Hírek
Itt a VÉG és egy új KEZDET!

Itt a VÉG és egy új KEZDET!

 

Pár hét múlva kezdődik az Európai Online Liga új szezonja, ezen alkalomból jöjjön egy kis visszatekintés az elmúlt szezonra.

Itt a VÉG…

Történt ugyanis, 2015-ben, egy szép nyári napon Mosonmagyaróvár környékén egy Radics Zoltán nevű egyén megálmodta az Európai Online Liga nevű online versenysorozatot.  Talán Zolink sem gondolta akkor, hogy ezzel aztán a legnépszerűbb online verseny születéséhez járult hozzá. De mi is az az Európai Online Liga?

A Liga lényege, hogy szimuláljuk az európai klubfutballt kicsiben. Azaz legyenek nemzeti bajnokságok és nemzetközi kupák. El is indult 8 ország bajnoksága kicsiben (egy ország bajnokságában 5 csapat/játékos vesz részt), szigorúan kis és középcsapatok bevonásával. A lényeg, hogy mind a 8 országban közel egyenlő erejű csapatok legyenek, így kiegyenlítve a nemzeti és a nemzetközi megmérettetéseket.

Tehát egy hónapokon át tartó versenysorozat, ahol idővel minden játékos kötődni fog saját csapatához, amit lehet, hogy előtte nem is ismert. Minden szezon végén – az egyenlőség jegyében, komoly szabályok mentén – minden csapat játékosokat draftolhat, ezzel erősítve csapatát. Az adott ország év végi helyezései alapján pedig következő évben a csapatok a nemzetközi kupákban is harcolhatnak a többi ország hasonló helyezettjei ellen.

A játék időt és hűséget igényel, mivel a csapatokat heteken át fejlesztik a managerek, lehetőleg célszerűen draftolnak majd az új játékosokkal vágnak neki a következő szezonnak. Az első szezonban hat, majd a sorozat népszerűségének köszönhetően a második szezontól nyolc bajnokságban folytak a küzdelmek, ami az első szezon eredményei alapján a második évtől nemzetközi párharcokkal egészült ki.

Lássuk röviden, kikről is szólt a 2015-ös Liga?

 

Anglia

Az öt szezont nézve a legeredményesebb csapat a Mangerd Wanlar irányította Swansea lett, ötből négyszer ő nyerte meg a bajnokságot. A második szezonban Menyhárt Dávid és a Hull City törte meg a walesi sorozatot.

Az 5 szezon helyezései:

Anglia5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

angliaall

 

Olaszország

Sokkal kiegyenlítettebb volt a bajnokság mint északon. Három csapat is tudott bajnokságot nyerni az öt szezon során, a Jármi László irányította Palermo egyszer, míg Nagy János és a Genoa valamint Varga Gábor és az Udinese kétszet-kétszer nyerte bajnokságot.

Az 5 szezon helyezései:

olasz5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

olaszall

 

Németország

A Ric Dávid és a Stuttgart szárnyalásával indult a német kaland, két szezont is megnyertek rögtön indulásnál. Aztán fordult a világ és 3 utolsó helyet szorgoskodtak össze. Mondhatni nagyon forró lett a kispad Dávid alatt. ;D  Az Augsburg és Gribovszky Gergely is két bajoki címmel büszkélkedhet és a Stuttgart – Augsburg szendvicsbe odafért a Hannover húsnak. A Mainz lett az ezüstcsapat Pandula Lászlóval, 3 db második helyével.

Az 5 szezon helyezései:

Német5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

németall

 

Franciaország

A francia liga mondhatni szinte teljes unalomba fulladt (volna, ha nem lett volna mégis a legeslegjobb liga), hiszen 5 kiírásból 4-et a Toulouse, Lőre Attila csapata nyert, egyszer valami  csoda folytán odafért a Bordeaux is Hőgyes Kristóffal, ezt senki sem érti a mai napig, még a menedzserük sem. 😀 A második helyre szinte az összes többi csapat odaért, kivéve az Eviant, akiknek a legjobb helyezésük a 4. lett, igaz azt kétszer is elérték.

Az 5 szezon helyezései:

Francia5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

franciaall

 

Hollandia

Rögtön első szezonban meglepetésre a Twente, Baróczi Sanyi csapata nyerte a bajnokságot, de ezt az Ajax és Váradi Attila nem hagyta szó nélkül és a következő kettő kiírást már behúzta. De jött ismét a Twente és letaszította az amsterdami gárdát a trónról, de csak egy szezonra, mert az utolsóban ismét az Ajax lett a bajnok, ezzel begyűjtve 3. bajnoki címét, a Twente kettőjével szemben.

Az 5 szezon helyezései:

Holland5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

hollandall

 

Spanyolország

Érdemes megnézni az első két helyezett sormintáját. Ha az egyik nyert, a másik lett a második és fordítva. Granada, Levante, Granada, Levante, Granada. Varju, Ádám, Varju, Ádám, Varju! Szép! 😀 A többi csapatnak a 3. hely szinte bajnoki címmel ért fel.

Az 5 szezon helyezései:

spanyol5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

spanynolall

 

Portugália

A Portugál bajnokság egy szezonnal később indult a többinél és 3 különböző bajnokot adott. A Sporting Bujdosó Sándorral bekezdett, az első két szezont be is húzta, utána viszont visszaesett a teljesítménye és először a Porto Kókai Attilával, majd a Braga Szunai Péterrel uralta Portugáliát.

Az 5 szezon helyezései:

portugál5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

portugálall

 

Oroszország

Az orosz bajnokság egy szezonnal később indult a többinél és a 4 szezon alatt 3 különböző bajnokot avathattunk. Egyedül a Spartak tudott duplázni Jakab Zoltánnal. A Krasnodar bajnoki címe picit talán meglepetés lehet a nagy moszkvai csapatok között, ami növeli Énok István teljesítményének értékét. Az utolsó szezonban a Menyhárt Dávid által trenírozott CSKA is bezsebelt egy bajnoki címet.

Az 5 szezon helyezései:

orosz5

És egy kis statisztikai csemege a teljes 5 szezonról:

oroszall

 

Európa-liga

Az Európa-ligát a francia Toulouse szinte saját kupájának tekintette, ugyanis a 4 kiírásból 3-szor indult és döntőzött is és egyet meg is nyert. Egyszer a Crystal Palace nyert Pospischill Péter irányításával, egyszer pedig a Spartak Moszkva tudta legyőzni a franciákat a döntőben. Az 5. szezon a kakukktojás, hiszen nincs Toulouse, itt a portugál Braga diadalmaskodott.

el

 

Bajnokok-ligája

A Granada és az Ajax kétszer-kétszer jutott el a döntőig, a Granadának sikerült is mind a kettőt megnyerni, egyiket éppen a nagy rivális Ajax ellen. Az 5. szezonban nyert csupán másik csapat, a Marseille.

bl

 

Európai Szuperkupa

Érdekesség, hogy mindössze egyszer tudta megnyerni a címet a Bajnokok Ligája győztese (Marseille, Kincses Róbert), az összes többi szezonban az Európa-liga győztes hódította el a kupát.

SC

 

Európai Aranycipő

Nem lehet azt mondani, hogy változatos volt az Aranycipő végeredménye, ugyanis 5 szezonból 5-ször Hollandiába, 4-szer pedig az Ajaxhoz került ez az egyéni elismerés. Egy trófeát a Twente is eltehetett a vitrinjébe.

aranycipő

 

És végül még pár statisztika melyet vezettünk az EOL-ban.

Teljes trófealista, melyik csapat mit nyert az 5 szezon során

A legeredményesebb klubcsapat a Toulouse lett Lőre Attilával, 4 bajnoki cím, 1 Európa-liga győzelem (kettő második hely) és egy Európai Szuperkupa diadal. A második helyen a két Bajnokok Ligája mellett 3 bajnoki címet is begyűjtő Granada lett Varju Richárd vezetése alatt, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára az egyszeres BL győztes (1 második hely) és 3-szoros bajnok Ajax állhat Váradi Attilával egyetemben.

4 trófeát zsebelt még be a Spartak Moszkva, a Swansea csapata is.

trofeák

 

Ligasorrend, avagy az UEFA együttható

4 szezon alatt (az elsőben nem volt még nemzetközi kupa) a arancia csapatok nyújtották a legjobb teljesítményt a nemzetközi kupákban, így ők végeztek az első helyen a rangsorban, méghozzá eléggé meggyőző magabiztossággal, több mint 5 ponttal megelőzve a második helyezett Spanyolországot. A dobogó harmadik fokára az angol Premier League ért fel.

koeff

 

Draft

Minden szezon után lehetőség volt a draftolásra, így tettük még élvezetesebbé és kiegyenlítettebbé az egész Ligát. Hát íme, így draftoltak a csapatok.

draft

 

…és egy új KEZDET!

Íme az EOL16 hivatalos borítóképe (vicceltem, az még szigorúan titkos :D):

Top-Secret

Pár hét múlva pedig, új bajnokságokkal, új csapatokkal elindul a 2016-os Európai Online Liga!

Brutális előkészületeken vagyunk túl az új szezont illetően (az FM16 megjelenése óta folynak a tesztek), így bátran kijelenthetem, hogy az EOL 2016 minden idők legszervezettebb és legtöbb munkát igénylő online bajnoksága lesz.

Idén is 8 ország közül választhattok, összesen 40 csapatból.

De sokkal több mindent még nem árulhatok el, legyen meglepetés, de abban biztos vagyok, hogy fantasztikus lesz az egész. 🙂

Még van hely, lehet jelentkezni egészen JANUÁR 24-ig, ne habozzatok, gyertek, ezt nem hagyhatjátok ki!

Jelentkezni az alábbi csoportba lépéssel lehet:

https://www.facebook.com/groups/431758757022427/

 

Várunk minden régi és új játékost sok-sok szeretettel és góllal!! 🙂

 

Comments

comments

About Hasy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com