások hosszabban passzolnak, de kevesebb indítást vállalnak, a szélsővédők gyakran fognak beadni, de kevésbé fognak széles játékot játszani, a csatárok többet futnak előre.

Akkor használandó amikor szükséged van a gólra a meccs végéhez közeledve, és a pályán lévő csatáraid vagy gyorsabbak vagy magasabbak, mint az őket őrző védők. Hatékonnyá akkor válik ez az utasítás, ha a védekező feladattal rendelkező játékosaid az alábbi tulajdonságokban jók: „Passing, Technique, Anticipation, Creativity és Decisions”, a csatáraid akkor lesznek gólerősek, ha jó az „anticipation” és „off the ball”.

Clear Ball To Flanks (Szélső játékot!)

Ez arra ösztönzi a játékosaidat, hogy megszerezve a labdát, a szélekre felszabadítva játsszák meg azt, hogy később a csatáraid megszerezhessék.

Utasítások: a szélekre koncentrálódik a passzjáték, a védőid és a védekező középpályások hosszabb passzokkal operálnak, de kevesebb kiugratással. A szélen helyezkedő játékosok még jobban kezdik erőltetni a széles játékot.

Akkor használandó, ha a szélsőid gyorsabbak vagy magasabbak, mint az őket őrző védők, legfőképpen, ha szükséged van a gólra a meccs végén. A csapat kontrára fog berendezkedni, ha az ellenfél támadó szellemben játszik, vagy a pálya közepén erőlteti a támadásokat. Hatékonnyá akkor válik ez az utasítás, ha a védekező feladattal rendelkező játékosaid az alábbi tulajdonságokban jók: „Passing, Technique, Anticipation, Creativity és Decisions”, a szélsőid akkor lesznek hasznosak, ha jó az „anticipation” és „off the ball”.

 

Defensive Line (Védelmi vonal)

Push Higher Up (Tolódjatok feljebb!)

A védősorod feljebb fog helyezkedni a pályán, közelebb a felezővonalhoz, ha ezt az utasítást fogod használni.

Utasítások: feljebb tolja a védősorod, illetve a letámadás mértéke is növekszik.

Akkor használd ha az ellenfél védekező felfogásban játszik, vagy túl sok teret hagysz nekik. Ne használd, ha az ellenfél csatárai gyorsabbak mint a védőid. Akkor is kerülendő, ha az ellenfél középpályásai jól cseleznek és gyorsak. Hatékony lehet ez az utasítás, ha a játékosaid elszántak, és jó a teherbírásuk.

Drop Deeper (Maradjatok hátul)

Arra utasíthatod a játékosaid, hogy visszább húzódjanak a saját térfelükre.

Utasítások: hátrébb húzódik a védősorod, illetve  a letámadás is közelebb kerül a saját zónájukból.

Akkor használd ha olyan felállásra váltasz ahol több védőd van a pályán, vagy ha a csatárok gyorsabbak mint a védőid.

 

Tackling (Szerelés)

Get Stuck In (Keményebb szerelést!)

A játékosaid agresszívabbak lesznek, és keményebben lépnek oda a szerelések során. Emelkedik a lapok és a szabálytalanságok száma.

Utasítások: minden játékos szerelése keményre állítódik

Olyankor használd, amikor rosszul állsz labdabirtoklás terén, vagy ha az ellenfél játékosok alacsony értékkel rendelkeznek az alábbi tulajdonságokban: „Bravery, Determination és Strength”. Ne használd ha a szerelési százalékod alacsony, vagy az ellenfél játékosai jól cseleznek.

Stay On Feet (Maradjatok talpon!)

Arra ösztönzi  a játékosaid, hogy ha szerelésre kerül sor maradjanak állva ahelyett, hogy becsúsznának.

Utasítások: minden játékosnak könnyűre vált a szerelése, kivéve a „ball-winning midfielder” szerepkörben játszó játékosnak.

Akkor használd, ha a vezetőbíró nagyon szigorú, vagy ha az ellenfél túl sok szabadrúgáshoz jut, vagy ha az ellenfél játékosai jól cseleznek, és könnyen átjutnak a védelmeden.

 

Passing (Passz stílus)

Pass Into Space (Keressétek az üres területeket!)

Játékosaid többet fognak üres területekre passzolni.

Utasítások: több kiugratás lesz beállítva minden játékosodnál

Akkor használd ha kevés helyzeted van egy hosszú pályán, vagy amikor az ellenfél védői lassabbak a csatáraidnál. Hatékonnyá akkor válik ez az utasítás, ha a középpályásaid az alábbi tulajdonságokban jók: „Passing, Technique, Anticipation, Creativity és Decisions”, a szélsőid akkor lesznek hasznosak, ha jó az „anticipation” és „off the ball”.

Pass To Feet (Lábhoz passzoljatok)

A játékosaid a lehető legtöbbször megpróbálnak a játékostársuk lábához passzolni.

Utasítások: a kiugratás beállítás ritkábbra állítódik minden játékosnál.

Ezzel az utasítással a játékosok arra fognak törekedni, hogy minél jobban visszaszorítsák az ellenfél labdabirtoklását, ezzel elérve, hogy kevesebb lehetőségük legyen a támadásra, akkor használatos, ha keveset birtoklod a labdát, vagy sok az eladott passzod, valamint, ha az ellenfél védői gyorsabbak a csatáraidnál.

 

Width (Szélesség)

Play Wider (Játszatok szélesebben!)

A játékosaid megpróbálják jobban kihasználni a pálya szélességét.

Utasítások: szélesebb lesz a beállítás, a passz fókusz pedig a szélekre irányul.

Akkor használandó, ha olyan felállásod van, amiben hatékonyabban ki tudod használni a szélsőid képességeit, vagy ha az ellenfél szélsővédői lassúak,vagy fáradtak, valamint ha az ellenfeled középen erőlteti a támadásokat, illetve ha az ellenfeled inkább középen erős a védekezésben.

Play Narrower (A pálya közepén játszatok!)

Játékosaid középen fogják erőltetni a labdafelhozatalt.

Utasítások: keskenyebb lesz a játék, és középre koncentrálódik a labda

Akkor használd, ha olyan felállást alkalmazol, amiben kevés szerep jut a szélsőidnek, vagy egyszerűen nem olyan jó képességűek. Használd akkor is, ha az ellenfél túlságosan a széleken való játékot erőlteti és sok üres terület adódik a pálya közepén, vagy az ellenfelednek kevés védekező feladattal ellátott játékosa van. Akkor hatékony ez az utasítás, ha a középen játszó játékosaid kiemelkedő képességekkel rendelkeznek.

 

Attacking (Támadó játék)

Run At Defence (Fussatok rá a védőkre!)

Arra ösztönzi a játékosaidat,hogy „ráfussanak” az ellenfélre a labdával, többször, mint általában.

Utasítások: A szélsőid és a támadó-középpályásaid (nem a támadó szerepkörű középső középpályások), illetve a csatáraid többet fognak a labdával futni.

Akkor használd ha képtelen vagy a normál passzbeállításokkal áttörni az ellenfél védelmi vonalát. Akkor is hasznos ez az utasítás, ha az ellenfeled védői legtöbbször csak szabálytalansággal tudnak megállítani.

Play Through Defence (Játszátok át a védelmet!)

Játékosaid inkább a védelem kipasszolásával próbálnak eljutni a kapuig, ahelyett hogy egyéni megoldásokat részesítenének előnyben.

Utasítások: A szélsőid és a támadó-középpályásaid (nem a támadó szerepkörű középső középpályások), illetve a csatáraid kevesebbet fognak a labdával futni.

Akkor használd ha a védelem számbeli fölényben van, vagy csatáraid nem tudják megtartani a labdát annyiszor amennyiszer te szeretnéd.

 

Shooting (Lövések)

Shoot On Sight (Lőjétek át a védelmet!)

Játékosaid rögtön lőni fognak amikor egy kis esélyt is látnak egy sikeres távoli lövésre.

Utasítások: játékosaid távoli lövésekkel fognak próbálkozni

Akkor használd ha az ellenfeled bebunkerezte magát a saját kapuja elé, vagy ha más oldalvonali utasítás nem működik.

Work Ball Into Box (A végsőkig dolgozzátok ki a helyzeteket!)

Játékosaid megpróbálják mindenféleképpen bebrusztolni a  labdát a 16-oson belülre.

Utasítások: játékosaid távoli lövésekkel ritkábban fognak próbálkozni.

Akkor használd, ha túl sok a célt tévesztő távoli lövés, vagy nem nagyon van ziccered a meccsen. Ne használd egy védekezésre berendezkedett csapat ellen.

 

Wing Play(Szélső játék)

Hit Early Crosses (Gyorsan ugrassatok ki!)

Játékosaid hamarabb próbálnak keresztlabdákkal operálni.

Utasítások: szélső védőid ritkán futnak a labdával, inkább a passzlehetőségeket keresik, ugyanígy a támadó szellemű szélsőid is.

Akkor használd, ha a szélsőid hamarabb veszítik el a labdát, mint hogy vonalból tudjanak beadni a csatárodat helyzetbe hozva.

Look For Overlap (Keressétek a felfutásokat!)

Játékosaid megszerezve a labdát, keresni fogják a lehetőséget, hogy megvárva a játékostársakat felfutásokkal zavarják össze az ellenfél védelmét.

Utasítások: A szélső védőid sokkal támadóbb felfogásban kezdenek el játszani.

Akkor használd, ha a támadáskor nincs elegendő passz lehetőség, és a támadás emiatt gyakran megakad. Akkor is hasznos, ha az ellenfeled gyenge szélsőkkel rendelkezik,vagy inkább középen erőlteti a támadásokat. Akkor hatékony ez az utasítás, ha jó szélsővédőkkel rendelkezel.

 

Possession (Labdabirtoklás)

Retain Possession (Többet birtokoljátok a labdát!)

Arra ösztönzi a játékosaidat, hogy többet tartogassák a labdát

Utasítások: lassabb tempó és rövidebb passzok fogják jellemezni a játékot

Akkor használd, ha csökkenteni akarod ellenfeled labdabirtoklását, vagy neked túl alacsony a meccsen, illetve ha a csatáraid lassabbak mint az őket őrző védők.

Get Ball Forward (Játszátok előre a labdát!)

Arra ösztönzi a jázékosaidat, hogy  alabdát minél előbb a támadó harmadba juttassák.

Utasítások: Akkor használd, ha kevés helyzeted adódik a mérkőzésen,, vagy ha a meccs végéhez közeledve szükséged lenne a gólra és a támadó játékosaid gyorsabbak, mint az őket örző védők.

Hatékonnyá akkor válik ez az utasítás, ha a védőid és a középpályásaid az alábbi tulajdonságokban jók: „Passing, Technique, Anticipation, Creativity és Decisions”, a szélsőid, valamint a csatáraid, akkor lesznek hasznosak, ha jó az „anticipation” és „off the ball” tulajdonságuk.

 

Pressing (Letámadás)

Stand Off Opponents (Kevésbé támadjatok le!)

Játékosaid sok helyet adnak az ellenfélnek, és hagyják, hogy legyen ideje a labdával, ezzel arra kényszerítve őket, hogy rátok rontsanak.

Utasítások: csökken a tempó, a letámadás pedig a lehető legkisebb lesz, az emberfogás pedig zóna lesz.

Akkor használd, ha az ellenfeled, túlságosan a védekezésre van berendezkedve, így ha letámadnak téged, több hely lesz mögöttük.

Hassle Opponents (Keményebb letámadást!)

Játékosaid sokkalta jobban letámadják az ellenfelet, mint általában ezzel hibára kényszerítve őket.

Utasítások: magasabb tempó, a játékosok pedig amennyire csak tudják letámadják az ellenfél játékosait.

Akkor használd, ha a labdabirtoklásod nem kielégítő. Olyankor ne használd,  ha az ellenfél csatárai gyorsak.

 

Midfield Distribution (Középpálya)

Exploit The Flanks (Használjátok ki a széleket!)

Csapatod minden széleken adódó lehetőségre megpróbál lecsapni, ezzel kihasználva az ellenfél gyengeségeit.

Utasítások: a passzfókusz kitolódik a pálya szélére, szélső védőid sokkal támadóbb felfogásban kezdenek játszani.

Akkor használd ezt, ha olyan felállásra váltottál amelyikben ki tudod használni a pálya széleit, vagy ha az ellenfél inkább középen erőlteti a játékot, illetve ha az ellenfeled szélsővédői gyenge képességekkel rendelkeznek, vagy fáradtak. Jó szélső játékosok kellenek, hogy hatékony legyen a csapatod.

Exploit The Middle (Középen erőltessétek a játékot!)

Csapatod középen fogja erőltetni a játékot.

Utasítások: a passzok középen fognak koncentrálódni,  középső védőid, illetve a védekező középpályásaid sokkal támadóbb felfogásban kezdenek el játszani.

Akkor használ, ha olyan felállást használsz, amiben nem tudnak érvényesülni a szélen játszó játékosok, vagy az ellenfeled középső védő fáradtak vagy gyenge képességekkel rendelkeznek.

 

Others (Egyéb)

Take A Breather (Szusszanjatok egy kicsit!)

Játékosaid a támadások megkezdése előtt egy pillanatra szusszannak, így több energiát felhasználva magára a támadásra.

Utasítások: csökken a játék sebessége.

Akkor használd, ha biztos vezetést szereztetek már, vagy a körülmények miatt tartalékolni kell.

Play Even Safer (Biztonságos játékra törekedjetek!)

A játékosok a meglévő eredmény mindenáron való megtartására fognak törekedni.

Utasítások: kevesebb lesz a kiugratás, és kevesebbet fognak labdával futni.

Akkor használd, ha nagyon beszorítottak a saját kapud elé, de már nincs sok hátra a meccsből.

Take More Risks (Több kockázatot vállaljatok!)

Több kockázatot vállalnak a játékosaid a gól elérése érdekében.

Utasítások: minden játékosod, többet fut a labdával, több kiugratással próbálkozik.

Akkor használd ha „overload” stratégiát alkalmazol, és nagyon szükséged lenne a gólra a meccs végéhez közeledve.

Hasznos kombinációk

Push Higher Up (Tolódjatok feljebb!), Get Stuck In (Keményebb szerelést!), Hassle Opponents (Keményebb letámadást!) utasítások együttes használata, akkor ajánlott,ha az ellenfeled túl sokat birtokolja a labdát.

Retain Possession (Többet birtokoljátok a labdát!), Pass To Feet (Lábhoz passzoljatok), Drop Deeper (Maradjatok hátul) utasítások olyankor hasznosak, amikor már a meccs végén vagytok és tartani kell az eredményt.

Play Out Of Defence (Passzoló védelmet! ), Push Higher Up (Tolódjatok feljebb!), Pass Into Space (Keressétek az üres területeket!), Play Through Defence (Játszátok át a védelmet!), Work Ball Into Box (A végsőkig dolgozzátok ki a helyzeteket!), Retain Possession (Többet birtokoljátok a labdát!) utasítások, akkor jók, ha uralni akarjátok a játékot és áttörni az ellenfél védelmét.

Drop Deeper (Maradjatok hátul), Stay On Feet (Maradjatok talpon!), Stand Off Opponents (Kevésbé támadjatok le!) utasításokat akkor használd, ha gyors letámadásokkal akarod az ellenfelet legyőzni.

Drop Deeper (Maradjatok hátul), Play Wider (Játszatok szélesebben!), Stand Off Opponents (Kevésbé támadjatok le!), ezt akkor használd, ha az ellenfeled túlságosan behúzódott a asaját térfelére, így kinyitva előtte a teret, könyebben a kapu elé kerülhettek.

Play Narrower (A pálya közepén játszatok!), Exploit The Middle (Középen erőltessétek a játékot!), csapatod középre fog fókuszálni.

Exploit The Flanks (Használjátok ki a széleket!), Play Wider (Játszatok szélesebben!), a csapat a pálya széeit foja használni a támadásépítéskor.

 

Reméljük tudtunk segíteni ismét.

Comments

comments

About gentdelbarca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com