Hírek
Játékstílusok: Pozíciós játék (Labdatartás)

Játékstílusok: Pozíciós játék (Labdatartás)

Ma egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk, hogyan is lehet befolyásolni egy bizonyos játékstílust csak a csapat utasításokat használva. Azt is megnézzük, hogy milyen játékos képességekre van szükség egy adott stílushoz, melyek azok a „kedvelt mozgások” (Prefered moves) és játékos képességek, mi szükséges egy sikeres taktikához.

Mielőtt nekilátnál a taktika kidolgozásának, nagyon fontos, hogy megnézd, hogy mire is képes a csapatod, melyik játékstílus illik hozzá a legjobban és melyik lehet a leghatékonyabb, így választhatsz támadó focit, kontra játékot, vagy labdatartásra épülő taktikát, ami az alap játékstílusod lesz majd. Ahogy szeretnél játszani, amelyik stílus közelebb áll hozzád, mindezt befolyásolhatod a csapat utasításokkal.

adapt-match-tactics-with-presetsadapt-football-manager-tactics-save-presets

 

A pozíciós játék:

possession

Melyik menedzser nem szeretné, ha a csapata dominálna a pályán, tíz-húsz lövéssel riogatná az ellenfelet, lenne pár ziccere és talán a legfontosabb intelligens rövid passzokkal és magas labdabirtoklással feltörné az ellenfél védelmét, így a csatárnak csak be kellene lőnie a lehetőségét a hálóba?

A labdatartó játék általában bonyolult felépítéssel bír, ahol a csapat megpróbálja a labdát eljuttatni előre a támadókhoz, eközben kifárasztva az ellenfelet, aki csak nyomozza a labdát. A tempónak nem kell nagyon gyorsnak lenni, de a passzoknak mérnöki pontosságúak legyenek és ez az alapvető terv. A játékosok kevesebb kockázatott vállalnak, de lehetséges egy magányos csatárt/hamis kilencest (False nine) vagy befelé játszó középpályást (Inside Forward) hosszú labdákkal is megjátszani. A játékosoknak arra kell törekedni, hogy üresbe mozgásokkal folyton megjátszhatóak legyenek, legyen lehetőségük eldönteni, hogy mi a megfelelő az adott pillanatban, ha lehetőség adódik, játssza a labdát a támadó harmadba vagy megtartva a labdát kivár az ellenfél védelmének hibájára és rendezetlenségére. A csapattagok közel állnak egymáshoz, lehetővé teszik, hogy egy bizonyos területet nagyobb nyomás alá tudjanak helyezni (ahol a labda van), ez lehetőséget ad arra, hogy 2-1 vagy 3-1 háromszög passzokkal nem csak a meccset uraljuk, de arra is hasznos, hogy a csapat gyorsan visszaszerezze az elveszett labdát.

A labdatartó foci előnyei:
Magas labdabirtoklással előbb-utóbb arra készteti az ellenfelet, hogy legyen türelmetlenebb és fegyelmezetlenebb. Az ellenfél nem tud gólt szerezni, hiszen a csapatod birtokolja a labdát, ezért kénytelen lesz megpróbálni azt visszaszerezni az egész pályán. Ez hatással lesz az ellenfél állóképességére, hiszen fáradni fognak, ami által csökkenni fog az összpontosítás és ez növelheti a hibák számát. A kifáradt ellenfél még jobban hozzásegíti a csapatot, hogy uralja a játékot és kézben tartsa a mérkőzést.

A labdatartó foci hátrányai:
Lehetséges, hogy a támadások építgetésével nagyon kiszámítható lesznek a támadások. Lehet, hogy a labdabirtoklás 60% környékén van és uralja a csapat a mérkőzést, de az ellenfél meg tudja tartani a tizenhatoson belül mélyre helyezett védelmi vonalat, lezárva az üres területeket, ami arra kényszeríti a csapatot, hogy lőjenek távolról vagy keressen más lehetőséget, amivel növeli annak az esélyét, hogy elveszítse a labdát. Mivel a csapatod magasabb védelmi vonallal játszik, így mindig benne van a veszély, hogy az ellenfél megtalálja a lehetőséget ezt kihasználni, ellentámadásokkal és hosszú labdákkal. Magas fizikai értékkel megáldott ellenfél ellen pedig nehézzé válik a labdatartás utasítás, mivel nehezebb lesz megtartani a labdát. Mindez azt jelenti, hogy ilyen esetben nem a labdatartó foci a legcélravezetőbb.

Mi is szükséges, ahhoz, hogy a csapat labdatartást játsszon?

Ajánlott stratégia: Irányítás (Control)

Játékos követelmények a sikeres pozíciós játékhoz:
possAnnak érdekében, hogy a csapat képes legyen a rövid passzos játékot játszani szükségesek a megfelelő játékosok, akik képesek egyszerre a labdát megtartani és a labdát vissza is szerezni. A labdát vissza kell szerezni, hogy uraljuk a mérkőzést és türelmesen meg is kell tartani, kevesebb, de helyes mozgással. Olyan játékosok kellenek, akik képesek technikailag és taktikailag is a szükséges labdakezelésre és passzolásra.

Ha labdabirtokló taktikát készítünk, többen hajlamosak azonnal a Barcelona féle játékkal azonosítani, de természetesen lehetséges tiki-taka nélkül is. A labdatartó foci csupán annyit jelent, hogy megtartjuk a labdát. Az, hogy játszik a csapat természetesen befolyásolja, hogy mennyire is tudjuk megtartani a labdát ezért is kell rövid passzos játékot választani.

Minden csapatnak illeszkedni kell a következő fontos elvárásokhoz:

  •  Válassz olyan felállást, ami lehetővé teszi a játékosoknak a legtöbb háromszögezést (2-1 vagy 3-1ezés)
  •  Tartsd szem előtt a játékos kedvelt mozgásait, ami illik a stílushoz (erről később bővebben)
  •  Rendelkezzenek a játékosok a megfelelő képességekkel (technikai, mentális…stb.)
  •  Legyen képes a csapat gyorsan visszaszerezni a labdát

Szükséges játékos képességek:

Technikai képességek: A fontos képességek ennél a játékstílusnál meglehetősen egyszerű. Olyan játékosok kellenek hozzá, akik képesek jól mozgatni a labdát, ha azt birtokolja, jó passzolás, labdakezelés és technika. A szerelés is fontos lesz, hogy a csapat képes legyen könnyen és gyorsan labdát szerezni. A kiugratások és keresztlabdák nem lesznek annyira fontosak, mint a cselezés.
Mentális képességek: Ehhez a stílushoz inkább a sokkal jobb mentális képességek a fontosak, mintsem a fizikai értékek. A játékosoknak a megfelelő helyen kell majd lenni a megfelelő időben, jó döntéseket kell majd hoznia számos alkalommal, legyen agresszív (agresszió és határozottság), ha nincs náluk a labda és legyen kiszámíthatatlan, ha birtokolja (kreativitás és ösztön) vagy ha a támadó harmadba ér. Minden poszton előtérbe kerülnek a megérzés, döntések, helyezkedés és higgadtság értékek.
Fizikai tulajdonságok: A labdatartáshoz fontosak azért a fizikai értékek is. De persze itt nem annyira fontosak, mint a kontra játéknál, de lényegesebbek, mint a védekező stílusnál. A gyors labdaszerzéshez elengedhetetlen az agresszivitás és az állóképesség, hogy a játékosok bírják az iramot kilencven percig. Némely játékosnál fontos lehet a gyorsaság és a gyorsulás érték, hogy lerázza az emberfogással megbízott védőjét.

Játékos szerepkörök és előnyben részesített mozgások:
Pozíciós játékhoz nézzünk néhány fontos játékos szerepet és mozgást, amely komoly hatással lehet a sikerhez vagy kudarchoz. Lássuk akkor a legalkalmasabb szerepeket és mozgásokat.

Pozíciós-Mozgások

Labdatartásra épülő taktikához kapcsolódó csapat utasítások:
Eddig már megnéztük, milyen követelményekkel kell, hogy rendelkezzenek a játékosok a pozíciós játékhoz. Most nézzük meg, hogy milyen csapat utasítások kellenek, és hogyan állítsuk be őket. Három lényeges szempontot kell szem előtt tartani:

  •  A játékosok ragaszkodjanak a posztjukhoz és alkossanak háromszögeket
  •  Hozzanak létre 2-1-eket, 3-2 vagy 3-1 passz kombinációkat
  •  Tartsd meg a labdát! (Retain Possession) vagy növelt a labdabirtoklást!  (Regain Possession)

Agresszív játéknál növelt a labdabirtoklást!  (Regain Possession), intelligens játékosoknál Tartsd meg a labdát! (Retain Possession)- labdatartás, hajszálpontos passzok, megfelelő mozgás és jó helyezkedés.

Polaris_highpressinginstructions

 

Az eredeti szöveget fordította: VincentVega

Kapcsolódó részek:

Játékstílusok: Pozíciós játék (Labdatartás)

Játékstílusok: Kontra támadás (avagy a direkt futball)

Játékstílusok: Támadó futball

 

Comments

comments

About VincentVega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com