Hírek
Játékstílusok: Védekező futball (anti-futball)

Játékstílusok: Védekező futball (anti-futball)

Néha még a legjobb csapatoknak is védekezniük kell. Némely csapat többször szorul rá, mint más csapatok. Ez a stílus a védekezést helyezi előtérbe a támadással szemben. A játékosok beállnak védekezni, és a lehető legkevesebb területet hagyják az ellenfélnek. Ha erősebb csapat ellen játszol, a védelmi vonaladat olykor egészen a saját tizenhatosodig vissza kell vonnod, ami azt eredményezi, hogy nagyon nehezen tudnak csak betörni a védőid mögé. A védekező stratégia lehetővé teszi, hogy a játékosok csoportokba tömörülve fogják az ellenfél kulcsjátékosát, vagy egy bizonyos zónát. A mély védelmi vonal, és védekező beállítások hasznosak, ha védőid nem elég gyorsak, támadóid pedig nem elég technikásak. Ahogy a többi, úgy ez a stílus is azt a célt szolgálja, hogy gyenge pontodat az erősségeddé formáld.

anti1A védekező stratégia célszerű a vereségek, illetve a hajrában bekapott gólok elkerüléséhez. Néhány elemében a kontrajátékra emlékeztethet ez a stílus, de ez az agresszív stílus inkább a játék rombolását, és az áttörések meggátolását szolgálja. Tehát ennél a stílusnál a játékosok azonnal felveszik a védekező állásokat, hogy minimalizálják a védelem kijátszásának esélyét. Ez a stratégia főképp magas fizikai képességeket igényel, például az erőnlétet(strength), a szoros emberfogás érdekében.

Amióta a védelem egészen a tizenhatosig visszaáll a technikai képességek hiányában, annak érdekében, hogy a labdát a támadó harmadba juttassuk, közvetlen passzolást kell alkalmaznunk. Ez akkor is hasznos, ha ellenfelünk középpályás sora erősebb, mint a tied. Ez a stratégia az egycsatáros játékot preferálja, például a 4-5-1, 5-4-1, 4-2-3-1 taktikák valamelyikét.

A védekező stílus előnyei

Ennél a stratégiánál az ellenfélnek rendkívüli képességekre van szüksége ahhoz, hogy kijátsszák a védőidet. Felívelésekre, távoli lövésekre lesznek kényszerítve ahhoz, hogy veszélyeztethessék a kaput, mivel a tizenhatosnál a védőid állnak, és nem hagynak területet az ellenfél számára. Ez lehet a legjobb megoldás az ellenfél kulcsjátékosai, azok erősségei ellen (mint például a gyors támadók kiváló labdavezetéssel). Védekező stratégia esetén növelheted a pontszerzés esélyét. Ez az egyetlen módja, hogy kompenzáljuk a fizikai képességek hiányát, de mentálisan nagy koncentrációt igényel.

A védekező stílus hátrányai

A csapatodat annyira hozzászegezhetik a saját kapudhoz, hogy a támadásvezetés esélye egyenlő lehet a nullával. Ha a játékosok nem rendelkeznek a kellő képességekkel, és mentálisan nem alkalmasak 90 percnyi nyomás kibírására, egy-egy lövés könnyen beakadhat. Ha a csapatod teljesen ki van szolgáltatva az ellenfélnek, körülményes lehet védekezőről támadó stratégiába átváltani. Kétséges, hogy kifizetődő lenne-e a váltás, míg ha visszaállunk a kapunk előterébe, csökkentheti az ellenfél gólszerzési esélyeit.

A megfelelő mentalitás: Defend / Contain

A megfelelő pályaméretek a védekező játékstílushoz

Védekező taktikánál a területek leszűkítése nagyon fontos, hogy az ellenfél nehezebben tudja feltörni a formációdat. Kis területet hagyva, mély védelmi vonallal biztosíthatod, hogy az ellenfeled zsebkendőnyi területen képtelen lesz támadást vezetni. Szűk szélességű, és rövid hosszúságú (de akár hosszú is lehet) pályán az ellenfelednek nagy erőfeszítésébe fog telni, hogy kijátssza védőidet. Fegyelmezett alakzat és nagy taktikai intelligencia mellett a játékosaid könnyen megnehezíthetik ellenfeled dolgát. És habár labdabirtoklásban az ellenfél föléd nő, egy helyzet elég lehet, hogy megszerezd a három pontot!

anti2

Anti-Football – Szükséges játékosképességek

A védekező taktikát anti-football néven is csúfolják, mivel a csapatod nem a látványos támadófocira fog törekedni esetleg labdabirtoklással, közvetlen passzolással, kontratámadásokkal. A játékosaid bármi áron védekezni fognak, amihez a játékosoknak szükségük van néhány fontosabb tulajdonság magasabb szintű elsajátítására.

Technikai tulajdonságok:

Az emberfogás, szerelés és fejelés tulajdonság elengedhetetlen a pálya bármely részén játszó játékosok számára. Az egyszem csatárnak elöl magas labdakezelési és távoli lövés tulajdonsággal kell rendelkeznie, hogy támogathassa a középpályát, emellett pedig mély helyezkedése ellenére is veszélyt jelentsen az ellenfél kapujára. Illetve a közvetlen passzoláshoz szükséges magas passzolási és technikai képesség, hogy pontos labdákat adhassanak.

Mentális képességek:

A brusztolós játékhoz nagyon magas mentális értékek szükségesek. A játékosoknak folyamatosan koncentrálniuk kell, ugyanis egy hiba, kihagyás révén rögtön vezetést szerezhet az ellenfél. Ehhez a stílushoz a játékosoknak magas helyezkedési, csapatmunka, koncentráció és higgadtság érték kell. Nagy taktikai fegyelmezettség kell – maradni a tizenhatos előterében, kisegíteni a csapattársakat, egy csapatként kell játszaniuk.

Fizikai képességek:

Ehhez a stílushoz elengedhetetlen a magas erőnléti érték (Strength). Ha más fizikai képességük nem is kimagasló, az állóképesség (Stamina) és az erőnlét (Strenght) nagyon fontos, hogy szűk területen is hatékonyak lehessenek, és távoli passzokat adhassanak a támadóknak. A közvetlen passzos játékhoz elengedhetetlen a jó ugrási érték (Jumping reach), illetve nem árt egy-két langaléta játékos sem.

Játékosok szerepkörei és előnyben részesített mozdulatok a védekező stílushoz

A továbbiakban röviden átnézzük, a védekező stílus beállításához mely szerepkörök, illetve előnyben részesített mozdulatok lehetnek a leghasznosabbak:

anti3

És íme magyarul:

Védők:

 • Korlátozott védő
 • Söprögető védő
 • Középhátvéd
 • Korlátozott oldalsó hátvéd

Előnyben részesített mozdulatok:

 • Hosszabb passzok(korlátozott védőnél, oldalsó hátvédnél)
 • Kerülje a labdák azonnali kivágását a veszélyzónából(középhátvédnél, oldalsó hátvédnél)
 • Szoros emberfogás(oldalsó hátvédnél)
 • Nem megy előre a támadásokkal
 • Becsúszó szerelés kerülése

Védekező középpályások:

 • Labdaszerző középpályások
 • Védekező középpályás
 • Vízhordó

Előnyben részesített mozdulatok:

 • Kerülje a labdák azonnali kivágását a veszélyzónából
 • Szoros emberfogás
 • Hosszabb passzok
 • Becsúszó szerelések kerülése

Középpályások:

 • Középső középpályás
 • boksz to boksz
 • Labdaszerző középpályások
 • Védekező szélső
 • Oldalsó középpályások

Előnyben részesített mozdulatok:

 • Hosszabb passzok
 • Kerülje a labdával való futást
 • Távoli lövés, amikor csak lehet

Csatárok:

 • Hátrább tolt csatár
 • Célember
 • Védekező csatár
 • Szélső célember

Hosszú passzos játék

A kontrára épülő játék egyik alapköve a közvetlen passzolás. De amíg ott csupán a védelemből a támadókhoz való eljuttatáshoz használják, addig az anti-footballnál ez lehet az egyetlen megoldás. A játékosoknak gyakran abban a percben el kell takarítaniuk a labdát a veszélyzónából, amint megszerzik azt. Ha a csapat mélyen védekezik, az egyetlen csatárnak képesnek kell lennie rá, hogy megtartsa a labdát, amíg a középpályások nem érnek fel támogatni. A csatárnak tehát magasnak kell lennie és jó ugrási képességgel kell, hogy rendelkezzen, hogy megszerezze és lekezelje a labdát a levegőből. Ez a passzjáték arra is lehetőséget adhat, hogy felszabadítsd védőidet a nyomás alól feljebb tolt védekezés mellett.

Ez a passzjáték csak akkor lehet hasznos, ha a védők mélyen védekeznek, és a csatár szinte a középpályáig visszaáll.

Védekező stílus játékos instrukciói a hosszú átadásokra kihegyezve

Nézzük meg, milyen utasítások szükségesek a védekező stílushoz. A legfontosabb, hogy a játékosok tartsák a védekező állást, és ne vállaljanak felesleges kockázatot, a támadófocival ellentétben. Némi támadójáték eléréséhez hasznos a hosszú átadások beállítása.

A képen nem választottuk ki a beadás típusát, de magas és lassú csatárnál, aki magas helyezkedés és megérzés értékkel rendelkezik, a lágy beívelés(float crossing) ajánlott.

Itt jegyezzük meg, egy jó beadáshoz a játékosnak kiemelkedő megérzés(anticipation), illetve beadás értékkel (crossing) kell rendelkeznie.

anti4

Ajánlott általános edzéskategória: Taktika + Védekezés

Előre beállított bekiabálások

A meccs képe folyamatosan változik. Nincs két egyforma ellenfél, és egyik sem fogja ugyanazt a stílust játszani ellened. A továbbiakban bemutatunk néhány hasznos bekiabálást a különböző meccshelyzetekhez alkalmazkodva, amelyek megférnek egymás mellett az általános csapatinstrukcióiddal. Néhányuk teljesen átszabhatja a stílust, és van olyan, amely csak egy-egy olyan új elemet tartalmaz, ami segíthet a támadásépítésben. Fontos, hogy ellenfelünk gyenge pontjait a formációban, illetve a stílusban kihasználjuk

Erőltesd a széleket!

Ezek a beállítások akkor hasznosak, ha az ellenfél szűkebben játszik (esetleg szélsők nélkül). Kihasználhatod a területet, és emberfölényt, vagy több beadást érhetsz el. Ez a bekiabálás hasznos, ha az ellenfeled beállt védekezni. A játékosokat szűkebb játékra utasítsuk, így a szélsők még több területhez juthatnak a széleken. Ez a bekiabálás akkor is hasznos, ha a széleken jobb játékosaid vannak, mint ellenfelednek.

anti5

Erőltesd a középső részt!

Hasonló az előző bekiabáláshoz, de ezúttal a pálya középső részén próbáljuk meg kihasználni az ellenfél gyenge pontját. Ez a bekiabálás jó lehet, ha középen jobb játékosaid vannak, mint ellenfelednek. Akkor is hasznos, ha szeretnéd hosszában kinyújtani a formációt, hogy több terület legyen a játékosok között.

anti6

Gólszerzés

Ha a játék utolsó perceiben rohansz az eredmény után, kockázatot kell vállalni. Azonban ha feladod az addigi stílusodat, mindent annak szentelve, hogy gólt szerezhess, az még gondot is jelenthet. Több kockázat vállalásával nő az esélye, hogy közben te magad kapsz gólt. Egy elemzéssel rájöhetsz, ha esetleg más megoldás is célravezető lehetett volna, például mélyebb védelmi vonal beállítása, egy formán kívüli csatár lecserélése, vagy több támadó alkalmazása, vagy egyszerűen a beadás, passzolás módjának átállítása. A továbbiakban itt egy kép a szerintünk legjobb bekiabálásainkról ebben az esetben. Itt a játékosok nagyobb kockázatot vállalnak, így még kiszámíthatatlanabbak lesznek támadás közben. Gólkényszerben ajánlott a mentalitást támadóra (Attacking) vagy mezőnyfölényre (Overload) állítani.

anti7

 

 

Az eredeti szöveget fordította: Titya

Kapcsolódó részek:

Játékstílusok: Pozíciós játék (Labdatartás)

Játékstílusok: Kontra támadás (avagy a direkt futball)

Játékstílusok: Támadó futball

Játékstílusok: Magasan feltolt, letámadós foci

 

Comments

comments

About Titya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com