Hírek
A jelenlegi képesség (CA) és a potenciális képesség (PA) leírása

A jelenlegi képesség (CA) és a potenciális képesség (PA) leírása

Ezt a cikket azért fordítottam le, hogy megvilágosítsam a Current Ability (jelenlegi képesség) és Potential Ability (potenciális képesség) lényegét, és választ kapjunk a főbb felmerülő kérdésekre.

Az editorban az összes játékos rendelkezik jelenlegi és potenciális képességgel. Ez a két adat leírja, hogy mire képes a játékosod, valamint, hogy mik a maximális képességei. A továbbiakban rövidítéseket használok: jelenlegi képesség: CA; potenciális képesség: PA.

CA definíciója:

A CA azt jelzi, hogy az adott pillanatban milyen jó egy játékos. A CA mindig alacsonyabb a PA-nál vagy egyenlő azzal. Mind két tulajdonság 0 és 200 között van.

A CA egy rejtett tulajdonság, amellyel minden játékos és stábtag rendelkezik. Ez a tulajdonság minél magasabb annál jobb a játékos. A játékban szereplő megjelenített tulajdonságokat ez befolyásolja. A CA képes növekedni, ehhez nagyon sok minden járul hozzá, például minél tapasztaltabb a játékos úgy képes nőni, de ugyanúgy képes csökkenni is az idő előrehaladtával, ahogy a játékos egyre öregebbé válik. A maximum CA mindig egyenlő a PA-val.

A CA helyes edzésekkel valamint megfelelő számú tétmeccs után elérheti a lehető legjobbját. De oda kell figyelni, hogy ha túl korán éri el ezt a szintet esélye van rá, hogy túl korán kiég. Általában a CA a játékos idősebb korában kezd el csökkenni, de ha eléri a PA-ját akkor általában visszaesik kicsit.

PA definíciója:

Ez egy olyan tulajdonság, ami megmutatja, milyen jó lehet egy játékos a megfelelő edzés valamint sok tétmeccs lejátszását követően. Ez is 1-200 között fekszik.

Tudjuk, hogy a PA-t két féleképpen adja meg a játék:

–          fix

–          negatív

Játékosok fix potenciállal:

Ezek a játékosok, akiknek fix a potenciáljuk, mondjuk 184 (a negatív megjelölés helyett, ami -10 lenne). Magasan fixált potenciállal olyan játékosok rendelkeznek, például Pato, Aguero, vagy Balotelli, mert ők már fiatalon a legmagasabb szinten játszanak.

Játékosok negatív számmal megadott potenciállal:

Az így megadott potenciállal rendelkező játékosok az esetek többségében egy meghatározott intervallumban képesek fejlődni. Így lett megoldva, hogy a készítők nem tudják, hogy egy játékos világsztár lesz, vagy eltűnik a süllyesztőben. Az FM-ben ez a tulajdonság a legnehezebben meghatározható, az így megadott potenciál nagyobb mozgási lehetőséget biztosít.

A negatív számmal megadott potenciál a konkrét játékokban így jelenhet meg:

  • -10 = 170-200
  • -9 = 150-180
  • -8 = 130-160
  • -7 = 110-140
  • -6 = 90-120
  • -5 = 70-100
  • -4 = 50-80
  • -3 = 30-60
  • -2 = 10-40
  • -1 = 0-30

Azt, hogy egy játékos milyen idős korában éri el a potenciálját, vagy mikor lesz a legmagasabb a CA-ja sok minden faktortól függ, többek között, hogy milyen fejlettek az edzés lehetőségeid, milyen jók az edzőid, hogy a játékos mennyi tétmeccset játszik, illetve hogy mekkora a különbség a CA és a PA között, minél nagyobb annál valószínűbb a gyors változás lehetősége.

 

A CA/PA rendszer segít fenntartani a generált játékosok színvonalát, ahogy az idő előrehalad a játékban.

Kis extra a CA/PA felfedezéséhez:

Rengeteg afrikai klub rendelkezik nagyon gyenge edzés lehetőségekkel és alacsony reputációval. A PA nagyon nagyban függ ezektől. Például xy afrikai játékos magas potenciállal rendelkezik, de SOHA nem éri el ha ott marad egész életében, viszont ha leigazolja egy nagyon magasan jegyzett klub, világsztár is válhat belőle.

Ha Afrikából igazolsz, nem szabad a csillagokkal törődnöd, figyelj oda a tulajdonságokra. Ha jó tulajdonságokkal rendelkezik egy játékos, de mondjuk csak másfél csillagos, mindenképpen igazold le.

 

Ez azt jelenti, hogy egy játékos potenciálja a megfigyelők jelentésében összefügg a te edzés lehetőségeiddel.
Ha a PA 0 az azt jelenti, hogy a játék teljesen random dönti el a játékos potenciálját.

Comments

comments

About david_laslo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com