Hírek
Football Manager mélyebben- a “team talk” elemzése és hatásai

Football Manager mélyebben- a “team talk” elemzése és hatásai

Sziasztok!

Első cikksorozatom, amely a játék mélyebb, behatóbb ismeretét hivatott elősegíteni, most teszem közre. Ezek az írások abban fognak nektek segíteni, hogy javítsatok csapatotok teljesítményén a meccsek során. Az alábbiakban részletesen elemezzük, a különböző „teamtalk-ok” hatásait, ezek alapján tisztán láthatóvá válik, mely esetekben melyik válasz a legalkalmasabb. Ehhez egy külföldi oldal írását hívtam segítségül, ennek a cikknek az eredetijét ezen a linken érhetitek el: http://www.guidetofootballmanager.com/match-day/team-talks/team-talk-guidelines

A cikksorozat két részből fog állni, az első –amit most olvashattok- a csapatnak adott utasításokkal foglalkozik, a későbbiekben, folytatásként az egyénileg kiadott(meccs előtti,félidei, meccs utáni, illetve a cseréknek) instrukciók fognak értelmet nyerni.

Következzék az első rész és jó szórakozást kívánok hozzá!

 

Az alábbi útmatások arra hivatottak, hogy segítsenek kiválasztani az ideális csapatmegbeszéléseket minden esetben. Megtekintheted a szakmai stábod tanácsait, ha kiválasztod az egyik edződet, az „Advice From” legördülő menüből. Jegyezd meg, ha csapatod morálja zuhanóban van, vagy rossz formában vannak, érdemes változtatnod a megszokott mondatokon. Ha idegenben játszotok, kifizetődőbb, ha többet bátorítod a játékosaidat. Ajánlatos bátorítóan szólni minden olyan játékoshoz akinek rossz, vagy nagyon rossz a morálja, olyan csatárokhoz akik „gól-ínségben szenvednek”, a tehetséges fiatalok első tétmeccsei során, illetve azoknak a játékosoknak akik hosszú idő után térnek vissza a pályára. Jobb ha elnéző vagy az első tétmeccsek alkalmával is.

Jegyezd meg, hogy ha a csapatodéhoz viszonyítva alacsony a reputációd, kevésbé lesznek hatásosak a megbeszélések. Ez előfordulhat olyankor, amikor nagyobb klubbal kezdesz, idővel, ahogy kiépíted a kapcsolatodat a játékosokkal és nő a hírneved, úgy lesznek a megbeszélések is egyre hatékonyabbak.

 

Csapat megbeszélés:

Meccs előtt

A szurkolókért!(For the fans)
Legyen miért örülniük a szurkolóknak!(Let’s give the fans something to cheer today )

Ezt akkor használd, ha körülbelül ugyanakkora esélyetek van és nagy rivális ellen játszotok, vagy feljutásért, vagy a kiesés elkerülése miatt, illetve fontos kupa meccsek alkalmával. Akkor is használható, ha megfigyelted, hogy csapatod negatívan viszonyul a többi válaszra, vagy ha nem vagy biztos benne, melyik válasz is lenne alkalmas ekkor. Otthon hatásosabb, de idegenben is használható.

Nyerhetsz ma!/Nyűgözzetek le!(You can win today/Impress me)
Ha a saját játékunkat játszuk, nyerhetünk! Képesek vagytok rá!(If we play our game, we’ll win. You’re all very capable of that)
Gyerünk srácok, mutassátok meg mit tudtok!(Come on lads, show me what can you do)

Ezt akkor használd, ha az oddsok közel vannak egymáshoz, de nem riválissal játszol, vagy tétmeccset. Olyan esetekben is alkalmas, ha magassan te vagy az esélyes, de a morál nem túl magas. Ne használd ha a csapatod túl magabiztosnak tűnik.

Kívánj szerencsét!(Wish luck)
Sok szerencsét srácok!(Good luck lads)
Sok szerencsét, menjetek ki és élvezzétek a meccset!(Good luck lads, go out there and pull off an upset)

Akkor használatos, ha egyértelműen ti vagytok a rosszabb csapat. Ne használd, ha csapatod túlságosan is magabiztos.

Elvárom a győzelmet!(I expect a win)
Győzelmet várok a mai napon!(I’m expectin you to win today boys)

Mindig használhatod, ha az asszisztens jelzi, hogy csapatod illetve némely játékos túl magabiztos. Akkor is használd ezt, ha egyértelműen ti vagytok a favoritok a meccsen és a morál jó, vagy magasabb.

Nincs nyomás!(No pressure)
Menjetek ki és érezzétek jól magatokat!(Go and have some fun today)
Élvezzétek a játékot!(Enjoy the match today)
Teljesen esélytelenek vagyunk, nincs nyomás rajtatok. Menjetek ki és mutassátok meg mindenkinek mit tudtok!(We’re huge underdogs, so there is no pressure on you to succeed. Go out there and show everyone what you’ve got)

Akkor használd, amikor az esélyek magasan ellenetek szólnak, például amikor egy magasabb osztályú csapattal találkoztok a kupában. Akkor is használható, amikor hosszú nyeretlenségi szériában vagytok és más már nem használ.

Semmi(None)
Nem érzem szükségesnek, hogy bármit is mondjak, mindannyian tudjátok mit kell tennetek.(I don’t think anything needs to be said, right now, you all know what to do out there)

A többi választási lehetőség ajánlottabb, a játékosok negatívan viszonyulhatnak, ha nem szólsz hozzájuk.

 

Félidőben

Elégedetlen(Unhappy)
Nem vagyok elégedett a teljesítményetekkel!(I am not very happy with your performance out there)
Nem vagyok elégedett a teljesítményetekkel! Szörnyűek voltatok!(I am not very happy with your performance out there. You were awful out there)

Használd agresszív hangnemben, ha nagy hátrányban vagytok, de ti vagytok a favoritok.

Többet várok tőletek/Hol marad a lelkesedés?(I want to see more from you/Where is the passion?)
Többet várok a második félidőben!(I expect to see a much better showing in the second half)
Hol van a lelkesedés, fiúk? Nem akarjátok megnyerni a meccset?(Where is the passion lads? Do you not even want to win this match?)

Használd, ha döntetlenre álltok és meccs előtt elvártad a győzelmet, ha eggyel mennek, de te vagy a favorit, vagy, ha egyenlő esélyetek volt, de kettőnél többel mennek, illetve ha kettőnél többel mennek és te szerencsét kívántál nekik a meccs előtt.

Szerencsétlen(Unlucky)
Sajnálom fiúk ,ez nem a mi napunk eddig!(Unlucky boys, things just haven’t gone right for us so far)

Használható a „Többet várok tőled” és az „elégedetlen” helyett akkor, ha a morál rossz, illetve ha nyeretlen szériában vagytok, vagy amikor az átlag értékelés magasabb mint amit az eredmény mutat.

Bátorítasz(Encourage)
Jók vagytok, ha így folytatjátok az eredmény jön magától!(You’re performing well out there, keep it up and result will come)

Akkor használd, ha vezettek egy góllal, de morál alacsony, vagy, ha rátok magasabb oddsot adtak, illetve, ha az asszisztens nem jelzett önteltséget meccs előtt.

Megnyerhetitek!(You can win this)
Ha így folytatjátok, meglehet a meccs!(Keep going out there and you can still win this one)
Nyertesen hagyhatjátok el a pályát!(We can still come out of this match with a win today)

Használd akkor, ha döntetlenre álltok és meccs előtt „Megnyerhetitek!”-et vagy szerencsét kívántál, illetve akkor, ha eggyel megy a másik csapat.

A szurkolókért!(Fot the fans)
Nyújtsatok valamit a szurkolóknak!(Let’s give the fans something to cheer today)

Ezt akkor használd ha döntetlenre álltok.

Elégedett(Pleased)
Elégedett vagyok a helyzettel, így folytassátok!(I’m pleased with how things are going, keep it up)

Akkor használd, ha az asszisztens nem jelzett önteltségett a meccs előtt, kivéve, ha épphogy vezettek, de jó a morál és egyértelmű esélyesek voltatok, ebben az esetben, használd, hogy „ne legyetek önteltek”.  Akkor is használhatod, ha nyerésre állsz, vagy döntetlen az eredmény, miután lenyugtattad őket a meccs előtti beszélgetés során. Amennyiben önteltséget vettél észre a csapatban, bizonyosodj meg róla, hogy elég nagy a különbség, mielőtt ezt használnád. Akkor is használhatod, ha frissen lettél kinevezve egy csapathoz, vezetsz, a morál is megfelelő és ti vagytok az egyértelmű favoritok.

Ne legyetek önteltek!/Van még hova fejlődnötök(Don’t get complacent/Room for impovement)
Ne legyetek önteltek, gyorsan változhatnak a dolgok, koncentráljatok!(Don’t get complacent, things can turn around very quickly in football, keep focused)
Figyeljetek az önteltségre! Még nincs vége a meccsnek!(We’ve got to guard against complacency now. Don’t think the job is done)
Jól játszottatok, de van még hova fejlődni!(You have played well so far but there is still room for improvement)

Akkor használd, ha épphogy vezettek, de a morál jó, vagy magasabb, ti vagytok az egyértelmű favoritok, vagy, ha önteltséget jelzett a meccs előtt az asszisztens a csapatnál, vagy egyénileg. Ha biztos a meccs, használj inkább „elégedett”-et.

Nincs nyomás!(No pressure)
Nincs nyomás rajtatok ma, menjetek ki és élvezzétek a meccset, meglátjuk mi történik!(There is no pressure on you to get a result today, go and play with confidence and have some fun, and see what happens)
Az eredmény azt mutatja, hogy nyugodtan térhettek vissza a pályára a második félidőben.(The way the game is set you can go back out there for the second half and play without pressure)
Nincs semmi veszteni valótok, nyújtsátok amit tudtok!(There is nothing to lose today, so go out there and give it your best shot)

Akkor használd, ha vesztésre álltok és meccs előtt nyugtattad őket.

Semmi(Semmi)
Nem gondolom, hogy bármit is mondani tudok most, tudjátok mit kell tennetek.(I don’t think anything needs to be said, right now, you all know what to do out there)

Nem ajánlatos, ha van másik mondat, amely elfogadhatóbb, illetve, ha esélyt látsz arra, hogy rosszul reagálnának, ha semmit nem mondasz nekik.

 

Meccs után

Nem elég jó(Not good enough)
Attól tartok, ez nem volt elégséges, nincs mentségünk, hogy egy ilyen meccset elvesztettünk.(That wasn’t good enough I’m afraid, there is no excuses for not winning that sort of match)
Nem voltatok elég jók, az ilyen meccseket hoznotok kellene!(You weren’t good enough today, that was the sort of match we shpuld be winning)

Akkor használd, ha vesztettetek egy olyan meccsen, ahol ti voltatok az esélyesek. Ha a játékos értékelések átlagosan 6,0 alatt vannak, agresszív hangnemben használd.

Elégedetlen(Unhappy)
Csalódtam a nyújtott teljesítményben!(I am not happy with your performance out there)

Akkor használd, ha vesztettetek egy olyan meccsen, ahol az esélyek közel voltak egymáshoz, vagy ti voltatok az esélytelenebbek, de ezek ellenére a teljesítmény elmaradt az elvártaktól. Vagy, ha a játékos értékelések átlagosan 6,0 alatt vannak, agresszív hangnemben használd.

Szerencsénk volt(Lucky)
Megvan, de gyengék voltunk. Jobban kell teljesíteni, ha erősebb ellenfelek ellen játszunk.(We got away with that today, you were poor out there. We need to be much better than that when we come up against better sides)

Akkor használd, ha kevéssel nyertetek, de rosszul játszottatok, viszont ti voltatok az esélyesek, kivéve amikor rossz a morál, vagy rossz formában van a csapat.

Szerencsétlenség!(Unlucky)
Nem volt szerencsénk, ez nem a mi napunk!(Unlucky boys, it just wasn’t our day)

Akkor használatos, amikor vesztettetek, de nyugtattad a csapatot korábban, vagy ha vesztettetek, vagy döntetlent játszottatok, viszont az átlag értékelés 7,0 felett van.

Elégedett(Pleased)
Örülök annak amit láttam, mindenképpen voltak pozitívumok.(I’m happy with what I saw out there, there were some positives for sure)
Az eredmény ellenére, jó teljesítményt nyújtottatok!(Putting the result aside, that was a pleasing performance)
Szép győzelem, jól csináltátok!(A very nice victory, well done)
Nyertetek, szép munka!(A good win boys, well done)
Senki sem számított a győzelmünkre, de mindent megtettetek!(I can’t fault you for effort, nobody expected us to win but you gave it everything)

Akkor használd, ha győztetek. Akkor is használható, ha döntetlent játszottatok, vagy partiban voltatok egy sokkal erősebb csapat ellen, különösképpen akkor, ha alacsony a morál. Ha a csapatod olyan meccsen nyert, ahol esélytelenek voltatok a meccs előtt, nyugodtan használd „szenvedélyes” hangnemben.

Micsoda feltámadás?!(What a comeback)
Micsoda feltámadás?!Büszke vagyok és lehettek is magatokra!(What a comeback that was. A superb effort, I’m proud and so should all of you be)


Akkor használd ha vesztésre álltatok és esélytelenek voltatok a meccs előtt.


Miért nem tudunk minden meccsen így játszani?(Why can’t we play like this more often?)
Jó teljesítményt nyújtottatok, ezek után meg kell kérdeznem, miért nem játszotok minden meccsen így?(That was a very good performance, which makes me ask why we can’t play like that more often)

Az „elégedett” helyett használható, jó teljesítmény esetén, ha top csapatot menedzselsz, de az elvárások alatt teljesítenek. Ennek ellenére, óvatosan használd mert negatív hatásai is lehetnek.

Figyelmeztess az önteltségre!(Warn against complacency)
Oda kell figyelni a következő meccsre, ne legyetek elszállva magatoktól!(It’s important to now switch our focus to the next match, and not become complacent)

Folyamatos jó teljesítmény esetén, az önteltség megelőzésére használhatod. Ajánlatosabb „elégedett”-et használni, hogy fenntartsd a jó morált, a következő meccsen pedig várj el jó teljesítményt a csapattól.

Semmi(None)
Nincs mit mondanom ezek után.(I’ve got nothing specific to say right now)

Jobb ha mást használsz, mert negatív hatással lehet a csapatra.

 

Itt az első rész vége, remélem sok hasznát tudjátok venni ezentúl és sikerekre tudjátok váltani az így megszerzett tudásotokat. Hamarosan érkezik a folytatás, amelyben az egyéni beszélgetésekre helyeződik a hangsúly.

Comments

comments

About david_laslo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com