Hírek

Utánpótlásképzés a Football Manager 2015-ben

Ebben az útmutatóban megtalálhatod, melyek a legjobb módszerek, hogy kimagasló potenciállal rendelkező játékosok kerüljenek ki az utánpótlásodból. Mélyebb betekintés következik az alábbi kategóriákba: csapat edzés, egyéni edzések, edzői stáb, infrastruktúra, oktatás, játékidő.

Bevezetés

Mindenki arról álmodik, hogy csapata tele van általa nevelt játékosokkal és számtalan trófeát nyer velük, de a fő kérdés az, hogy egyszerű generált gyerekekből, hogyan lesznek a jövő sztárjai? Van erre valami titkos módszer? Hát nem. Nincsenek kőbe vésett szabályok, hogyan neveled ifjú sárkányaidat, minden rajtad múlik, hiszen minden menedzsernek saját stílusa van, ami ugyanúgy kihat az utánpótlás nevelésre is. Ebben a bemutatóban csak egy módszert mutatok be, ami nekem nagyon sok jó játékost adott, akikkel szép eredményeket érhettem el. training_screen_0

A csapat edzés

A csapat edzés az az alkalom, amikor a csapatodnak, mint közösségnek, lehetősége van együtt gyakorolnia és hasonló irányban fejlődnie. A csapat edzés számos részegységből áll össze úgymint a tréning fókusz, intenzitás, beosztás, és a pihenőnapok kiosztása.

  • Tréning fókusz: Ez az az időszak, amikor csapatod csak és kizárólag edzésre összpontosít. Ilyenkor a következők közül választhatsz: Általános, Erőnlét, Taktika, Labdakészség, Védekezés, Támadás, Csapategység. Az előszezonban érdemes az erőnlétre, taktikára, vagy a csapategységre koncentrálni, de érdemes végig gondolni, hogy az edzésidő illeszkedik-e az általad játszott taktikához.
  • Intenzitás: Ez azt jelenti milyen kemények az edzéseid, öt szint van, a nagyon könnyűtől a nagyon nehézig bezárólag. Minél nehezebbek az edzések, annál több időt gyakorolnak a srácok, de ugyanakkor növekszik a sérülések esélye is, kifáradhatnak tőle a játékosok, ami elégedetlenséghez vezethet. Szerintem az átlagos a legjobb, de idővel kitapasztalod majd melyik az, ami legjobban illik a kerethez.
  • Beosztás: Ez azt jelenti, milyen módon osztod el a csapat edzést, illetve a meccs-felkészülést. Minél többet készülsz a meccsre, annál kevesebb általános gyakorlásra van lehetőség, ugyanígy fordítva. Ellenben a sok meccs-felkészülés miatt, a játékosaid lassabban, vagy egyáltalán nem fejlődnek általánosságban. Én általában 20-30%-ban edzetem őket a meccsekre, így a maradék időben képesek fejlődni a játékosok az általam kívánt területeken.
  • Pihenőnapok: Ezeken a napokon egyáltalán nincsenek edzések, ilyen napokat kijelölhetsz a meccsek előtt illetve után. Általában én csak a meccseket követő napot adom ki pihenőnek, így nem veszítenek az edzésidőből, de ha nagyon kemény a sorsolásod, érdemes beiktatni plusz pihenőket, elkerülve ezzel a sérülés veszélyt, illetve a játékosok pihentebben várhatják a mérkőzéseket.Training_  Team

Egyéni edzések

Ez az edzésfajta ad alkalmat, hogy minden egyes játékost a képességeinek megfelelően fejleszthess. Ilyenkor akár átnevelhetsz egy gyors, technikás támadóközéppályást, egy nyugodt kreatív mélységi irányítóvá. Három részegységből állnak az egyéni edzések: Szerepkör/Konkrét képesség, Pozíció illetve Kedvelt mozdulat edzés.

  • Szerepkörök/konkrét képességek edzése: Ekkor van alkalmad beállítani, hogy a játékosaid mely területeken fejlődjenek legfőképpen, bizonyos képességek, vagy szerepkörök szerint. Én inkább kifejezetten szerepkörökre edzetem a játékosokat, így gyors fejlődést lehet elérni jó pár képesség terén. Három féle intenzitást tudsz itt beállítani: Könnyű, Átlagos valamint Kemény, én általában átlagosra állítom mert ha nem  magas a munkabírás és az elkötelezettség képessége a játékosnak, akkor könnyen elégedetlenné válhat.
  • Posztedzés: Itt lehetőséget adsz a játékosoknak, hogy különböző posztokon legyenek képesek jó teljesítményt nyújtani. Mindenekelőtt azonban nézd meg, hogy képességeit tekintve alkalmas lenne-e egyáltalán játszani az adott poszton, mert különben nehezen fog boldogulni. Azonban ha minden klappol, így tehetsz szert több univerzális játékosra, ami hasznos, ha különböző stratégiákat akarsz alkalmazni.
  • Kedvelt mozdulatok edzése: Vannak olyan képességek vagy szokások(ezek a kedvelt mozdulatok) amelyeket a játékosok edzéseken, tanuláskor, vagy önmaguktól fejlesztenek ki. Ha szerinted bizonyos kedvelt mozdulatok illenének a játékosodhoz kérd meg az egyik edződet, hogy gyakorolják azt, így jobbá téve őt a pályán.fmtrain-football-manager-2015-the-best-wonderkids-in-the-game

Edzői stáb és az infrastruktúra

A játékos fejlődésére rendkívül nagy hatással van az edzői stáb minősége, amely foglalkozik vele. Ha nincsenek megfelelő edzőid, akkor semmit nem fog fejlődni az adott játékos, ennyire egyszerű. Ha jó stábot akarsz felépíteni, akkor az edzőidnek az alábbi képességek fontosak: Elkötelezettség, Motiváló készség, nem árt ha tud a csapatod nyelvén, valamint némely edzői képességben is jók, úgymint védekezés, támadás stb. Jó ötlet a csapathoz hozni egy külföldi edzőt, ha van egy nagyon tehetséges játékosod, akivel azonos nyelven beszélnek, így elősegítheted a gyorsabb fejlődést.

Ugyanúgy ahogyan az edzői stáb minőségével, úgy az infrastruktúra fejlettségével is összefügg a játékosok fejlődése. Fontos az infrastruktúra folyamatos javítása, hiszen így tudod mindig a legjobbat kihozni a játékosaidból. Azt se felejtsük el, hogy a jobb edzéslehetőségek játékosokat is csábíthat klubodhoz. Ellenben nem árt arra odafigyelni, hogy ne költs túl sok pénzt az infrastruktúra fejlesztésére, mert a Pénzügyi Fairplay miatt negatív hatása is lehet. Egy szó, mint száz, jobb edzői stáb és jobb infrastruktúra minőségibb játékosok.southampton_-training-coaches-1416085974

Oktatás

Mi is az oktatás a Football Managerben? Amikor némelyik tapasztaltabb, rutinosabb játékosod szárnyai alá veszi tapasztalatlanabb, de tehetséges játékosaidat. Az oktató játékosok segítenek a fiatalabb társaiknak beilleszkedni a csapatba, segítik az edzéseken őket, valamint a képesség fejlődésükre is jó hatással vannak. Fontos, hogy akit oktatónak választasz jó mentális képességekkel rendelkezzen, és a személyisége is hasonlítson az oktatni kívánt játékosodéhoz. Észreveheted, hogy ha jól megy az oktatás, a fiatalabb játékos képes felvenni néhány mozdulatot oktatójától.

Játékidő és boldogság

A legfontosabb egy fiatal fejlődéséhez a pályán töltött idő, hogy fontos tapasztalatokkal gazdagodjon. Sajnos az nem a legjobb megoldás, ha csak random elküldöd őket kölcsönbe… Nincs értelme kölcsönadni őket egy rosszabb edzői stábbal és infrastruktúrával rendelkező csapathoz, mert így nem érik el a kívánt fejlődést. Akkor érdemes, ha olyan játékosokról van szó, akik nem lehetnek sztárjátékosaid a képességeiket tekintve. Ha van olyan fiatal játékosod, aki képes lehet minőségi fejlődésre, inkább tartsd magadnál és kevésbé fontos meccseken adj neki játékperceket. Így ismerkedhet a majdani játéktársakkal, valamint téged is megismer, így későbbiekben, amikor fontosabb feladatokat fog ellátni, jobban fog hallgatni rád, mint ha akkor hallaná először a nevedet. Érdemes átnézned a sorsolásodat, és eldöntened, hogy melyik meccseken fogsz bedobni a mélyvízbe ilyen fiatalokat, de szigorúan csak akkor kezd ezt el, ha már használható tagjai tudnak lenni az első csapatnak. Minél többet játszanak a felnőtt csapatban annál gyorsabban tudnak fejlődni. Viszont arra figyelj oda, hogy a felnőtt futball sokkal fizikálisabb, mint az utánpótlás bajnokságok, így nagyobb is a sérülésveszély.

Végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell az utánpótlás játékosok boldogságáról, ami szerintem talán a legfontosabb mind közül. Ha a fiatalok nem boldogok, nem fognak teljes erőbedobással edzeni, és nem érik el a kívánt fejlettségi szintet. Jobb, ha időnként rátekintesz az ígéretesebb fiatalok elégedettségi szintjére, hogy megfelel-e nekik a beállított edzés. Tartsd az ifijeidet boldogan, így jobban teljesítenek az edzéseken, gyorsabban fejlődnek, végül hasznosabb tagjai lesznek a csapatodnak.

 bydavid_laslo

Comments

comments

About david_laslo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com