Hírek
Taktika teszt: 4-2-3-1 Mester Attila

Taktika teszt: 4-2-3-1 Mester Attila

Az FM13-as szezon után (ahol a Ferencváros csapatát hívtuk segítségül a taktikák tesztelésében) az idei kiadással is elindítjuk a Taktika teszt rovatunkat. Idén a Bayer Leverkusen csapata lesz a segítségünkre a taktikák tesztelésében.

Taktika teszt fül alatt pedig az összes eddig tesztelt taktika statisztikáit megnézhetitek, sorba rendezhetitek őket, rájuk kattintva elolvashatjátok a tesztet és le is tölthetitek őket!

Küldjétek be nekünk saját készítésű taktikáitokat, melyeket mi tesztelünk, sorrendbe állítunk és letölthetővé tesszük mindenki számára.

footballmanager.hu@gmail.com

 4-2-3-1 Mester Attila

Letöltés: 4-2-3-1 Mester Attila (1220)

Második tesztelt taktikám Mester Attila nevéhez fűződik, és itt sem csalódtam (bár már lassan kezdem úgy érezni, hogy egyik taktikánál sem fogok…)

A taktika és a csapatutasitások

Egy 4-2-3-1-es taktikával talaljuk magunkat szemben, ami a játék irányitását veszi célba. A csapatutasitások nagyon egyszerűek, tökéletesen tükrözik azt, amit a taktika el akar érni a mérkőzésektől. A csapatutasitásoknál megfigyelhetjük a rövidpasszos játék és labdatartás kombinációját – a támadások felépitése érdekében – majd a támadásoknál ott a lehetőség, a szélekről bevágott labdák értékesitésére (Play wider, Drill crosses) vagy a védelem figyelmetlenségét kihasználva, megjátszani egy bemozduló játékost (Pass into space). Viszont, ha nincs a csapatnál a labda, erőteljes letámadással próbálják azt visszaszerezni, mindez természetesen magas tempóval kombinálva…

01-Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Team

 

A játékos szerepkörök és utasitások – Mindenki irányitó…

A kapus (a csapatutasitásokat nem elhanyagolva) a védők megjátszására van utasitva. A védelem közepén, a két belső védő különböző szerepkörben játszik, az egyik egy – támadásokat nem segitő, de – labdát megjátszó (BPD), a másik pedig hagyományos (CD) középhátvéd, különösebb utasitások nélkül. Mindkét szélső védő, a gyakori beadásokra van buzditva, bár a támadásokat nem különösen segitik, ezzel is biztositva a védelmet. Na és most kezdődik a taktika pikantériája… A két középső középpályás teljesen egyforma szerepkörben játszik, mindketten klasszikus CM-ek, annyi különbséggel, hogy az egyik védekezést, a másik támadásokat segiti, ám mindketten arra vannak utasitva, hogy kevesebbet mozogjanak vissza. A három támadó középpályás, irányitót játszik(?!?!?), de ameddig a középső támadó középpályás (AMC) feladata, hogy átszűrődjön a védelem által hagyott réseken, addig a szélsők (AMR, AML)  a  szélekről próbalnak meg helyzeteket kialakitani, az előttük játszó teljes szerepkörü csatárnak (CF). Az elől játszó négy játékos támadó szellemmel van a pályára küldve, azzal pedig, hogy  elmozdulhatnak a poziciójukról, kiválóan össze tudják zavarni az ellenfél védelmét.

02-Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Player

03-Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Player-2

04-Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Player-3

Ahogy én láttam… – Van szélső, végre játszhat Guardado

Igaz nem ismerem Attilát, de biztam benne hogy egy jó taktikát fogok teszelni. Első ránézésre, nagyon örültem, hogy vannak szélső támadó középpályások, mivel igy Guardado is jatéklehetőséghez juthat. Pozitivum volt, hogy minden pozicióra volt olyan játékos, aki a maximumot tudja nyújtani. Bár a széleken Guardado és Sam nem egy tipikus irányitó, de amint az eredmény is mutatja, nagyon jól megoldották a rájuk bizott feladatot. Amikor megláttam, hogy Kießlingnek teljes szerepkörben kell játszania, kicsit aggódtam, hogy nem fogja tudni ellátni ezt a feladatot, de mint utólag kiderült az aggodalmam teljesen alaptalan volt…

05-Bayer 04 Leverkusen_ Tactics Overview

Az eredmények

Felkészülési mérkőzések – Sima győzelmek sorozata…

Már az első, Leverkusen II elleni 9-0-ra megnyert mérkőzésen is megmutatta a csapat, hogy a helyzetkihasznállás nagyon jól megy, pont úgy mint a második Wiener SK elleni 4-0 győzelmel alkalmával is, de a Paris Saint Germain elleni mérkőzés volt a vizválasztó. És tényleg az volt, a csapat egy nagyon összeszedett játékkal – az ellenfelet végig dominálva – 3-1-re nyert, ami látszott is a csapat  soronkövetkező, a Stoke City (4-1), a Groningen (5-0) és a Besiktas (3-0) elleni győzelmek alkalmával. Tehát a csapat, a felkészülési mérkőzések során 6 mérkőzésből, hatot megnyert (28-2 gólarány) és 100%-os mérleggel vágott neki a szezonnak…

A második képen tökéletesen látszik a Seung-Woo (10) – Kießling (9) – Sam (8) hármas vonala (itt már Guardado nem volt a pályán, sérülés miatt). Seung-Woo passzat, Kießling csúsztatta az üresen hagyott Sam-nak, aki beállitotta a 3-1-es végeredményt.

06-Leverkusen v Paris Saint-Germain_ Field Split

06-01-Leverkusen v Paris Saint-Germain_ Field Full-6

Tétmérkőzések – Igy jártam Kloppal…

A kupában, a Regensburgnak (6-0) esélye sem volt a csapat ellen (23 lövésből, 15 kaput talált). Majd a bajnokság első két mérkőzésén az Ausgsburgot idegenben 3-0-ra, a Werder Brement otthol 4-2-re sikerült legyőzni. Ezt követően jött a a Dormund elleni összecsapás… a mérkőzés kicsit sem kezdődött jól, hisz a BVB már a 4. percben megszerezte a vezetést Lewandowski tizenegyesével, majd egy szép fejessel Spahic egyenlitett, amire Reus válaszolt, 2-1 oda. Itt kezdtem el aggódni, de a taktika itt még segitett… Sidnay Sam kihasználva a védelemben kialakult rést, a leshatárról elindulva, gyönyörűen értékesitette Kießling passzát. Ám a szünet után a a sárga-feketék háromszor is beköszöntek szögletből!?!? kialakitva az 2-5-ös végeredményt. Szerencsére a csapat nem omlott össze, a következő két hazai mérkőzését a Hannover (2-0) és a Hoffenheim (1-0) ellen is hozni tudta, ezzel hat tétmérkőzésből, csak egyet elbukva, 18-7-os gólaránnyal, jól indította a szezont.

07-Dortmund v Leverkusen_ Field Split

08-Bayer 04 Leverkusen_ Matches Schedule

Statisztikák

Egyéni statisztika – Sam a legjobb…

A hat tétmékőzés során 15 játékos jutott szerephez (nyolcan minden percet a pályán töltöttek) de a csapat legkiemelkedőbb játékos minden kétség nélkül Sidney Sam volt, úgy gondolom, hogy a 6 rugott góljával, 5 gólpasszával és 8,15-as átlagjával minden bizonnyal megérdemli ezt a cimet… Ami érdekes hogy Sam, jobboldali támadóközéppályás (AML) poszton játszott végig… (a 3. képen Sam által, Regensburg elleni kupa mérkőzésen lefedett területe látható).

Ami a lövéseket illeti Sidney Sam (még Stefan Kießlinget is megelőzve) 24 lövéssel az élen járt, ami számomra kicsit furcsa, a már emlitett poszt miatt…a passzok terén Lars Bender jeleskedett, 505 passzaból, 429 célt is talát, ami 85%-os pontosságot eredményezett… egy 14-es passztulajdonsággal megáldott játékostól ez nem is olyan rossz… A beadásokat magukra vállaló szélső támadó középpályások, hozták is a “kötelezőt”, a mexikói Guardado 53, Sam – a mindenes – 49 beadással büszkélkedhet, ám mindekettejük esetében a sikerráta csak 18%-os, ami nem mondható a legjobbnak. Szerelési kisérletek terén – mint általában mindig – most is a védelem jeleskedett (Boenisch 39, Reinartz 36), ami pedig a fejeseket illeti a két középhátvédre maradt a “neheze” (Reinartz 60, Spahic 59… a 2. képen Stefan, a Hoffenheim elleni fejes kisérletei láthatóak). A koreai Ryu Seung-Woo irányitói szerepköre kitűnően megfigyelhető az ellene elkövetett szabálytalanságok számából (15), illetve az általa futott mérőzesenkénti átlagtávolságból is (11,7 km). Seb Boenisch 16 elkövetett szabálytalansága, 3 sárgalapot vont maga után, amivel kiérdemelte a csapat “rosszfiúja” cimet.


09-Untitled1

10-Regensburg v Leverkusen_ Analysis Performance

11-Leverkusen v Hoffenheim_ Analysis Performance-2

Csapat statisztika – Kevesebb – de eredményesebben – megtett távolság…

A lőtt gólok számán is látszik, hogy a csapat többet (de pontatlanabbúl) lőtt kapura mint az ellenfelek … ziccerek szempontjából (15-9) is jobbak voltak a gyógyszerészek, mint a riválisok, ami labdabirtoklásra (58%) is igaz. A szögleteknél, a szabadrugásoknál és a bedobásoknál látható fölényből is egyértelműen látszik a taktika játékban mutatott dominanciája… A rövidpasszos játék jól ment a csapatnak (80,0%-os passzpontosság), mégha nem is szaladtak annyit mint az ellenfelek (bár azt eddig is tudtuk, hogy nem minden a megtett távolság…). Összegsségében a csapat megfelelően teljesitett, amit a 7.13-as átlagos csapatosztályozás is bizonyit.

12-Untitled

13-Leverkusen v Hoffenheim_ Analysis Performance

14-Leverkusen v Hannover_ Analysis Performance

Összegzés – Meggyőző játek…

Sokat vártam és talán még többet kaptam a taktikától. Pont mint az előző taktikánál, most is ugyan azt tudom mondani… a Leverkusen ezzel a taktikával simán Bajnokok Ligáját érő helyen végezne a szezon végén. A 12 mérkőzés során, egy nagyon összeszedett játékot láttam a csapattól, ami engem mindenféleképpen meggyőzött. Természetesen ott volt a Signal Iduna Park-i, csúfos hétgólos mérkőzés, de ha jobban megnézzük a csapat nem játszott rosszul, nyilvánvalóan nem tett jót a csapatnak, hogy a középpályán nem volt szűrő ember, de ez egy támadó szellemü, domináns taktika és ha ki tudjuk küszöbölni a védekező pontrúgásoknál látott bakikat, akkor biztos vagyok abban, hogy a csapat nagyon kevés gól fog kapni, és rengeteget rugni az idény során. Engem meggyőzött, nyugodt szivvel ajánlom a taktikát bárkinek…

16-German First Division_ Overview Stages

Interjú – Pesszimista, de nagyon jól ismeri azt, amit kiad a kezéből…

Mielőtt neki kezdtek elolvasni az interjút, vegyétek figyembe, hogy Attila semmit nem tudott a taktikája eredményeiről és ennek megfelelően válaszolt…

Szerk.: Köszönöm Attila, hogy elfogadtad az interjút. Mióta játszol Football Manager tipusú játékokat? Melyik volt az első ilyen ilyen tipusu managered?

Mester Attila: Nos, 2004 óta játszok manageres játékokkal , az első ilyen tipusu játékom, a Championship Manager 2003-2004 volt, de igazából a Football Manager 2005 hozta el nálam a nagy áttörést.

Szerk.: Mennyi időt töltöttél el a taktikád kialakitásával, finomitásával?

Mester Attila: A taktikámat viszonylag hamar összeraktam, de az első szezon alatt sokszor finomítottam. Az alap taktika amit elküldtem 3 órába telt.

Szerk.: Mit tartasz a taktikád legerősebb illetve leggyengébb pontjának?

Mester Attila: Taktikám legerősebb pontja, szerintem a három támadóközéppályás irányító szerepkörbe. Ők hárman, az első szezonom alatt rengeteg gólt rúgtak és az AML-em lett a gólkirály, a maga 28 góljával, az Olasz első osztályban. A leggyengébb pontja pedig a rögzített szituációkból kapott gólok, amit azóta javítottam.

Szerk.: Figyelembevéve, hogy ismered a taktikádat, szeretném ha megtippelnéd a tétmérkőzések pontos eredményét, ime Attila tippjei (zárójelben a valós eredményekkel):

Regensburg – kupa (idegenbeli) – 1-2 (0-6)

Augsburg – bajnoki (idegenbeli) – 0-2 (0-3)

Werder Bremen – bajnoki (hazai) – 1-1 (4-2)

Dortmund – bajnoki (idegenbeli) – 0-3 (2-5)

Hannover – bajnoki (hazai) – 3-0 (2-0)

Hoffenheim – bajnoki (hazai) –  2-0 (1-0)

Szerk.: Stefan Kießling volt a csapatod egyetlen csatára. Mit gondolsz hány gólig jutott?

Mester Attila: Stefan szerintem nem szerepelt jól Center Foward pozícióban, így kevés gólt rúgott, számszerint 3-at. (a szerk.: Valójában 5 rugott gólig jutott)

Szerk.: Elnézve a taktikát, mit gondolsz, melyik játékos volt a csapat legkiemelkedőbb tagja?

Mester Attila: Szerintem csapat kiemelkedő játékosa, a jobboldali támadóközéppályás (Sidney Sam) volt. (a szerk.: Igy igaz!)

Szerk.: Attila, Köszönöm szépen hogy a rendelkezésemre áltál és válaszoltál a kérdésekre. Természetesen, minden választ és az általam elkészitett értékelést is látni fogod a hamarosan megjelenő cikkben. További sok sikert kivánok.

Mester Attila: Én köszönöm a színvonalas kérdéseket, remélem színvonalas válaszokat kaptál. 🙂

 

Várjuk a Te taktikádat is!

by Buffon.

 

Comments

comments

About Buff0n

Forza Bianconeri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com