Hírek
Játékstílusok: Támadó futball

Játékstílusok: Támadó futball

Ez a rész nem lesz olyan mélyreható, mint az eddigi részek, mint a labdatartó és a kontra-támadó stílus. A támadó játék kizárólag olyan formációval lehetséges, ami lehetőséget ad a széles támadójátékra és ahol a játékosok elmozognak a pozíciójukból, fedezik egymást védekezésben és keresik az üres területeket támadásban. Egy támadó fellépés akkor előnyös, ha gólokat szeretnél szerezni és szeretnéd kihasználni a játékosaidban rejlő kreativitást és ösztönt. Nem fognak görcsösen ragaszkodni a taktikai utasításokhoz, de ezáltal sokkal kifejezőbbek lesznek. A játék sebessége magasabb, a játékosoknál az egyéni képességek sokkal fontosabbak, mint a csapatmunka, a fegyelmezett mozgások és a taktikailag jó védelmi felállás megtartása. Itt szeretnénk egy jó támadó arculatot, viszont ezt nem lehet olyan világosan meghatározni, mint a többi játékstílusnál. A játékosok ehelyett megpróbálnak majd egy csapatként behatolni az ellenfél védekező harmadába, ahol a játékosok egymás körül helyezkednek el és kiszámíthatatlanságra törekednek.

football-playing-style-attackingEz futball stílus arra épül, hogy nyomás alatt tartsa az ellenfelet és odaszögezze őket a saját kapujukhoz. Gyakori felállás a kettő vagy több csatár, de a modern időkben általában a 4-2-3-1-et használják a támadó focihoz. A támadó stílushoz ki kell tudni használni a szélek adta lehetőségeket, minél több létszámfölényes helyzet kialakítását, legyenek átfedések a pozíciók között, és hogy a játékosok nagyobb kockázatot vállaljanak. A középpályások megpróbálnak betörni az ellenfél védelmébe, a védők talán csatlakoznak a támadásépítéshez, próbálják majd diktálni az iramot és mozgatni a labdát az egyik szélről a másikra. A támadó foci ezeket az elemeket felhasználva próbál teljesen kiszámíthatatlan lenni és sokszínűen támadást építeni.

Akárcsak a kontratámadó játéknál itt is elengedhetetlen, hogy a játékosok kiváló kreativitással és ösztönnel rendelkezzenek annak érdekében, hogy kiszámíthatatlanok lehessenek a támadásban. Annál, akinél a labda van, rendelkeznie kell magas döntés, cselezés és befejezés értékkel, miközben a labda nélkülieknek jó helyezkedés, agilitás és megérzés a fontos, hogy segítsék egymást vagy csak egyszerűen a helyes irányba mozogjanak. Amíg a kontra-támadásnál reménykedünk, hogy sikerül minél több ziccert kialakítani, addig a támadó focinál bízunk abban, hogy ezek a ziccerek néhány kapura lövés után már a hálóban kötnek ki.

Ajánlott játék stratégia: Attacking / Overload

Előnyben részesített játékos mozgások a támadó futballhoz:

 • Hugs line2
 • Play one-twos
 • Knocks ball past opponents
 • First time Shots
 • Cuts inside
 • Gets forward whenever possible
 • Likes to lob keeper
 • Places shots
 • Tries Killer balls often
 • Gets into opposition area
 • Shoots with power
 • Likes to round keeper
 • Moves into channel
 • Attempts overhead kicks
 • Runs with ball often
 • Likes to try to beat the offside trap
 • Shoots with power

Ajánlott edzés kategória: Támadás (Attacking)+ Labdakezelés (Ball Control)

Csapatutasítások a támadó futballhoz:
A támadó foci, ahogy itt is láthatjuk egyszerűbb játékos utasításokat használ, mint a pozíciós stílus vagy a kontra támadás, váltogat a rövid, a közvetlen és a hosszú passzok között, annak érdekében, hogy feltörjék az ellenfél védelmét, attól függően, hogy milyen játékos szerepkörök állnak rendelkezésre.

Az általam ajánlott csapatutasítások, hogyan is támadjuk az ellenfelet:

shouts-attacking

Ahhoz, hogy még kiszámíthatatlanabb legyen, használjuk a „szélsők cseréljenek” kiáltást, ami rendkívül hasznos lehet. Ez felboríthatja az ellenfél emberfogási rendszerét, amit a gyors és kreatív játékosok ellen alkalmaz. A „look for overlap” kiáltás szintén nagyszerű eszköz lehet, hogy több kiugratás érkezzen a büntetőterület környékére vagy kihasználd az üres területeket a széleken. A védelmi vonalat magasabbra helyeztük, bár ez csökkenthető, ha azt akarjuk elérni, hogy nagyobb legyen a mélység támadáskor, ha azt akarjuk elérni, hogy létrehozzunk egy olyan üres területet, ahova a játékosaink vissza tudnak mozogni, viszont magasabban kell lennie, hogy a csapat nyomást tudjon gyakorolni az ellenfélre, ha gyorsan vissza kell szerezni a labdát, hasonlóan, mint a high pressing (később részletesen) futballnál.

 

Az eredeti szöveget fordította: VincentVega

Kapcsolódó részek:

Játékstílusok: Pozíciós játék (Labdatartás)

Játékstílusok: Kontra támadás (avagy a direkt futball)

Játékstílusok: Támadó futball

 

 

Comments

comments

About VincentVega

One comment

 1. a szoros emberfogás működik a lesreállítással? nekem erről más az elképzelésem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com