Hírek
Taktika teszt: 4-2-3-1 Kovács Levente

Taktika teszt: 4-2-3-1 Kovács Levente

Az FM13-as szezon után (ahol a Ferencváros csapatát hívtuk segítségül a taktikák tesztelésében) az idei kiadással is elindítjuk a Taktika teszt rovatunkat. Idén a Bayer Leverkusen csapata lesz a segítségünkre a taktikák tesztelésében.

Taktika teszt fül alatt pedig az összes eddig tesztelt taktika statisztikáit megnézhetitek, sorba rendezhetitek őket, rájuk kattintva elolvashatjátok a tesztet és le is tölthetitek őket!

Küldjétek be nekünk saját készítésű taktikáitokat, melyeket mi tesztelünk, sorrendbe állítunk és letölthetővé tesszük mindenki számára.

footballmanager.hu@gmail.com

 4-2-3-1 Kovács Levente

Letöltés: 4-2-3-1 Kovács Levente (685)

Kezdésnek úgy gondoltam, hogy a Levi taktikáját veszem elő, remélve azt, hogy egy eredményes taktikát fogok tesztelni, és kicsit sem csalódtam…

A taktika és a csapatutasitások

Egy 4-2-3-1-es taktikáról van szó, ami a kivárásra, az ellenfél letámadására és a gyors kontrajátékra épül…ha megnézzük a csapatutasításokat, első ránézésre úgy tünhet, hogy túl van bonyolitva, de ha kicsit jobban megnézzük, láthatjuk, hogy nagyrészük a csapat taktikájának (azaz a kivárásnak és a gyors kontrajátéknak) van alárendelve, melyet a taktika eredményessége is hűen tükröz.

Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Team

A játékos szerepkörök és utasitások – Tapadjatok mint a piócák

A védelem közepén, a két belső védő támadó szellemű, rövidpasszos játéka egyaránt a támadásokat segitik. Mindkét szélső védő a támadásokkal együtt robog a széleken és gyakori beadásaikkal próbálják meg feltörni az ellenfél védelmét. A két középső középpályás teljesen egyforma szerepkörben játszik, mindketten labdaszerző feladatot látnak el (BWM), egyszerű játékra vannak utasitva (kevés lövés, rövid passzok…), nem úgy mint a három támadó középpályás. A középső támadó középpályás egy előretolt irányitó, aki ennek megfelelően az egyetlen olyan játékos a csapatban, mely megtarthatja a labdát, és rövid passzaival megjátszhatja, a mellette játszó két hátravont éket vagy ha úgy tetszik, akkor árnyék csatárt (shadow striker), akik kizárólag a támadásra koncentrálnak, cseleikkel és rövid passzaikkal segitik a előttük játszó hamis kilencest, és amint az eredmények is mutatják, a kvartet kivállóan megoldja a rájuk bizott feladatot. Érdekesség még, hogy kivétel nélkül minden játékos szoros emberfogásra van utasitva.

Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Player

Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Player-2

Ahogy én láttam… – Nincs szélső, nics szélső, mi lesz igy velünk 🙂

Ahogy már emlitettem, nagyon kellemeset csalódtam a taktikában. Első ránézésre azt mondtam: “Na ez nem fog működni!”…és hogy miért gondoltam ezt? A Leverkusennek az egyetlen olyan játékosa akinek a természetes poziciója a középső támadó középpályás (AMC), az a Jeju United-től (Dél-Korea) kölcsövett, 19 éves koreai Ryu Seung-Woo. Viszont ahoz hogy ne kelljen improvizálni, legalább három olyan játékosra van szükség, akik a maximumot tudják nyújtani ezen a poszton, úgy, hogy az esetleges sérüléseket és az eltiltásokat nem is veszem figyelembe…látszólag a pálya többi részén nem volt gond, de még mindig kétségeim voltak ami a taktika eredményességét illeti. Aztán jöttek a mérkőzések…

Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Overview

Az eredmények

Felkészülési mérkőzések – Az első nagy meglepetés…

Az első Leverkusen II elleni 4-1-es és a második Wiener SK elleni 6-0 győzelmekben semmi meglepetés nem volt, azt leszámitva, hogy a csapat, nagyon keveset hibázott…aztán jött az első “nagy falat”, a PSG elleni találkozó. Óriási meglepetésre, a csapat végig dominálta az ellenfelet, úgy hogy a PSG-nél minden nagyágyú a pályán volt. A kiválló taktika (számomra meglepetést okozva) egy fölényes, 3-1-es győzelmet hozott. Ezt követően a csapat sikeresen hozta a Stoke City (4-0), a Groningen (5-1) és a Besiktas (3-0) elleni mérkőzéseket is. Tehát a csapat a felkészülési mérkőzések során 6 mérkőzésből, hatot megnyert (25-3 gólarány) és 100%-os mérleggel vágott neki a szezonnak…

Leverkusen v Paris Saint-Germain_ Field Split

Tétmérkőzések – Klopp(i) kifog a csapaton…a többiek viszont nem…

Az első Regensburg elleni 4-2-re megnyert kupa mérkőzés során az ellenfél kétszer is előnyhöz jutott, de a csapat végül összeszedte magát. A bajnoki rajt is nagyon jól sikerült, az Ausburgot és a Werder Brement is (előbbit idegenben, utóbbit hazai pályán) egyaránt 3-0-ra sikerült legyőzni, majd jött Klopp(i fiú)…a csapat dolgát az is nehezitette, hogy a Signal Iduna Parkban kellett játszani, igy nem tudott felemelkedni a Dortmund szintjére… hiába Sam egyenlitő gólja, a  sárga-feketék a véget nagyon megnyomva, beállitották a 1-3-as végeredményt. Ám a csapat nem omlott össze, a következő két hazai mérkőzéset a Hannover (2-1) és a Hoffenheim (1-0) ellen is hozni tudta, ezzel hat tétmérkőzésből, csak egyet elbukva, 14-6-os gólarányal, jól inditotta a szezont.

Dortmund v Leverkusen_ Field Split

Bayer 04 Leverkusen_ Matches Schedule

Statisztikák

Egyéni statisztika – Kießling és Sam taroltak…

A hat tétmérkőzés során mindössze 14 játékos léphetett pályára,  közülük kilenc, mind a hat mérkőzésen szerephez jutott. Stefan Kießling jó szereplése kicsit sem lepett meg (6  mérkőzés/6 gól/1 gólpassz, 7.67 átlag), viszont Sidney Sam hat mérkőzésen elért, öt gólja, négy gólpassza, és 7.98-as átlaga annál inkább.

Lövések szempontjából, Kießling magasan a többiek felett járt, viszont ez érthető is, hisz a labdák nagyrésze Nála kötött ki… jól megfigyelhető, hogy a két szélső védő rengeteget szaladt és segitette a támadásokat, pótolva a szélső támadó középpályásokat. Ami a passzok számát illeti, a koreai Ryu Seung Woo, kevesebb idő alatt többet és pontosabban passzolt, mint az 100%-ot pályan töltő Rolfes. Beadások terén Sidney Sam villogot, megelőzve a két szélső védőt, Donatit és Boenischt. Abban viszont semmi meglepő nincs, hogy a szerelések és fejesek terén a védősor jeleskedett. Sidney Sam irányitó szerepköre kitűnően megfigyelhető az ellene elkövetett szabálytalanságok számából is…ami a futott távolságot illeti, a már emlitett Donati és Boenisch duó (13,5 km ill. 13,7 km) mérkőzésenkénti átlaga kiemelkedőnek mondható.


Untitled1

Csapat statisztika – Minden szempontból a többiek felett…

Több mint kétszer annyi lövéssel és kaput eltalált lövéssel a csapat bebizonyitotta azt, hogy igen csak jó taktikával lettek pályára küldve, még a lövéspontosság is jónak mondható…ziccerek szempontjából magasan az ellenfelek előtt járt a csapat. A labdabirtoklás (ismerve a taktika mentalitását) elfogadható, a szögletek, szabadrugások, bedobások és leseknél látható fölény nagyon jónak mondató. A rövidpasszos játék is nagyon jól ment a csapatnak, a 81,4%-os passzpontosság nem is olyan rossz…viszont a beadások nem igazán működtek. A fiúk, minden ellefelüknél többet szaladtak, ezzel elérve az 5 km/meccses pozitiv különbséget.

Untitled

Augsburg v Leverkusen_ Analysis Performance

Leverkusen v Hannover_ Analysis Performance

Összegzés – Irány Európa!

Bár az elején nagyon szkeptikus voltam, de a taktika (és a csapat) a szezon első mérkőzésein megmutatta, hogy lehet rá(juk) épiteni. Nehezen tudom elképzeni, hogy ezzel a taktikával a szezon végen a Leverkusen, ne legyen top3-as csapat. Abban biztos vagyok, hogy sokakat aggaszt a szélsők hiánya, de a statisztika is mutatja, hogy a két szélső védő rengeteget segit a támadásokban és nagyon jól pótolja a hiányt. Levi nagyon szépen összerakta a taktikát, mindenkinek bátran merem ajánali, hogy próbálja ki, szerintem nem fog csalódást okozni senkinek.

German First Division_ Overview Stages

Várjuk a Te taktikádat is!

by Buffon.

Comments

comments

About Buff0n

Forza Bianconeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com