Hírek
FM13 karrier – AS Saint Etienne

FM13 karrier – AS Saint Etienne

Nemrég syxtus írt karrierbeszámolót, melyet publikáltunk a honlapon, és akkor arra biztattunk titeket, hogy ti is írjatok, ti is küldjétek be a karrieretek leírását. Jelenleg két karrierbeszámoló van a várólistán, de amint ez a cikk megjelenik, már csak egy vár majd publikálásra.

Havasi Ádám menedzserkolléga küldte be nekünk beszámolóját. Jelenleg a Saint Etienne csapatával vitézkedik, és úgy gondolta, a 2031/2032-es illetve a 2032/2033-as szezonok történéseit tárja a nagyérdemű elé. Mi nagy örömmel publikáljuk, és át is adjuk a szót neki.

St. Etienne – 2031/2032

asse

Miután kisebb meglepetésemre előző idényben sikerült megnyerni a BL-t, azt vártam hogy a vezetőség is bőkezűen jutalmazza a produkciómat. Nos, tévedtem, bár nem lepett meg annyira a dolog, hiszen az utóbbi években rendszeresen havi 7-8-9 milliós mínusszal zárok, ami az év végi pénzügyi mérlegen is meglátszik. Nem tudom mi az oka az állandó veszteséges hónapoknak, de elkezdtem megnyirbálni a szerződéseket. Aki 100k felett keresett (még most is csak 4-5 ember volt, nálam nem szokás nagyobb fizetéseket adni, akkor menjenek máshova..) azt megpróbáltam csökkenteni és ami még fontosabb, semmiféle milliós aláírási pénzeket nem adok ezentúl. Senkinek.

Hiába volt év közben majd 5 milliós heti fizetési keretem –ebből csak 2,4millió volt a tényleges fizetés, tehát bőven volt még felette szabad hely – új év elejére a vezetőség ezt 2,5 milliós heti keretre módosította és alig adott valami kis pénzt igazolni. Ami nem is hiányzik, hiszen vagy 7-8 éve kizárólag saját nevelésű játékosokkal foglalkozom.

Az új szezont jól kezdtem, mindkét szuperkupát hoztam és a bajnokságban is jól ment a szekér. Az utóbbi 2 évben az újjáerősödött PSG nyerte a bajnokságot, mindenképp vissza akartam szerezni a 15 éven ás uralt első helyezésemet.  Rögtön a szezon elején elmentünk a mezőnytől, csak a Marseille tudta velünk tartani a lépést. Meglepetés volt a Lyon bukdácsolása, egész ősszel kieső (!!) helyen bohóckodtak.

A BL-ben könnyű csoportot kaptam, Arsenal – Anderlecht – BATE trió közül csak az volt a kérdés, hogy az angolok lesznek az elsők vagy mi. Nos, a tervezettnél is könnyebben sikerült továbbjutni, egyedül Londonban hagytam el két pontot, a többi meccset simán hoztam.

(A képek kattintásra teljes méretben nyílnak meg.)kep1

Amit nem értek….pár éve már volt egy ilyen szezon…szóval, egész egyszerűen idén engem kihagytak a francia kupából. Nem értem miért. Nem zártak ki, sőt előző évben azt is én nyertem, szerintem bug lehet bár csak tippelek. Szóval kupa idén kimaradt.

Ellenben a Liga-kupára oda akartam figyelni, jó terep ez a fiatalok és a kevesebbet játszók számára. Egyedül a novemberi forduló okozott gondot, amikor is a válogatott meccsek miatt sok emberem távol van, ám ezta Liga-kupánál nem veszik figyelembe és kerek 1 nap van a válogatott és a kupa meccsek között. Mondanom sem kell hogy a válogatottak még javában repülgetnek hazafelé mikor a többiek már futkároznak a pályán. Szóval az a meccs szoros lett a Metz ellen, a többi viszont sima, így aztán bejutottam a döntőbe ahol a 3 éve ellenem veretlen PSG várt rám. Pár éve kifejlesztettem egy nagyon masszív taktikát amit csak idegenben használok a legerősebb külföldi csapatok ellen. Na, ellenük ezzel kezdtem a kupadöntőben. Az első félidő pár másodperc alatt lepörgött, semmi emlékezetes nem akadt, a másodikban viszont szereztem egy gólt ami elégnek bizonyult, megnyertem a Liga-kupát!

kep2

A bajnokságban leszakadt rólunk az OM, csak az volt a kérdés hogy Párizsba vagy St.Etiennebe kerül-e a serleg. Az addig szégyenteljesen szereplő Lyon kicsit megemberelte magát és elmozdult a kieső helyekről. Aztán a versenyfutást én bírtam jobban, végülis 2-3 fordulóval a vége előtt bajnok lettem. De ehhez pont- és gólrekord döntésre volt szükségem. Így aztán 102 pont és 101 gól lett a vége, mindkét mutatóban saját korábbi rekordomat döntöttem meg.

kep3

A BL-ben tavasszal első kiesési körben megkaptam a szerintem legerősebb második Münchent. Idegenben kezdtünk, óriási bravúrral sikerült 2-0ára nyerni Münchenben. Aztán a visszavágó….az év messze legpocsékabb játékával rukkoltak elő  a srácok,sikerült kikapnom 1-0ára, ami azonban még az én továbbjutásomat eredményezte.  Következett a  Klopp edzette bombaerős Porto! Ismét idegenben kezdtem a párharcot, egy szoros és ideges meccsen sikerült 0-0át kiharcolnom, nem érdemelt többet egyik csapat sem. A visszavágón pedig nagy csatában sikerült egy szem gólt begyötörnöm, ami elég volt a továbbjutáshoz, ugyanis kapni ismét nem kaptam. Bent is voltam az elődöntőben, ennyivel már elégedett lehettem.  Megkaptam a Man.Cityt. Nem örültem az angoloknak, ők is nagyon összeszedték magukat az utóbbi években. Hazai pályán sikerült nyernem 1-0ra. Idegenben pedig ezúttal nem álltam vissza a sündisznó taktikámmal, nyílt játékot próbáltam játszani, ahogy ők is. Szerencsére annyira nyíltra azért nem sikeredett a meccs, ismét lehúztam a rolót és kapott gól nélküli döntetlennel bejutottam a döntőbe! Ahol pedig a Real várt rám. Őket tartották esélyesebbnek előzetesen, teljesen jogosan. Ismét a Manchesterben alkalmazott nyíltabb felállással kezdtem, az első félidőben csak nekem voltak helyzeteim, de gól nem esett. Aztán a második félidőben tovább idegeskedhettem, helyzetek ugyanis csak előttem voltak, de gólt nem szereztem, egészen a 84. percig amikor is végre sikerült betalálnom. És mivel a rolót megint lehúztam, megnyertem a kupát, elsőként ismételve az újkori BLkiírásban ! Mellesleg pedig egyetlen meccsen kaptam csak gólt az egész kiesési rendszerben!

kep4

Aztán következett a 2032-es EB ahol is a 4. éve általam irányított francia válogatott esélyesként indult. Sajnos képeket nem csináltam, de óriási csatában sikerült megnyernem az EB-t ! Ezzel átvettem a vezetést a világranglistán, ahol az előző VB 3. helyezettjeként amúgy is előkelő helyen álltam.

Egyetlen dolgot sajnálok csak, hogy a VB-góllövő listán is és a VB-legjobb játékosa mezőnyében is „csak” második lettem egy-egy emberrel, csakúgy mint a BL góllövőlistán és az Aranylabda szavazáson, mindezt négy különböző játékossal. De azért nem sikerült rosszul a jubileumi 20. szezonom a csapat élén.

Saint Etienne – 2032/2033

Az új szezonban anyagi téren semmi sem változott, kaptam 2,4 millás heti fizetési keretet és 3-4 millió fontot igazolni. Összesen 1,6 M fontot költöttem 3 ifistára és eladtam pár peremembert összesen 16M fontért.

A bajnokságban egy 8-0ás győzelemmel kezdtem, hogy aztán rögtön a következő meccsen kikaptam idegenben valami kis csapattól. A következő hetekben beindult a gépezet, rúgtam 5 és 7 gólt is, hamar az élre álltam de jött mögöttem szorosan a PSG és a Marseille.

A BL-ben közepes csoportot kaptam, Liverpool-Sporting-Videoton trió került mellém. Először hoztam a kötelezőket, majd kikaptam Angliában és Portugáliában is így aztán csak a csoport 2. helyén sikerült továbbjutni az egyre erősebb Liverpool mögött.

kep5

A Liga-kupát és a Francia kupát is próbáltam minél jobban kihasználni a cserék és fiatalok játszatására, elég sokáig el is mentek a fiúk. A Liga-kupában a negyeddöntőben állított meg hosszabbítás után a Marseille. A nemzeti kupában pedig szintén a negyeddöntőben és szintén a Marseille állított meg és szintén hosszabbításban…nem örültem a dolognak. Ezt a kupát egyébként kisebb meglepetésre a remek ifistákra építő Auxerre nyerte, a liga-kupa döntőjében pedig a PSG verte az OM-et.

A bajnokságban egészen februárig szenzációsan ment a csapatnak, 20 forduló után már majdnem 70 rúgott gólnál tartottam, reménykedtem egy esetleges újabb rekorddöntésben. Ami össze is jött, bár a végére becsúszott pár döntetlen, azért így is nagyon régóta veretlen vagyok és elég sok gólt lőttek a fiúk. Pontrekord nem lett meg, de így is 10 egységet vertem a PSG-re.

kep6

A BL egyenes kiesésben ezúttal azt elsők közül kaptam ellenfelet, nem is örültem az eredménynek. A bombaerős Chelsea. Mint minden második, hazai pályán kezdtem a párharcot és remek játékkal, a két évvel ezelőtti BL-döntős taktikámat alkalmazva sikerült 2 góllal megverni őket. A londoni visszavágóra pedig a védekezőbb taktikámmal mentem. Végig nyomott a Chelsea de néha szerencsével, néha egyéni megoldásokkal ismét megvertem őket, ezúttal 2-1re. Itt megkaptam a mostanság 3.számú spanyol csapatnak számító Betist. Idegenben kezdtem a párharcot és egy óriási meccsen, háromszor is vezetve nyertem meg  a meccset 3-2re. Majd jött a hazai visszavágó ami sokkal gyengébb játékot hozott, de nem is baj. Egy gólt a végén begyötörtem, más nem történt így az elmúlt öt évben ötödször játszhattam elődöntőt! Barcelona, Nou Camp, marha nagy meccsel kezdtük a párharcot, lőttem jobbra-balra alá-fölé,de gól nem esett, ők meg nem tudtak kapura lőni sem, így maradt a 0-0 ami nem egy rossz eredmény idegenben. Hazai pályán a szokásos felállásban kezdtem, már az első félidőben sok helyzetem volt de mind kimaradt és féltem, hogy megbosszulja magát a dolog. De szerencsére nagyon ment a fiúknak, lőttem egy csodálatos gólt és ezzel 1-0ra megnyertem a meccset. Irány a döntő, ahol is egy másik francia csapat, a 4 éve brutál erős PSG várt rám. A bajnokságban az utóbbi 3 meccsünket én nyertem ezért bizakodó voltam. A BL-ben sokat használt felállással kezdtem. Ezt a 3 védővel játszók vagy a nagyon erős csapatok ellen hazai pályán szoktam alkalmazni. És mivel a párizsiak is 3 védővel játszanak, szerencsére működött a taktikám. Az első félidőben megszereztem a vezetést amit a második elején újabb góllal toldottam meg, majd egy párizsi kiállítás után bevittem a kegyelemdöfést. Harmadszor nyertem zsinórban BL-t!

kep7

Sajnos a csapat pénzügyi mérlege még mindig siralmas. Azt ki is felejtetem, hogy két évvel ezelőtt elment az első számú kapusom, ingyen távozott a PSG-hez. 15éves kora óta neveltem a kis görögöt, 18évesen már első számú kapusom volt és 29évesen ment el a csapattól, ekkorra már az örökranglistán is előkelő helyen állt és a klub legjobb felállása is az ő nevével kezdődött. Helyette a eddigi cserekapusaim védtek az elmúlt két évben, de most ingyen jön hozzám nyáron az egyik legjobb kapus akit kineveltem, pont a görög miatt adtam túl rajta 4-5 éve, nem akartam hogy padozzon mert zseniális a srác.

Egyébként itt a jelenlegi keretem:

kep8

Szóval pénzügyileg még mindig érdekes dolgok vannak, nem tudom hova nyelnek le ennyit a tisztelt vezetők. De hát váltani nem akarok….minek is hagynám el Saint-Etiennet, gyönyörű kék az ég, szép a katedrális, BL-trófea,  Isten, aztán Isten után én…

 

Ádámnak köszönjük a beszámolót, titeket pedig arra biztatunk, hogy osszátok meg velünk és az olvasókkal karriereteket. A képekkel gazdagított beszámolókat az fmclnshu@gmail.com e-mail címre várjuk folyamatosan. 🙂

Comments

comments

About Huni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com