Hírek
Rögzített szituációk

Rögzített szituációk

A rögzített helyzetek beállítását sok esetben elhanyagoljuk amikor a taktikánkat készítjük, pedig egy szöglet vagy szabadrúgás akár a győzelem és a döntetlen közötti különbséget is jelentheti. Érdemes több játékost is betenni a szabadrúgás-, szöglet- és tizenegyesrúgók listájára azért, hogy mindig a lehető legjobb ember végezze el ezeket.

Szögletek – Támadás

Szögletrúgók

Az elsőszámú szögletrúgód az a játékos kell legyen aki a legjobb értékkel rendelkezik ebben a tekintetben. Ugyanakkor a keresztlabda (crossing) érték is fontos, illetve ha a játékos kedvelt mozdulatai között (preferred moves) ott van, hogy csavarja a labdát (curls the ball), akkor még nagyobb veszélyt jelenthet az ellenfélre nézve. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy az adott játékos szögletrúgóként, vagy a labdát váróként válik-e inkább a csapat hasznára. Ez olyan esetben aktuális kérdés, amikor a játékos például jó fejelési értékkel is rendelkezik.

Az, hogy a játékosnak melyik az erősebbik lába és a szögletet melyik oldalról kell elvégezni, befolyásolja a labda csavarodásának irányát is. Általában azok a szögletek a veszélyesebbek, amikor az elvégzési oldal és a játékos lába ellentétes. Azaz bal oldali szögletnél jobblábas, jobb oldali szögletnél ballábas játékos végezze el a szögletet.

Hova rúgjuk a szögletet?

Talán a legjobb választási lehetőség, ha a rövid vagy a hosszú kapufához irányítjuk a szögletet. Ha a hosszú oldalt választjuk, akkor nagyon jó szögletrúgónk kell legyen. Ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor jobban járunk, ha a rövid oldalt vesszük célba. Az ötösre vagy a 16-os területére irányított szögletek általában könnyű csemegék a kapusoknak.

A rövid szögletek akkor válhatnak hasznunkra, ha nincsenek jól ugró és jól fejelő játékosaink akiknek be lehetne küldeni a labdát.

A játékosok helyezkedése a szögleteknél

A játékosok adottságainak és a szöglet céljának megfelelően kell beállítani a játékosok helyezkedését. Ha valamelyik kapufához rúgjuk a szögletet, akkor oda kell állítani a legjobban ugró, fejelő, legerősebb játékosunkat attack near post vagy attack far post utasítással. Egy hozzá hasonló játékos ha kapust támadja (challenge the keeper) akkor még nagyobb veszélyt jelenthet a szögletünk.

A rövid sarok fele rúgott szögleteknél egy játékosnak adjuk meg a near post flick on instrukciót is.

Tanácsos egy emberünket a 16-oson kívülre rendelni a lurk outside the area opcióval arra az esetre, ha a védők kifejelnék a labdát. Ennek a játékosnak jó befejezés (finishing), labdakezelés (first touch), távoli lövés (long shots) és technika értékekkel kell rendelkeznie, és előny, ha szeret (és tud is) távolról lőni.

Hasznos lehet, ha egy jó megérzés (anticipation) és labda nélküli mozgás (off the ball) értékkel rendelkező játékost attack the ball from deep beállítással küldünk a szögletekhez. Ez a játékos a 16-oson kívülről indul, és előnyt próbál kovácsolni minden adódó lehetőségből. Előny, ha ő is hasonló, mint a 16-oson kívülre állított emberünk.

Általában három embert elég ha stay back if needed instrukcióra állítunk azért, hogy az esetleges kontrákat meg tudják akadályozni. A két szélső védőd és a védekező középpályásod talán a legjobb alternatívák ide. Ha biztosra akarsz menni, akkor több embernek is beállíthatod ezt, de ha kockáztatni szeretnél, akkor csökkentsd ezt a számot.

A többi játékosodat úgy állítod be, ahogy szeretnéd. A go forward utasítást érdemes azoknak az embereknek megadni, akik jól ugranak ugyan, de fejelésben gyengébbek.

A stratégia akkor lesz hasznos ha rögtön az első szögletnél megfigyeled, hogy az ellenfél melyik kapufát védi jobban, és melyiknél áll gyengébb játékos, aztán ennek függvényében változtatsz a szöglet beadásának célján.

Szabadrúgások – Támadás

Szabadrúgáslövők

A szabadrúgáslövőid kiválasztásánál természetesen a legfontosabb szempont az, hogy ki rendelkezik a legjobb Free Kick Takint értékkel. Emellett fontos még a keresztlabda, távoli lövés, a passzolás, a technika, higgadtság és koncentráció érték is.

Szabadrúgások célja és a játékosok helyezkedése

Általában a szabadrúgások akkor a leghatékonyabbak (…ha belövik :)) ha a legjobban fejelő embert célozzuk meg vele úgy, hogy a kapushoz állítjuk őt (mark keeper).

Használhatjuk a cross near, cross centre, cross far opciókat is, a szögleteknél leírt módhoz hasonlóan.

Azokat a játékosokat (1-2), akik nem túl hatékonyak fejelésnél, állítsuk a sorfal zavarásához (disrupt the wall). Ha van egy jó befejezés, távoli lövés és technika értékkel rendelkező emberünk, akkor őt hagyjuk ott a rúgó mellett (stand with taker).

Ha a taktikánk a labdabirtoklásra épül, és mondjuk nincs kifejezetten jó szabadrúgáslövőnk, akkor a szabadrúgások röviden való elvégzése a legjobb opció számunkra.

Ahogy a szögleteknél, úgy itt is 3 játékos elegendő ha hátul marad.

Bedobások

Ha van egy játékosod, aki jó hosszú bedobás értékkel (long throws) rendelkezik, akkor vele végeztessük el a beadásokat, azokat meg állítsuk be hosszúra. A céljátékosokat a közelebbi kapufához (near post) állítsuk, aki pedig jó befejezés, távoli lövés, labdakezelés és technika értékkel rendelkezik, az a 16-oson kívül legyen a lurk outside the area instrukcióval.

Ha rövid bedobásokat alkalmazunk, akkor figyeljünk arra, hogy legyen egy játékosunk, akinek a come short instrukciót adjuk meg.

Rögzített szituációk kivédekezése

Fontos, hogy a védekezésről se feledkezzünk meg. Azokat a játékosokat akik a legjobb emberfogás (marking), megérzés (anticipation), összpontosítás (concentration), helyezkedés (positioning), ugrás (jumping reach) és erő (strength) értékkel rendelkeznek, állítsuk rá az ellenfél játékosaira a man mark instrukcióval. Szögleteknél a jól ugró és fejelő játékosaid az ellenfél magas embereire vigyázzanak (mark a tall player), a gyengébbek pedig az alacsonyabbakra (mark a small player).

Az emberfogásban gyengébb játékosokat a kapufákhoz, egyet pedig a 16-oson kívülre (edge of the area) érdemes állítani.

Jól ugró és fejelő, de emberfogásban gyenge játékost a close down the corner instrukcióval tehetünk hasznossá.

Szabadrúgásoknál 4 ember alkossa a sorfalat (form a wall). Jó, ha ezek a játékosok magasak, jól ugranak, és bátrak (bravery).

Azok, akik elöl maradnak (stay forward), a kontrák kialakításánál játszanak majd fontos szerepet, így jó, ha gyorsak. Szabadrúgásoknál viszont vigyázzunk, hogy ne hagyjunk elöl 2-nél több embert, mert akkor vagy a sorfalunk nem lesz teljes, vagy az ellenfél játékosaira nem jut védekező ember.

Tizenegyesek

A legfontosabb, hogy jó tizenegyesrúgó értékkel rendelkezzen a játékos, emellett pedig a befejezése is jó legyen. Mentálisan erősnek kell lennie, így a higgadtság (composure), az összpontosítás és a döntések (concentration, decisions) értékeknek is magasnak kell lenniük.

Comments

comments

About Huni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com