Hírek
FM2014 Taktika kalauz: A játékosok mozgásának hatásai

FM2014 Taktika kalauz: A játékosok mozgásának hatásai

Ez a mi első útmutatónk, egy kicsit későn, tudom, de jó oka van, hogy miért. Heteken át teszteltem az FM2014-ben a taktikákat, éjjeleken át és hétvégente, mérgesen nyomogatva azt a nyamvadt szóközt, hogy lássam, a trükkjeim és módosításaim szülnek-e valami eredményt, ami nem szar.  Tízből kilencszer csalódottan tértem az ágyba, órákig feküdtem mire a homokember álmot hozott a szemeimre, azon töprengve, hogy hol rontottam el és mi legyen a következő lépés.

Igen, szomorú vagyok, egyike azoknak, akik vesztettek a számítógéppel szemben és elaludtak. Ti vagytok azok akik miatt folytatom és szembenézek a vereségekkel. Izgalomba hoz az, hogy remek taktikákkal és letöltésekkel szolgáljak, de ugyanakkor az is, hogy olyan írásokat közöljek amelyek felvilágosítanak titeket illetve megváltoztatják a látásmódotokat.

Nos, ez a cikk nem fog titeket egy megállíthatatlan taktikához segíteni letöltéssel vagy tanácsokkal. Helyette inkább pár észrevételt szeretnék veletek megosztani. Részben a játékos szerepeket, hogyan változtatják meg a taktikát, valamint szeretném, ha mindenki észrevenné a pozíciós játékot és foglalkozna a játékos mozgásokkal.

Kérlek, vegyétek figyelembe, hogy az alábbi írás csak egy példa, főleg, hogy én hogy látom a taktikákat, de persze speciális példákat is tartalmaz, hogy mindenki lássa, hogy tudjátok formálni a saját rendszereteket. Nincs jó vagy rossz válasz, amikor van egy taktikád, csak egy út vezet az eredményhez, amit szeretnél.  Hiszem, hogy az egyes játékos mozgások vizualizálása előre vezet és csak meg akarom mutatni ezt, hogy működik nálam, egy speciális példában.

Mozgások megfigyelése

A taktikák szépsége az FM-ben, hogy mind láthatjuk a pozíciókat, szerepeket és hogy ezek hogyan hatnak egymásra. Biztosan van leírás mindegyik szerepről, de, hogy ezek hogyan hatnak a taktikádra a pozíción belül figyelembe véve a kijelölt szerepet, nehéz megítélni… nem is említve, hogy a másik játékosok által hozzáadott stressz üres utakat nyithat, vagy ha egy játékos lemaradt, újra és újra halálra van ítélve a labdabirtoklás.

Próbáltam egyensúlyt találni a mindenféle különböző rendszerekben, különféle kombinációkat használva és ugyan az a minta keletkezett minden egyes taktikánál amit használtam. Általában nem helyezem a játékosokat „lyukba”, ezzel mindet támadó vagy mindet védekező pozícióba téve. (AMC, DMC, AMR stb.)

A legtöbb managernek ez mumus lehet, mivel sok tehetséges játékos szeret ezekben a pozíciókban játszani. Van egy mód erre az őrültsége, ami a játékosok kezdő szerepéből adódik az elkövetkező mozgásokkal a játék három különböző fázisán keresztül.

Például, nemrég csináltam egy 4-5-1-es taktikát, amit talán segít elképzelni az a következő kép:

4-5-1

Én két részben látom a taktikákat. Első a védekező, második a támadó, a fenti kép mutatja, hogyan áll fel egy csapat labda nélkül, ami elég stabil védekezésnek tűnik, komoly alapon nyugodva. Igazad lehet, ha azt gondolod, „jól nézd meg azokat a hiányosságokat a támadó harmadban, sok hely maradt fedetlen”.  Nekem ez nem ügy, mert elképzelem a következő képet, amin a támadásnál kinéz a rendszer.

2

Én szándékosan csak úgy mozgatom a játékosokat, hogy így vagy úgy, de belebonyolódjanak a támadó fázisba. A középpálya  4 tagjának kijelölt szerepe van, aktívan előrelépve a támadó fázis során. Hirtelen a két szélső MR és ML támadó középpályásokká válnak, a Fejlett irányító MC szerepben pedig AMC-vé válik. Szerintem már látjátok, hova akarok kilyukadni ezzel.

Összegezve, ha kezdésként támadó középpályára jelölöm ezt a három pozíciót (MR,ML,MC) veszíteni fogunk, mert a rendszer nem elég stabil.  De a szerepkörük miatt az általuk kedvelt pozíciókban tűnnek fel a támadások során, és ilyenkor kell előnyt kovácsoljanak a legjobb tulajdonságaikból. Ezt a következő részben részletezzük.

A szerepkör szabja meg a mozgásokat

Nem látom át tisztán, mik a játékosaim feladatai egy adott szerepkörben. Például, hogy megjátssza a társát, vagy éppen befejezze az akciókat. Inkább az foglalkoztat, az adott szerepkörben merrefelé mozog a játékosom. A taktikánál a felállást próbáljuk meghatározni, de amint felharsan a kezdősípszó, a felállított rendszered káoszba fullad a játékosok szerepkörei miatt. Ahogy mondtam, a felállás csak azt határozza meg, hol kezdjék a játékot a játékosaid, de amint elindul a játék ez mit sem ér, a szerepkör határozza meg a további felállást.

Kezdjük a középső középpályával. Sokan kérték, hogy csináljak olyan taktikát, amiben támadó középpályás poszt is van, általában 4-2-3-1-es felállást kérnek. Ez azért van, mert rengetek tehetség generálódik erre a pozícióra. Én azért nem szeretem ezt a posztot, mert az ellenfél hamar leradírozhatja a támadó középpályást a pályáról, emellett pedig védekezésben kevesebbet tud hozzátenni a játékhoz.

A haladó irányítómat középső középpályásként képzelem el, támadó szerepkörben. Nincs sok értelme, a támadó középpályáshoz képest annyi a különbség, hogy kissé hátrébb kezd, ami arra jó, hogy több területe marad megjáratni a labdát, illetve indításokat adni. Arról nem is beszélve, hogy több helye lesz közvetlenül támadásokat indítani. Tudom, sokan azt hiszik, a támadó középpályás jobb erre a célra, mert a csatár támogathatja, lefoglalja a védőket, és kész a buli, de ugyanezt megteheti a középső középpályás posztból is, annyira megy előre, amennyire csak szeretné, és alapvetően mindig a középpálya előtt fog helyezkedni, szóval ugyanúgy alkalmas a lépcsőzetes játékhoz, mint a támadó középpályások.

3

Szóval már kifejtettem a véleményemet a középső középpályásokról, de mi a helyzet a szélsőkkel, akiket oly annyira kedvelünk? Nagy szerepet szántam nekik az FM13-as karriereimben, és jó szolgálatot is tettek. De idén már ez a poszt is kevésbé hatékony, mint korábban. Az alternatívám a szélsőkre a jobb- és baloldali középpályás poszt. Némileg mélyebben helyezkednek, de hasonlóak sok elfutást képesek produkálni a széleken, és sokkal jobb szolgálatot tehetnek védekezésben.

Másrészről azt mondják, ha van egy bal lábas játékosod, aki jobboldali támadó középpályás poszton tud játszani belső támadó szerepkörben, nem fog jól teljesíteni ha a jobboldali középpályás posztján játszatod. Ez nem teljesen igaz, személyesen tapasztaltam, hogy a játékos ugyanúgy betörhet középre és ostromolhat, ahogyan azt szélső poszton tenné. Az egyetlen különbség, hogy az oldalsó középpályás mélyebbről kezd, nagyobb stabilitást adva a védelemnek.

Némely esetekben nem szükséges külön instrukciót adni a játékosnak, hogy betörjön a tizenhatos felé, automatikusan megteszi, ha azáltal a jobbik lábára kerül a labda. Tehát választhat a játékos, hogy már a félpályától inkább befelé viszi a labdát, megkerülve ezzel a szélső védőket, vagy pedig cselekkel áttöri magát a szélső hátvédeken. Ezzel tehát több lehetőség áll előtte, mint a szélsők előtt, mivel az oldalsó középpályás több -féle képpen kerülheti meg az ellenfél védelmét. Az oldalsó középpályásnak több területe van, hogy megtalálja a réseket az ellenfél védelmén.

4

És hogy kihasználd ezt a területet, mellékelek egy képet a 4-5-1-es taktikámról. Innen láthatod, hol helyezkednek a játékosok, bizonyítva a korábban mondottakat. Megjegyezném, hogy ezen a meccsen végig domináltunk, a szerepkörökkel még inkább a támadást erősítettem, így a felállásunk egy 4-2-3-1-ként is értelmezhető.

5

A taktika a játékosok fölött

Mindig is úgy gondoltam, hogy a taktika a játékosok fölött áll. Természetesen a kettő elválaszthatatlan egymástól, de én inkább a játékosokat igazítom a taktikához, mintsem a taktikát a játékosokhoz, legalábbis egy ésszerű határon belül.

Idén nagyobb szerepe van annak, hogy a játékosoknak olyan szerepeket állítsunk be, amelyekben a legjobban érzik magukat és legjobban tudnak játszani, ennek ellenére én azt tapasztaltam, hogy nem minden esetben gyümölcsöző ha a szerepköröket igazítjuk a játékosokhoz. Példának okáért előfordulhat, hogy adott poszton és adott szerepkörben a játékos tökéletesen végzi a feladatát annak ellenére is, hogy egy másik szerepkörben elméletileg jobban játszana. Ha ezt nézzük, és módosítjuk a szerepkörét, előfordulhat, hogy az egész taktika, az egész addig jól működő rendszer csődöt mond.

Nyilvánvalóan az sem okos döntés, ha minden játékosnak olyan szerepköre van, amihez nem, vagy csak kevésbé ért. Az ideális forgatókönyv az, amikor van lehetőséged olyan játékosokat vásárolni, akik beleillenek a taktikai elképzeléseidbe, esetleg olyant, aki valamennyire ért az adott szerepkörhöz, és mondjuk egy év alatt megtanulja egészen. A lényeg az, hogy jobb szem előtt tartani a taktika stabilitását, mint egy-egy játékos átlagát és egyéni teljesítményét, ugyanakkor meg kell találni az egészséges egyensúlyt a taktika és a játékosok között.

Konklúzió

Eme cikknek a lényege az volt, hogy bemutassam miképpen tudja a játékosok mozgása átalakítani a taktikát. A leírtak alapján állítottam össze eddigi legjobb taktikámat, és megpróbálom ezeket majd a következő taktikámnál is alkalmazni, illetve hasznát venni.

 

Forrás: footballmanagerstory.com

 

Comments

comments

About gentdelbarca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com