Hírek
FM 2014 – Taktikai útmutató – Párok és kombinációk

FM 2014 – Taktikai útmutató – Párok és kombinációk

Az útmutató a párokról és kombinációkról segít neked a logikus utasítások kiválasztásában amikor a csapatod számára szerepköröket állítasz az FM14-ben.
Ez egy ötrészes kalauz ami segít megalkotni a csapatodat és a taktikádat. Ilama3 készítette és azóta sokszorosan elterjedt szerte a Sports Interactive fórumain.
A következő posztokhoz tartozó megfelelő párosításokat fogjuk külön-külön érinteni:

 • Kapusok
 • Középső védők
 • Belső középpályások
 • Szélső játékosok
 • Támadók

Az útmutató célja, hogy segítse a játékosokat a feladatok és szerepkörök logikus kiválasztásában a csapataik számára. Ez tanácsot ad bizonyos szempontok szerint, amit fontolóra vehetsz amikor szerepeket és feladatokat állítasz csapataidnál.
Az útmutató 5 részből áll, de ezek a részek kapcsolatban állnak egymással és külön-külön nem is vizsgálhatók. A támadó szerepköre szorosan kapcsolódik a mögötte lévő középpályáshoz, a szélső pedig hatással van a szélső védők feladataira, ami pedig ütközhet a belső középpályások utasításaival, stb. stb…

Szóval, íme az útmutató…

Kapusok

Bevezetés
A kapusok is fontos részét képezik a taktikai beállításaidnak. Az ő szerepük tisztázása jelentősen összefügg a teljes csapatod játékstílusával, és a játékosaiddal a csapatban. Egy jól beállított kapus javíthatja a csapatod teljesítményét is.

Elosztás
A kapusaidnak több lehetőséget tudsz beállítani. Cselekedhet egyfajta kreatív emberként, vagy inkább a biztonságos játékhoz is folyamodhat. A lehetőségek a következők:

 • hátulról építkező
 • gyorsan megjátszó
 • hosszú kirúgással játszó

A hátulról építkező beállítás jól működik ha a játékot hátulról indítod és különösen jól működik ha van egy olyan kreatív embered, egy labdajárató hátvéd vagy egy mélységi irányító vagy egy rendeződ (regista), aki kreatív lehetőséget tud teremteni mélyről, vagy csak segít birtokolni a labdát.
A gyorsan megjátszó beállítás a közvetlen kontratámadást támogatja, hogy megfelelőnek tűnjön az elosztás a full/wing back-eknél (akik hajlamosak területet hagyni a hátuk mögött) és segít felgyorsítani a játékot egy magasabb tempóra hátulról felfelé.
A hosszú kirúgás megközelítés a fizikailag magasabb játékosokra építő opció a pálya távolabbi részén. Ha egy Célemberrel vagy Szélső célemberrel játszol, ők kiválóan alkalmasak a hosszú labdákkal történő megjátszásokra – ez akkor működik jól, ha csapatod nyomás alatt van és azért küzdesz hogy kijuttasd a labdát hátulról.
A Söprögető kapus/Tisztázó kapus további kreatív lehetőségeket ad a nyitott játékhoz, jól illik egy kontrázó játékhoz az ő szerepével.

Tisztázás
A Söprögető kapus a tizenhatos előtt és akörül takarít. A szerepével megszegheti a magasan történő védekezés vagy a lescsapda beállításokat. Egy normál kapus sokkal inkább tartja a pozícióját, és inkább a védők mögött helyezkedik és szerepéből adódóan keresztez vagy biztonságosan osztja el a labdát. Ha magasabban védekezel, ő megfelelőbb lehet megállítani az ellenfél támadóit, mint sem csak álljon és szembenézzen egy lövéssel, ahol az ellenfélnek van ideje kivárni vele szemben.
Kevésbé fontos lehet Söprögető kapussal játszani ha van egy Söprögető védőd vagy Liberod vagy ha a védődnek olyan szerepe van ami fedi az ő szerepét.

Következtetés
Óvatosan válaszd meg kapusodat; két egyszerű döntésed van, hogyan akarod beállítani a kapust (egyaránt a nyitott és az indító játékban) és hogy milyen tisztázást/söprögetést szeretnél (melyik kapcsolódik a védővonaladdal vagy lescsapdáddal amit játszol).

Belső védők

Bevezetés
Ez a rész a belső védők beállításaival és azzal foglalkozik, hogyan hozz létre egy jól működő védelmi vonalat. Be fogjuk mutatni a gyakori kettős középső védős párost valamint a ritkább három védős párosítást.

Középső pár
Három belső védő szerepkör és három funkció közül tudsz választani. A szerepkörök a következők:

 • középső védő (Central Defender)
 • limitált védő (Limited Defender)
 • játékszervező védő (Ball Playing Defender)

és a három funkció:

 • védekező (Defend)
 • megállító (Stopper)
 • fedező (Cover)

A szerepkörök a legtöbb tekintetben elég hasonlóak, a védekezés elosztása a legjelentősebb különbség köztük.
A Limitált védők olyan gyorsan tisztáznak ahogy csak tudnak – biztosítanak róla, hogy nem labdázgatnak hátul, de ezáltal átadhatják a labdabirtoklást az ellenfélnek, folyamatos nyomás alatt tartva téged. Ez jó ötlet lehet, ha a védőid nem rendelkeznek a labdatartáshoz kellő készségekkel.
A Középső védők a labdát a közeli társakhoz juttatják, ezzel segítve a hátsó labdatartást és a nyugodt labdajáratást a középpályásokig. Ez akár rizikó is lehet a labdavesztésre a hátsó vonalban, de remélhetőleg a nyomást enyhíti ha megtartják a labdát és támadásépítéshez is vezethet, valamint a középpályára történő labdajuttatással a játékot is befolyásolhatod az első két harmadban.
A Játékszervező védő befolyásolhatja az ellentámadási lehetőségeket a szélre vagy játékos elé lőtt labdáival. Segíthet a csapatnak a labdabirtoklásban kiemelkedő passz készségével, bár meglehetősen kreatívnak és jó passzolónak kell lennie, egyébként eladhatod a labdát ha olyan dolgokba megy bele amikre nem képes.

 • Central Defender & Central Defender
 • Central Defender & Limited Defender
 • Limited Defender & Limited Defender
 • Ball Playing Defender & Central Defender

Párba állíthatsz Limitált védőket mivel nem befolyásolják az egyensúlyt vagy az általános passzstílust mivel egyszerűen játszanak, hasonlóan egy Középső védő pároshoz akik egyszerű, rövid passzos játékot játszanak.
A Játékszervező védők remélhetőleg megjátsszák a labdát, és fokozott kreativitásuknak köszönhetően egy szimpla Belső védővel ajánlott párba állítani őket – mivel a Belső védő a hátsó labdatartást úgy éri el, hogy a legközelebbi társához passzol, ahelyett hogy kivágná a labdát, mint egy Limitált védő, aki „első a biztonság” felfogással játszik. Két Játékszervező védő túl sok kreativitást vihet a hátsó játékba, túl sok rizikós passzt bevállalva.

A funkciók variációs lehetőséget nyújtanak a védekezésben, és jelentősen változtathatnak a védelem egyensúlyán.
A Védekező az alap funkció, melynek célja csupán a védekezés a csapatutasításoknak megfelelően, emberfogással és letámadással, tartva a védelmi vonalat és a megfelelő időben a labdára kilépve.
Egyfajta egyensúly, amikor a két „extrém” funkció, a Megállító és Fedező van beállítva. A Megállító célja korán kilépve felvenni az ellenfelet és visszaszerezni a labdát. Ezzel kinyílhat a csapatod, teret adva az ellenfélnek, mivel kilépett a védelmi vonaladból. A Fedező feladata, hogy meggátolja, hogy megpróbáljanak áttörni a védelmi vonalon. Ez több időt és helyet adhat ez ellenfelednek a védelmi vonalad előtt, de meg is akadályozhatja abban, hogy betörjön anélkül, hogy fognák vagy nyomon követnék, csökkentve ezzel az esélyét egy tiszta lövésnek a vonalad mögött.

 • Defend & Defend (védekező-védekező)
 • Stopper & Cover (megállító-fedező)
 • Stopper & Defend (megállító-védekező)
 • Defend & Cover (védekező-fedező)

A legtöbb kombinációval játszhatsz a védelmedben, a legfontosabb azonban, SOHA ne játssz Megállító vagy Fedező párral a védelmed közepén.
A Megállítók túl sok területet hagynak maguk mögött, a Fedezők túl sok helyet ajándékoznak a védelem előtt és nem fognak megharcolni a labdáért annyiszor. Mindkét páros rosszul alkalmazza a lescsapdát is, akár sok területet hagyva a szélső védők mögött, akár sokat a védelem előtt, a szélsők oldalán játszva szintén.
A Védekező-Védekező páros inkább tartja a vonalat és tartja az alakzatot, alkalmazva a lescsapdát.
A Megállító-Fedező páros hajlamos felnagyítani a másik fél képességeit, egy agresszív védő aki korán letámadja a labdát, ezáltal területet hagyva az ellenfél támadójának, a Fedező pedig átveszi a Megállító agresszivitását az ő kiváló helyezkedésével és sebességével. A Megállító védő átveheti a Fedező mély helyezkedését és az agresszió hiány a lezárásoknál helyet hagyhat a védelem előtt. Ez a páros problémát okozhat a lescsapda használatánál, mert hiányosságaikat kihasználhatják az ellenfelek.

Középső trió
Ha három középső védővel játszol, fontold meg a szélsők játékát és helyezkedését. Ha a szélső védőid meglehetősen támadó-szelleműek, a belső védőid közül a szélsőknek képesnek kell lenni biztosítani a területet a szélső védők mögött.
Ha három védővel játszol, emiatt egy ember kiesik a szélről vagy a pálya közepéről, ha viszont ebből a hármasból a kieső embert azzal tudjuk pótolni, hogy kiegyenlíti az előtte okozott hiányt, az igen hasznos.
A Játékszervező védő segíthet a kreativitás hiányában, a Középső védők pedig a labdatartásban. Ezeket érdemes figyelembe venni, de a játékosaid alkalmassága a szerepkörükre is nagyon fontos. Az igazi művészet a háromvédős rendszerben a következő szerepek szerint alakul:

 • Defend-Defend-Defend
 • Stopper-Cover-Stopper
 • Cover-Stopper-Cover

Az általános elméletek szerint tarthatod vonalban az egész védelmedet, tartva ezzel a lescsapdát, mindegyiket Védekező funkcióval ellátva.
Játszhatsz Megállítókkal a szélen, lezárni az ellenfelet és megelőzni a keresztezéseket, két védőt középen hagyva harcolni a labdáért az ellenféllel, amíg a Fedező követi az ellenfelet a Megállító mögé. Megfordíthatod ezt egy Megállítóval középen hogy ott lezárja a területet, kényszerítve az ellenfelet arra, hogy a szélekre játssza ki a labdát ahelyett, hogy az üres sávokba befutó szélsőknek passzolhasson.

Következtetés
A védőid szerepköre érinti a védelmed elosztását, a funkciók pedig a védelmed beállítását. A védelmi funkciók vonalban jobban használhatók, Megállító és Fedező funkció hasznos a közös lezárásban és területvédekezésben, de ez a lescsapda rovására mehet.
Győződj meg róla, hogy a széleken mennyi területet hagysz, ha három belső védővel játszol, vagy hogy hogyan állsz a labdabirtokláshoz, valamint a játékosaid egyéni képességeiről is tájékozódj amikor a szerepkörüket és funkcióikat állítod.

Középső középpályások

Bevezető
A középső középpályásokra hatalmas felelősség hárul és a formációtól függően különböző elvárásoknak kell megfelelniük. Példának okáért a 4-2-3-1-es taktikában párosított középpályások összességében sokkal defenzívebb megközelítést igényelnek, mint ha egy 4-3-3-as taktikát választunk. Szóval csapjunk is bele a lecsóba…

A párosítás
Ez a rész feltételezi, hogy két emberes a középső középpálya, akár védekező középpályást, akár “normál” középpályás sort szerepeltetsz. Ez a párosítás gyakran kerül létszámhátrányba az ellenféllel szemben és ezért egy-egy játékosra több feladat is hárul rájuk, hiszen a KKP sornak négy fő feladata van:

 • támogatást adni a védelemnek
 • kapcsolatot létrehozni a csapatjátékban
 • helyzeteket kialakítani
 • a támadóharmad felé támogatást adni a támadásoknak

Ez rengeteg feladat két embernek. Elsődleges szempont, hogy segítsék a védekezést, ezért az egyiknek, vagy akár mindkettőnek védekező feladatkört kell ellátnia.
Ha ezt nem tartjuk szem előtt, az ellenfél könnyen és gyorsan átjátszhatja a középpálya közepét, mind kevesebb esélyt adva a középső védőknek, hogy megállítsák őket. Éppen ezért szükséges olyan játékost szerepeltetni, aki besegít a védelemnek is.

Az erre alkalmas szerepkörök a következők:

 • Central Midfielder, védekező (CMd) – klasszikus kp védekező stílusban
 • Defensive Midfielder, védekező (DMd) – klasszikus VKP
 • Anchor man, védekező (Ad) – a védelmet és a középpályát bizonyos értelemben összekötő ember
 • Half Back, védekező (HBd)
 • Deep Lying Playmaker, védekező (DLPd) – mélységi irányító
 • Deep Lying Playmaker, támogató (DLPs)

Bizonyára észrevettétek, hogy a felsorolásban nincs benne a labdaszerző középpályás (Ball Winning Midfielder-BWM), őt inkább a fentiek egyikével érdemes párosítani, mivel önmagában alkalmatlan arra, hogy pozíciót tartson, ezzel a védelmet is nyomás alá helyezi. Védekezés szempontjából viszont kifejezetten hasznosabb, ha egy másik, szintén fegyelmezettebb szerepkört betöltő játékossal játszik, ugyanis némileg támogatja a támadásokat is, ám kevésbé kreatív, viszont szorgalmas játékos.
A mélységi irányító (támogató szerepben) előre is tudja vinni a labdát, de ragaszkodva pozíciójához végeredményben meg is tarthatja azt, emellett összeköttetést is jelent, vagyis kialakíthat helyzeteket is. Talán a legnagyobb fegyelmezettséget ez a poszt kívánja meg, hiszen ha nagyritkán előrébb lép a labdával, a támadás meghiúsulása esetén a védelem kockázatos döntésekkel szembesülhet, hiszen magasabban játszik és időnként letámadhatja az ellenfelet.
A Regista egyszerűen nem felel meg a legnagyobb fegyelmezettséget megkívánó játékos szerepkörnek, ezért muszáj olyan játékossal párosítani, aki extra támogatást ad a védelemnek labdavesztés esetén. Ezért nem ajánlott őt mondjuk egy labdaszerzővel párosítani, hiszen az sokszor elmozdul a posztjáról, hogy labdát szerezzen, vagy legalábbis kísérletet tegyen rá.
A középső középpályások esetében igen kényes kérdés a párosítás, hiszen ha valaki inkább arra figyel, hogy segítse a támadásokat, míg a másik inkább a védelemnek segít be, akkor könnyen elszigetelődhetnek egymástól és egyáltalán nem alkalmasak sem arra hogy egymást, sem arra hogy a csapattársakat támogassák, különös tekintettel arra hogy így a labdát is nehezebb birtokolni.

Akik viszont alkalmasak arra, hogy nem csak visszavonuljanak, ha kell, hanem fussanak is, tehát támogató szerepkört is ellássanak:

 • Central Midfielder (CMs)
 • Defensive Midfielder (DMs)
 • Regista (Rs)
 • Box To Box Midfielder (BBMs)
 • Advanced Playmaker (APs)
 • Ball Winning Midfielder (BWMs)

Innen a mélységi irányító (DLPs) azért hiányzik, mert annyival kevesebbszer indul meg előre a labdával, hogy a támadásokat nem tudja érdemben támogatni. Egy háromfős középpályás sorban remek kiegészítő, azonban egy két KKP-s rendszerben elszigeteli a középpályát attól, hogy a támadásokat segítse.
Érdemes megjegyezni, hogy a támogató szerepkörű védekező középpályás (DMs) kontrajátékra építő taktika esetén hasznos játékos, hiszen mélységből felfut, ezzel segítve a támadásokat, viszont a védekezésben is remek pozíciót foglal el és eképpen egy visszavontabb középpályással együtt hatékony párost alkot.

A trió
A legtöbben a három emberes középpályát részesítik előnyben, akár arról beszélünk hogy van egy ember, aki a középpálya alapját képezve a védelmet segíti, vagy éppen a támadó harmad felé helyezve a támadásokat segíti. Amennyiben a három középső középpályást egy vonalban helyezzük el, a passzolási lehetőségek beszűkülhetnek, bár tény, a középpályát nehezebb lesz átjátszani. Mindazonáltal a “háromszög” mindkét variánsa más-más felállást igényel.

– A TKP háromszög
A TKP háromszög kétféleképpen nézhet ki, egy VKP-VKP-TKP trióként, vagy egy KKP-KKP-TKP hármasként. Alapvetően mindkettő ugyanaz a szisztéma, de a VKP-k több segítséget adnak a védelemnek, a KKP-k pedig nyomást tudnak gyakorolni az ellenre, hiszen magasabban helyezkednek el a pályán. A hármas középpálya legtöbbször két védekezőbb felfogású, valamint egy, inkább támadóbb felfogású játékosból áll. A legtöbb esetben kell egy védekező és egy támogató szerepkörű játékos is, a harmadik pedig gyakorlatilag szabadon választható a támogató és a támadó mentalitású között. Nyilván a támadóbb játékos a csapat egyensúlya szempontjából megfelelőbb, hiszen szükség van a támadásokat hatékonyan segítő játékosra is.

Ha a négy alapvető feladatra tekintünk vissza, egy kicsit könnyebb ezeket elosztani három ember között.
A támadó középpályás nyilván a támogatást adja a támadásokhoz, vagyis helyzeteket alakít ki. Mögötte pedig érdemes egy visszavont, fegyelmezettebb “elfogó” embert és egy támogató játékost is alkalmazni, aki összeköti őket. Ezzel jó alapot adhatsz arra, hogy a védelem is ki legyen segítve és támadásokat is lehessen vezetni.

Védekező szerepkörű középső középpályások:

 • Central Midfielder (CMd)
 • Deep Lying Playmaker (DLPd)
 • Anchor man (Ad)
 • Half Back (HBd)
 • Defensive Midfielder (DMd)
 • Ball Winning Midfielder (BWMd) – utóbbi abban az esetben, ha egy támogató mélységi irányítóval párosítjuk.

Támogató szerepkörű, a fentiekhez illő középpályások:

 • Central Midfielder (CMs)
 • Deep Lying Playmaker (DLPs)
 • Regista (Rs)
 • Ball Winning Midfielder (BWMs)
 • Box To Box Midfielder (BBMs)
 • Defensive Midfielder (DMs)

És akik a TKP poszton szerepelhetnek:

 • Advanced Playmaker, támogató vagy támadó (APs, APa)
 • Trequartista (Ta)
 • Enganche (Ea)
 • Inside Forward, támogató vagy támadó (IFs, IFa)
 • Attacking Midfielder (AMs, AMa)

Amennyiben egy kiegyensúlyozott középpályát hozunk létre, megfelelően segítjetjük a védelmet és a támadásokat is, emellett még össze is tudjuk a kettőt kapcsolni, valamint a kreativitást növelni a támadó harmadban.
Mindig figyelembe kell venni a szerepkörök leosztásakor, hogy azok miben befolyásolják a csapat többi részét. Ha pl. alkalmazol egy (CMa) szerepkörű játékost a középpálya középső vonalában, az egyensúly megtartása érdekében a támadó mentalitású játékosok közül be kell valakit áldozni, aki lehet akár csatár, akár támadó szélső.

– A VKP háromszög
Ebben a változatban értelemszerűen a védősor előtt lesz egy fegyelmezettebb játékos, aki segíti a védekezést, így a középső középpályás sorban kevésbé szükséges túlságosan visszavont szerepkörű játékost alkalmazni és rá lehet menni egy kicsit kreatívabb opciókra, hogy a támadások is megfelelő támogatást kapjanak. Bár érdekességképpen meg lehet úgy kavarni a dolgokat, hogy a középpályás vonalban alkalmazzuk a fegyelmezettebb szerepkörű játékost, míg a VKP pozícióban támogatóbb szerepkörű játékos játszik. Mindenesetre a védekező, támogató és támadó szerepköröket itt is meg kell külön-külön tartani az egyensúly érdekében.

A VKP pozícióban alkalmazható játékosok:

 • Anchor man (Ad)
 • Half Back (HBd)
 • Regista (Rs)
 • Ball Winning Midfielder (BWMd)
 • Defensive Midfielder (DMd, DMs)
 • Deep Lying Playmaker (DLPd, DLPs)

Az egyik KKP lehet:

 • Central Midfielder (CMd, CMs)
 • Box to Box Midfielder (BBMs)
 • Deep Lying Playmaker (DLPd, DLPs)
 • Advanced Playmaker (APs)
 • Ball Winning Midfielder (BWMd, BWMs)

Természetesen a CMd, DLPd, BWMd szerepköröket akkor érdemes használni, ha különben a VKP pozícióban játszik a támogató szerepkörű játékos. Ezután az alábbiak közül kerülhet ki a másik KKP:

 • Central Midfielder (CMa)
 • Advanced Playmaker (APa)
 • Box To Box Midfielder (BBMs) – abban az esetben, ha nem akarsz kifejezetten támadó szerepkörű játékost, akkor a BBM a táogató szerepkörű játékosok közül is a legtöbbet fog előre futni.

Következtetés
A középpályás sornak elsősorban a védelmet kell támogatnia, azonban ez nem jelenti azt, hogy a támadásokat, a helyzetek kialakítását fel kellene adni. Úgy kell kiválasztanod a szerepköröket, hogy minden feladat el legyen minél egységesebben osztva a középpályások között.
A két KKP-s rendszerben talán némileg kevesebb teret kell adni a támadásoknak, viszont ebben az esetben a szélekről adhatunk nagyobb támogatást, kreativitást és felfutásokat. Viszont a védekezést a szélekről nem lehet kizárólagosan megoldani, így a védekezés támogatását a középső középpályás(ok) kénytelenek ez esetben megoldani.
A háromszöges rendszerben viszont könnyebb elosztani a feladatokat, de arra is kell figyelni, hogy nem lehet egyszerre támadó középpályás és csatár is támadó szerepkörben, főleg ha a szélsők is abban vannak, mert könnyen elszigetelődhetnek egymástól az egyes csapatrészek és ezzel felborul a csapatjáték egyensúlya.

Szélső játékosok

Bevezető
A szélső játékosok a szélső hátvédekből és a szélső középpályásokból illetve szélsőkből állnak.
A legtöbb csapat két pár szélső játékost használ, van, aki csak egyet. A szélső játékosoknak elég sok szerepkörük és feladatuk lehet, emellett rengeteg variációs lehetőséget adhatnak. Az általad használt formáció nagy hatással lesz arra, milyen szerepköröket és feladatokat sózol a játékosaidra, akik a pálya szélén dolgoznak.
Egy magányosan tevékenykedő szélen játszó játékosnak több felelőssége van és a játék több elemében kell, hogy jártas legyen, viszont ahol már párban szerepelnek, ott több lehetőség van arra, hogy egyenlően elosszuk köztük a szükséges feladatokat és a taktikai elképzeléseket se borítsuk nagyon fel. Amennyiben nem alkalmazunk széleken bevethető játékosokat, akkor több középpályásra oszthatjuk ki hogy labdabirtoklásban topon legyünk, viszont a szélső játékosok is nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikeresen tartsuk a labdát, hogy kreatívabb taktikát eszeljünk ki, vagy adott esetben kihasználjuk gólszerzési képességeiket, de a munkabírásuk és védekező képességük is nyomhat a latba a kiválasztásukkor – ez minden szélső pozícióra igaz. Nem csak a visszavont szélsőhátvéd (Full Back) lehet nyerő pozícióban az ellenfélhez képest kritikus helyzetekben, hanem egy olyan szélső is, aki visszazár és szerel.

A magányos szélső játékos
Egy olyan formáció, amelyben csak egy pár szélső játékost alkalmazunk, automatikusan korlátozza az alkalmazható szerepkörök és feladatok sokszínűségét, egyszersmind a kreativitást ezen a téren.
Egy védekező feladat meglehetősen csökkenti az arra való képességet, hogy egy játékos ne csak védekező feladatát lássa el, hanem emellett hozzátegyen a támadásokhoz is a szélen.
Azok a játékrendszerek, ahol csak egy szélső posztot alakítanak ki, alapvetően védekező felállások, viszont bíznak abban, hogy a szélső az átmeneti, illetve támadási fázisban segíthet csapattársainak.
Akik egy hasonló rendszerben pl. szélső hátvédek helyett csak a támadó harmadban alkalmaznak szélső játékosokat, azok nagyobb kockázatnak teszik ki a védelmüket, mivel az alapvetően több támadó jellegű feladattal ellátott játékos mögött túl sok lesz az üres tér, amit az ellenfél könyörtelenül kihasználhat, illetve a csapata kulcsfontosságú harcokat veszíthet a labdabirtoklásért folytatott küzdelemben. Szóval alapvetően a szélső játékosnak előre is kell tudnia mozogni, de a védelem felé is meg kell adnia a szükséges támogatást.

Minél előrébb helyezed a szélső játékosod, amennyiben védekező és támadó feladatokra is képes, annál inkább érdemes visszavenni a feladat támadó jellegéből, tehát egy szélső hátvédet (Wing Back) érdemes támadóra, míg egy szélső középpályást inkább támogató jellegben ajánlott pályára küldeni. Ebben az egy szélső páros taktikában tehát mindenképpen figyelni kell arra, hogy annak az oldalanként egy játékosnak kell mindent csinálnia, tehát nem végezhet kizárólagosan védekező vagy csak támadó feladatokat.

Az egy-egy szélső játékossal kialakított szerepkörök és feladatkiosztások a következők lehetnek:

 • Full Back, támadó (FBa, visszavont szélsőhátvéd)
 • Wing Back, támogató vagy támadó (WBs, WBa, szélső védő)
 • Complete Wing Back, támadó (CWBa, támadó és védekező feladatokat is ellátó szélső védő) – figyelj rá, hogy elegendő támogatást adjon a védelemnek!
 • Wide Midfielder, támogató vagy támadó (WMs, WMa, szélső középpályás) – támadó feladatkörben itt is figyelj hogy megfelelően segítse a védekezést!
 • Defensive Winger, támogató vagy támadó (DWs, DWa, védekező szélső)

Két pár szélső játékos
Annál a csapatnál, ahol két pár szélső játékos van, értelemszerűen egyszerűbben lehet kialakítani egyes feladatkörökre történő specifikálást, mivel a játékosok egyénenként lehetnek jók védekezésben vagy támadásban anélkül, hogy a másikban kimondottan hasznosnak kellene lenniük.
Akár arra is lehetőség van, hogy nem feltétlenül a szélső hátvédé a védekező feladat és a szélsőé a támadó, hanem lehet variálni a kreativitással is. Például az sem egy rossz megoldás -főleg ha vannak erre képes játékosaid-, ha a szélső befelé mozogva ad kiugratásokat vagy rögtön kapura is veszélyes lehet (ilyen az Inside Forward, IFs és IFa) és mögötte egy complete Wing Back támadó üzemmódban játszik, akkor akár egymással összejátszva úgynevezett overlappinggel (átfedés) is veszélyesek lehetnek, de a belső csatárra állított játékos még az embert is elviheti magával, hogy a mögötte játszónak legyen elég szabad területe.
Arra azért nem árt vigyázni, hogy egy támadó szélső védőt ne játszassunk tipikus szélsővel, hiszen míg a támadóharmadban így túl sokan lehetnek, mindketten üresen hagyják a szélső védekező pozíciót, ezzel esélyt adni az ellenfélnek a kontrákra. Ezzel szemben egy visszavont hátvéd és egy tipikus szélső sokkal jobb labdakihozatalt és támogatást ad egymásnak.

Ha olyan játékosokkal állnál fel, akik a széleken is maradnak, tehát nem mozognak befelé, akkor a következő kombinációk lehetségesek:

 • Full Back, támogató (FBs) és Wide Midfielder/Defensive Winger/Winger, támadó (WMa/DWa/Wa)
 • Full Back/Wing Back/Complete Wing Back, támadó (FBa/WBa/CWBa) és Wide Midfielder, védekező vagy támogató/Defensive Winger, támogató/Wide Target Man (szélső célember), támogató (WMd, WMs/DWs/WTMs)
 • Full Back, támadó (FBa) és Winger, támogató (Ws)

Az első kombináció igen stabil, a másodiknál az egyikük többet tartja a posztját és/vagy a labdát, valamint lehet arra alakítani, hogy kicsit mélyebben helyezkedjen és mozogjon befelé, míg a felfutó szélső védővel össze tudjon játszani.
A harmadik az elsőnek egy kicsit módosított változata, ami szerint a szélső hátvéd fellép hogy létszámfölényt alakítson ki a szélsővel és esetleges átfedésekre is lehetőség legyen.

Ha úgy akarsz játszani, hogy a feltolt szélső ember befelé húzzon, akkor a következő kombinációk lehetnek hasznosak:

 • Full Back, támadó/Wing Back, támogató vagy támadó (FBa/WBs, WBa) és Inside Forward, támogató vagy támadó (IFs, IFa)
 • Complete Wing Back, támadó (CWBa) és Inside Forward vagy Advanced Playmaker, támogató (IFs/APs)

Az első kombóban a szélső hátvéd mélyről fut fel arra a területre, amit az IF vagy AP szabadon hagy. Ha szélső védővel játszol, akkor kiterjedtebb lesz a mozgás és a védelem kisegítése ha a szélső védőt és az IF/AP játékost ellentétes feladatkörben osztod be (támadó-támogató vagy támogató-támadó). Ha a szélső pozícióban lévő, de befelé mozgó játékos támogató feladatot kap, akkor már korábban elkezd befelé mozogni, tehát fontos hogy a szélső hátvéd vagy szélső védő már idejében megkezdje a felfutását.

A második kombináció megnöveli ennek a fontosságát, mivel a CWB-nek kell a támogatás a középpályáról is és az előtte lévőtől is, hogy visszamozoghasson, különben  azon kapjuk magunkat (pontosabban a játékost), hogy kiesik a pozícióból és nem zár időben vissza. A CWB már korán bekerül a támadó harmadba és egy, az IF/AP mozgásába visszatett labdával további esélyt ad magának arra, hogy komoly veszélyt jelentő felfutást érjen el. Ha az IF támadó feladattal játszik, azaz inkább a góllövésre megy rá, akkor értelemszerűen a szélről jövő támogatás a hátvéd részéről kiemelten fontos, de ezt a terhet könnyítheti egy középcsatár vagy egy játékszervező KP, aki kimozog szélre is.

Következtetés
Mindenképp tervezd meg előre, hogy hány szélső játékost akarsz használni mielőtt kiosztod számukra a szerepköröket. Ha magányos szélsőkkel játszol, nem engedheted meg hogy kizárólag védekezzenek, el kell látniuk támogató jellegű feladatokat is.

Vedd figyelembe, hogy jó védekezési pozícióból kell indulniuk, vagy megfelelően képesnek kell lenniük a visszazárásra amikor védekezni kell. A két párral történő játék során együtt kell működniük mindkét oldalon a védekező és a támadóbb jellegű játékosnak. Biztosítani kell, hogy ha lehet, ne tartsák fel egymást, de így is képesek legyenek arra, hogy átfedéseket és a támadóharmados létszámfölényt megcsinálják.

Támadók kombinációi

Bevezetés
A „támadó kombinációk” kifejezés nem csak a csatárokat foglalja magába a támadó szekcióból, a szélsők és támadó középpályások is idetartoznak, akik kapcsolatban állnak az ékekkel. Minden csatárnak megvan a maga szerepköre, még az egyedüli csatároknak is kell összeköttetés és támogatás a funkció működéséhez.
A futballban a szerepek a speciálistól az univerzális irányába tartanak, minden játékostól egyre több szerepet kívánva, eleget téve további követelményeknek. A modern taktikákban szükségessé vált területet találni, csakúgy, mint szokatlan kombinációkat alkalmazni.
Ebben az útmutatóban különböző típusú párokat fogunk bemutatni, ötleteket egyedüli csatárok és az őket támogató támadó középpályások alkalmazására, vagy szimplán egy csatár duóra.

A kicsi és a nagy
A legtöbb kombináció az évek során a fizikai erősségek legjobb kihasználásán alapult. Egy magas ember hatékony célpont lehet, megtartva a labdát vagy egy gyorsabb társhoz passzolva vagy inkább csak mögötte játszva. A magas ember általában mélyebben játszik, elpöcköli a labdákat, légi csatákat nyer, de úgy is működhet, ha a magas ember előrébb játszik, leteszi a labdát a gyors társnak vagy ütembe a mögötte érkezőnek. A kis ember pedig mögötte tör előre vagy befut a résekbe, gyakran helyzetbe kerülve a magas ember nyertes párbaja után.
Ezek a kombinációk gyakran a jó szélsőjátékra és beadásokra támaszkodnak, általában elég közvetlen taktikába illeszkedve. Ők általában a Célember (Target Man) és Lesipuskás (Poacher) páros. Habár egy Feltolt csatár (Advanced Forward) többféle lesipuskás szerepkörre is alkalmas és a magas ember is lehet hatékony kreatívabb szerepekben, ha megvannak a megfelelő képességei, pl. egy Mélységi csatár (Deep Lying Forward) vagy Komplett csatár (Complete Forward)

Előkészítő és gólvágó
Valószínűleg a leggyakoribb párosítás a futballban. Ez lehet egyszerűen egy csatár, aki mélyebben játszik, mint a másik, passzokkal és kiugratásokkal helyzetbe hozva az éket, vagy lefoglalva a védőket a másiknak több időt és teret adva. Az előkészítő játszhat csatár vagy középpályás szerepben is, hatékonyan segítve a legelöl helyezkedőt.
Ez a típusú rendszer több tulajdonságon alapul, nem csak a szükséges fizikai, de a technikai és mentális képességek is döntőek lehetnek. Ez egy sokoldalú futballra képes szisztéma, amiben van egy enyhe tendencia, hogy megfeleljen a kreatív, birtokláson alapuló rendszernek szemben a közvetlen futballal, de a sokoldalúságát széles körben alkalmazzák különféle felállásokban.
A legkiegyensúlyozottabb szerepkörök ebben a kapcsolatban a Mélyen játszó csatár és Feltolt csatár párosa, habár egy Komplett csatár is lehet tökéletes előkészítő vagy gólvágó, megfelelő funkciója szerint.
A Lesipuskás általában jó góllövő, de kevésbé valószínű, hogy megfelelően támogatja társát.
A Trequartista (összekötő) egy szuper előkészítő, de szüksége van valakire, aki befut a területekre és értékesíti a lehetőségeket. Ő lehet csatár vagy támadó középpályás szerepben is, de egy Előretolt irányító (Advanced Playmaker) szintén lehet egy mélységi (vagy akár szélső) támogató egy Fejlett csatár számára.
A Feltolt csatár az építgetős játékhoz ajánlott, jó góllövő készségekkel; a Komplett csatár és Mélységi csatár szintén.
A Belső csatár (Inside Forward) nagyszerű előkészítő lehet támogató szerepkörben, ívelt labdákkal a szélről egy elöl lévő csatárnak, míg támadó szerepkörben lendületesen támadhatja a területet, lehagyva a csatárt és így termékeny gólvágó lehet.

Hamis kilences és hamis tízes
A hamis kilences és hamis tízes rendszer alapja a középső csatár mély helyezkedése, lefoglalva egy védőt, vagy csak teret hagyva társainak, akik a védelmet támadják vagy zavarba hozzák. A hamis tízes egy fejlett középpályáson alapul, mélyről beindulva a kiürített területekre, aki jelentős veszélyt képez, vagy fontos gólokat szerez. A fő és nyilvánvaló út egy ilyen páros beállítására, a Hamis kilences (False Nine) és Árnyékék (Shadow Striker) kombinációja, amely egy jó kombináció az utolsó harmadban és kiválóan alkalmas a labda birtoklására vagy a bonyolult mozgásokon alapuló rendszerekben. Vannak más szerepkörök is, amik erre hajaznak, néha szélesre húzva a játékot vagy csak üres területekre mozogva.
A Trequartista minden irányba elmozog, üres területeket hagyva a társaknak, vagy döntéskényszert előidézve a védőkben hogy kövessék-e, vagy épp hogy területet hagyjanak-e neki. A Trequartista szélesen is mozoghat, míg a Hamis kilences hajlamos mélyebbről indulni.
A Mélységi csatár és a Célember (támogató funkcióval) hasonló páros lehet, de inkább képes megtartani a labdát és több területet lefedni a pálya felső részén, szemben a folytonosan mélyről induló mozgásokkal. Nekik több védekező feladatuk van, mint egy Trequartistának, ez fontos lehet a legtöbb menedzsernek. Egy alternatív megoldás a Hamis kilencesre – a Belső csatár, aki a szélekről támadja a területet, elhagyva a mélységi vagy szélesen mozgó csatárt, dilemmát okozva a szélső védőknek, hogy melyiküket üldözzék, területet nyitva a szélen vagy elhagyva őt a védők felé hogy területet nyerjen, mielőtt elcsípik. A támadó középpályások a tizenhatosig nyomulnak, támogatva a támadó mozgásokat, de kevésbé alkalmasak termékeny góllövőnek, mint az imént felvázoltak.

Következtetés
Ne felejtsd el megosztani a szerepeket a hatékony elmozgásokhoz. Több útvonalra alapozd a támadó szerepeidet, nehogy azok hatástalanítva legyenek az ellenfél által. A támadó kapcsolataid és összeköttetéseid a támadó középpályásokra is kiterjednek, ugyan úgy egy kreatív és mozgékony támogatóra a középpályáról. A támadó kombinációdat a képességeknek megfelelően állítsd össze, és ügyelj rá, hogy mindig legyen B-terved.

 

Reméljük, ez a cikk nagy segítséggel lesz számotokra abban, hogy megtaláljátok a csapatotokhoz illő legjobb játékrendszert és abban a játékosok a képességeikhez mérten megfelelő harmóniában dolgozzanak együtt. 🙂

 

(forrás: fmscout.com)

Fordításban segített: Havasi Ádám

Comments

comments

About Polaris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com