Hírek
Hogyan képezzük a fiatalokat az FM 2014-ben?

Hogyan képezzük a fiatalokat az FM 2014-ben?

coachingA  játékbeli tapasztalataim szerint a legfontosabb tényezők ahhoz, hogy megfelelő utánpótlásunk legyen, a következő szempontokat kell szem előtt tartani, játékidő, edzés, a megfelelő növekedés és a türelem. Azt azonban ne feledd, hogy attól függően, hogy melyik bajnokságban és klubbal játszol, minden oldalról nehézségekbe ütközhetsz. Én a magam részéről úgy érzem, hogy a championship-ből indulva sikerült elérnem a fiatalokkal a maximális fejlődést, a bajnokság kezdetén már játéklehetőséghez jutottak, anélkül, hogy az eredményt döntően befolyásolnák. Ideális esetben szeretek egy League One klubbal kezdeni, de a csodagyerekeket a nagyobb klubok is csábítják, szóval, ha már az ő érdeklődésüket sikerül felkelteni már az is bravúrnak számít, de a legtöbb 4-5 csillagos edző is próbálja elkerülni az alacsonyabb osztályú csapatokat, ha lehetőségük van egy nagyobbhoz igazolni.

A másik oldalról nézve egy közép-magas szintű klub, mint pl. a Newcastle és a Tottenham, lehetőséget ad arra, hogy könnyedén igazolj csodagyerekeket vagy komoly edzőket, de a Premiership-ben játszania kell a legjobb játékosoknak, ahhoz, hogy eredményt érj le, így a fiatalok kevesebb játéklehetőséget kaphatnak. Így az egyetlen megoldásnak csak az marad, hogy választunk egy elit csapatot, ahol a csapat minősége lehetővé teszi, hogy időről-időre néhány fiatal szóhoz jusson az első csapatnál, akár stabil kezdőként, ez vonzó lehet a legjobb edzőknek is, de ugye akkor hol marad a móka?

Találd meg a megfelelő fiatalokat!

Nézd át a csodagyerekek listáját http://footballmanagerstory.com/scout/ ! Ahogy már említettem, egy championship klubbal szeretnék indulni, csak átnézem ezt a listát és megkeresem a legolcsóbban elérhető játékosokat. Ha ebben a bajnokságban indulsz, jobb, ha minél előbb megválsz az öregedő játékosoktól, hogy még mindig jó pénzt kapjunk értük, ezáltal finanszírozni tudjuk az új arcokat. Ne aggódj, a championship-ben így is könnyedén boldogulsz majd a tehetségekkel. Azonban légy elővigyázatos, nehogy beleess abba a hibába, hogy néhány poszt betöltetlen marad, mert már eladtad az utolsó védőt, hogy meg tudd venni az ötödik fiatal csatárt. (túl gyakran találkoztam már ezzel a problémával).

Játékidő

A másodosztályú klubok egyik előnye, hogy több csapat áll a rendelkezésedre (legalább is Angliában) és ez azt jelenti, hogy itt több tapasztalatot szerezhetnek a „fiókák”. Ne próbálkozz a tehetségekkel úgy, hogy annyi meccset játszatod, amennyit csak lehetséges, lehetőleg legyenek a kezdő csapatban, cseréld le őket, de ne terheld őket meg túlságosan. Fontos megjegyezni, hogy a fiatalok könnyebben elfáradnak, hagyni kell nekik egy kis szünetet, ha túlságosan kimerültek, amit a statisztikai adatok csökkenése is tükrözni fog.

Ha a Premiership-ben vagy más első osztályú klubbal próbálkozol, ahol eredménykényszer van, előfordulhat, hogy nehezebb a tehetségeknek lehetőséget adni és ebben az esetben a barátságos mérkőzéseknek nagyobb jelentőségük van. Az előszezonban köss le annyi barátságos meccset amennyi csak lehetséges, ezek nem csak a fiatalok fejlődését szolgálják, de fel is készítik őket a közelgő szezonra, hogy megszerezzék a megfelelő meccsrutint. Sokan azt gondolhatják, hogy az U21-es ligák elég jók, de az ember által irányított csapat mindig a legjobb, így ha a tehetségek ott játszanak nem feltétlenül garantált a megfelelő fejlődésük. (Ez vonatkozik a barátságos meccsekre is. A Mesterséges intelligencia rossz munkát végez a meccsek megszervezésében, így jobb ha a saját kezünkbe vesszük a dolgok irányítását)

Végül a játékosok kölcsönadása jó ötletnek tűnhet, azonban mindig győződjünk meg róla, hogy a tehetségünk legalább az első csapat tagja legyen és a megfelelő pozícióban kell, hogy játsszon. Szerencsére az FM 14-ben már könnyen értesülhetsz róla, ha a játékosodnak egy másik menedzser többet árt, mint használ. Ne feledjük, hogy az átigazolási szezonban lehet csak játékost visszahívni (lehetőségekhez mérten a legjobb kölcsönadási részletet szem előtt tartva) a kölcsön szerződésbe foglaljuk bele, hogy visszahívható záradékot.

Edzés

kid-playing-footballValószínűleg a legtöbben már tisztában vannak azzal, hogy minél több csillaggal rendelkezik egy edző, annál jobb. Tömören, igazoljunk minél jobb edzőket az adott kategóriákhoz, legalább 4 vagy afeletti csillaggal. Fontos kérdés az edzők szempontjából egy alacsonyabb osztályú klubnál, hogy általában korlátozottak az erőforrások (különösen alacsony az alkalmazottak bére és a számuk is nagyon behatárolt) és a klasszisedzők általában szeretik elkerülni ezeket a klubokat. Ha egy új csapatot átveszek, az első lépésként megnézem a klub felépítését. Soha nem szabad megelégedni a rendelkezésre álló edzőkkel, néha még az asszisztens menedzsert is beleértve szinte mind gyenge képességű.

Valamilyen okból kifolyólag a kluboknál elfordul, hogy túl sok a psyho, a fitness és az u21-es edzők száma. Minden felesleges edző egy értékesebb elől veszi el a helyet, amit még jobban is szét lehetne osztani az edzés kategóriák között. Elfogadható cél lehet legalább a 3 csillagos minősítésű edző minden kategóriában (bár néha előfordulhat a 2 és feles). Miután szerződést bontottunk a felesleges edzőkkel (mutual terminations), próbáljuk megtalálni a saját embereinket. Bele fog telni egy kis időbe és próbálkozásba, mire megtaláljuk a megfelelő embereket, akik hajlandóak lesznek csatlakozni hozzánk minimális összegért, de azért van néhány kivétel, ilyen például Marcel Lucassen (ball control), Chico Fraga (attacking) és Paul Winsper (fitness). Néhány ezek közül az edzők közül elég jó, hogy 2 vagy több kategóriát is rábízzunk, mert 2,5 vagy 3 csillagos minősítésű. Találjuk meg a megfelelő feladatot nekik, hogy a legjobb eredményt érjük el. A végső cél az, hogy folyamatos fejlődéssel 4-5 csillagos minőséget érjünk el, ami könnyedén teljesíthető.

Végezetül, megéri, ha néhány hetente átnézzük a játékosok állapotát. A játékosok többnyire örömteli/boldog (pleased/happy) vagy elégedett (content) az edzésmunkával, de előfordulhat, hogy egy-két játékos elégedetlen (unhappy with their training schedule), ilyenkor csökkentsük az edzésterhelést átlagosra (average) vagy könnyűre (light), hogy megfelelő legyen a fejlődés üteme. Miután csökkentettük a terhelést, előfordulhat, hogy a játékosunk még mindig elégedetlen, lehetséges, hogy rosszul áll hozzá az edzéshez, ilyenkor személyes beszélgetéssel (private chat) figyelmeztessünk a játékost.

Nevelés

Egy másik szempontból nézve az edzést nem hagyhatjuk figyelmen kívül a fiatal játékosok pártfogását (Tutoring). Az általános szabály az, hogy a nevelő játékos jobb személyiség jegyekkel és határozottsággal (Determination) kell rendelkeznie a gyorsabb fejlődés érdekében. A tanított játékos mindig átvesz néhány tulajdonságot a tanárától, néhány kedvelt mozgást, a határozottságot, ha az értéke magasabb, hasznos lehet, ha arra kéred, hogy „javítson a játékán” (improve his game), ha a ifjú tehetség kedveli a tanítóját. Jó példakép lehet, ha a tanár profi mentalitású, határozott. Viszont a határozottság mindig fontosabb tulajdonság, ha úgy döntesz, hogy pályára lépés nélkül fejlesztenéd a tehetségedet, általában csak a határozottságban fog fejlődni. Ne feledd, hogy az oktató játékosnak a csapatban betöltött szerepének legalább meg kell egyeznie vagy annál magasabbnak kell lennie, mint a nevelt játékos. Jó döntés lehet, ha megfelelő forrás áll rendelkezésre, ha rövid időszakra leigazolunk egy idősebb játékost, csak azért, hogy tanítsa a fiatalokat. Soha ne próbálkozz olyan nevelővel, akinek a határozottsága alacsonyabb, mint a tehetség, ez katasztrofális eredményhez vezethet. (Ha mégis megtetted ezt a hibát a tanító játékost tedd szabad listára, hogy leállítsd a nevelést)

Növekedés/Türelem

Szóval, ha adtál neki 45 meccset egy szezonban, alkalmaztad a legjobb edzőket, felkérted Messit, hogy őt oktassa, még sem mutatja azt a fejődést, amit elvárnál, pedig 25 milliót fizettél érte. Ne aggódj, legalább is még ne. A határozottság és a személyiség mellett a képesség potenciál (potential ability) szintén kulcsfontosságú tényező. Fontos megjegyezni, hogy nincs két egyforma játékos az Fm-ben. Minden csodagyerek, még a jó alapokkal rendelkezők is, más képesség tényezővel rendelkezhet, ami meghatározza, hogy milyen utat járhat be a játék során. Előfordulhat, hogy az a játékos, amely széttépte a védelmedet egy korábbi mentésben, egy másikban csak egy átlagos játékos lesz.

PA-star-rating

Ettől eltekintve, néhány játékos fejlődése egyszerűen lassabb, mint másoké és lehet, hogy kezdetben nem mutatja meg a csillogó tehetségét, de a következő szezonban kijön belőle a világklasszis tudás. Lehetséges, hogy elérik a 21-23 éves kort is, mielőtt mutatják a klasszis jeleket, legyünk türelemmel és támaszkodjunk a felderítők adta tanácsokra. Végezetül, ha a játékos hosszú időn át nem mutat jelentős javulást, akkor érdemes személyes beszélgetéssel (private chat) megdorgálni. Ha pozitívan reagál, akkor minden rendben lesz, ha negatívan, akkor egy ideig lesz egy boldogtalan játékos a csapatban.

 

Comments

comments

About VincentVega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com