Hírek
FM15 Klánliga – Összefoglaló

FM15 Klánliga – Összefoglaló

Igen, ezt is sikerült befejezni… vége az FM15 Klánligának, de nézzük csak hogy mi is történt ez alatt a négy hónap alatt… mindenki fogja szorosan a tökeit, jön az FM15 Klánliga összefoglaló…

Féltávnál járva már megírtuk az első öt forduló eseményeit, most összefoglaljuk az azóta történteket…

FM15 Klánliga – Félévi összefoglaló: http://footballmanager.hu/?page_id=5960

És akkor lássuk hogy mi változott az utolsó öt fordulóban…

A táblázat – Újoncok a csúcson

Féltávnál a tavalyi bajnok, Society Spirit vezette az FM15 Klánliga táblázatát, nem is akárhogyan, veretlenül! A második helyen a Hungarian Crown, a harmadikon pedig a TeamGeist várhatta a folytatást… ami igen csak meglepett mindenkit.
Rögtön a retúr első fordulójában a Society Spirit kikapott az – akkori 4. helyezett – Outlawstól, ami meglepetésként ért mindenkit. A Hungarian Crown, ha kínlódva is, de legyőzte a Rookiest, a TeamGeist pedig 17-3-al küldte haza a nagyon formán kívül játszó Strategy Killerst. A fordulót követően a Society Spirit csupán jobb gólarányának köszönhetően maradt az élen…

Kep_01

…de jött a hetedik forduló, ami mindent megváltoztatott… mivel a listavezető Society Spirit megint bukott. Az előző forduló meglepetését a Rookies csapata tudta felülmúlni a listavezető felett aratott 12-8-as sikerével. A Hungarian Crown 17-3-ra győzött a harmadik helyezett TeamGeist ellen, így biztossá vált, hogy hat fordulót követően a Society Spirit elveszti listavezető helyét. Az Outlaws szoros meccsen, 11-9-re győzte le az utolsó helyezett Strategy Killerst, így három pontra megközelítette a dobogó legalsó fokát.

Kep_02

A nyolcadik fordulóban az új listavezető Hungarian Crown 16-4-re győzőtt a Strategy Killers ellen, a második helyezett Society Spirit, ha nehezen is, de 12-8-ra legyőzte a harmadik helyezett TeamGeist csapatát, ám az Outlaws nem tudta kihasználni David Laslo csapának botlását, és a Rookies ellen csak 10-10-es döntetlent játszott amivel maradt a negyedik helyen.

Kep_03

A kilencedik forduló tétje már a bajnoki cím volt… a Hungarian Crown jobb gólarányának köszönhetően már az utolsó előtti fordulóban matematikailag, bebiztosíthatta a bajnoki címet, de ehhez arra volt szükség hogy mindenképpen megnyerje az Outlaws elleni meccsét. A Society Spirit hozta a kötelezőt, 13-7-re legyőzte a Strategy Killers… de a Hungarian Crown is győzni tudott 15-5-re az Outlaws ellen, így biztossá vált hogy a FM Klánligának új bajnokcsapata van, aki nem volt más, mint az újonc Hungarian Crown. A harmadik hely sorsa is eldőlt, azzal hogy a TeamGeist – 12-8-ra legyőzte a Rookiest -, öt pontra növelve előnyét a negyedik helyezett Outlaws-al szemben.

Kep_04

Az utolsó – tizedik – fordulónak a csapatok nagy része tét nélkül vágott neki. A 4. hely sorsa viszont még kérdéses volt, amit az Outlaws várhatott kedvezőbb pozicióból. Ám azzal hogy a 12-8-ra elvesztette a TeamGeist elleni párharcát, a Rookiest hozta kedvező helyzetbe, de Sztilo fiai nem tudtak élni a lehetőséggel, és csak 10-10-es döntetlent értek el a végig gyenge format mutató Strategy Killers ellen. A forduló rangadóját, a már bajnok, Hungarian Crown és a már biztos második Society Spirit párharca jelentette. Ám a parázs hangulat elmaradt… és a vártnál simábban, 17-3-ra győzőtt a  Hungarian Crown, a talán “már minden mindegy” alapon játszó Society Spirit ellen.

Kep_05

A Davids 2013-as bravúrját követően, újra egy újonc csapat – a Hungarian Crown – nyerte meg az FM Klánligát. Mindössze egyszer – az első fordulóban, a Society Spirit ellen -, találtak legyőzőre, majd sorozatban kilenc győzelmet értek el, amivel rekodot jelentő 27 pontot szereztek. A második helyen – hat pont hátránnyal – 21 ponttal, a tavalyi bajnok Society Spirit zárt, akit a dobogó legalsó fokán a TeamGeist  követett. Az “alsóház bajnoka” az Outlaws lett, két ponttal megelőzve az 5. helyezett Rookiest… az utolsó helyen óriási meglepetésre a Strategy Killers zárt, mindössze 4 gyűjtött ponttal…

Na de ki gondolta volna hogy így alakul az FM15 Klánliga… rögtön megtudjuk 😀 Az idei kiírás kezdete előtt minden csapatvezető egy kisebb interjú formájában elmondta a megérzésiet. Íme:

 

Váradi Attila-Gyula (Hungarian Crown)

“Ha azt mondom hogy Hungarian Crown, olyan mintha a gyermekemre gondolnák, igy nehéz lesz nem objektív véleményt formálnom… de megpróbálom…

Hungarian Crown - VaradiÚgy érzem, hogy talán idén a legerősebb a Klánliga mezőnye, minden csapatban jobbnál jobb neveket találhatunk. Nem szeretném egyik csapat képviselőit sem megbántani, de egy konkrét sorrendet kértél tőlem… íme:

Ha minden a papírforma szerint alakul, akkor idén, a Society Spirit meg tudja védeni a tavaly megszerzett bajnoki címét. Egy nagyon kemény, jól szervezett csapatról van szó, kétlem hogy a 2. helynél lejjebb végeznének. A Society Spirit fő kihívójának a Strategy Killerst látom, Balázs személyében egy remek vezetővel… ha valakiknek, akkor a Strategy Killerses srácoknak van esélyük a végső győzelemre.
A többi (3.-6.) helyezett kilétét nem konnyű megjósolni… bárki befuthat a harmadik helyre. Személy szerint az Outlaws csapatát látom a dobogó harmadik fokán. De a TeamGesit és a Rookiest sem írnám le.
Ami minket illet, új csapat vagyunk, össze kell még szoknunk, nem mindenki van egy szinten, például Norbi és Kristóf sokkal többet tud inni bármélykőnknél, Richie kivállóan sétáltat kutyát, Sanyi mindenkinél többet tud a jelzőlámpákról, Zoli pedig úgy beszél székelyűl mint senki más kerek e világon viszont az öszhang egyre inkább kezd meglenni a csapattagok között… a jó múltkorában Ricsi telepatikusan üzent nekem, hogy kullantania kell… tehát az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, hogy ez mire lesz elég a Klánligában… majd kiderül… mindenesetre Hajrá HC!

1. Society Spirit
2. Strategy Killers
3. Outlaws
4. Rookies
5. TeamGesit
6. Hungarian Crown”

 Lőre Attila (Society Spirit)

“Véleményem szerint, ez a szezon más lesz mint az eddigiek. Az online fm élet egy új szintre jutott a ladder megnyitásával. Azok akik szeretnének – és tudnak is – időt szakítani a gyakorlásra, nagy tapasztalatra tehetnek szert, a ladder által. Ezen kívül átalakult a klánliga mezőnye is. A két feloszlott csapat helyett, kaptunk két újat.

A HC klán, különösen erősnek ígérkezik, Váradi Úr sok jó játékost gyűjtött maga köré. Bajnoki címvédőként futunk neki a szezonnak, de sérülésektől megtizedelve. Játékosaink olyan furcsa kórságokban szenvednek, mint a: munka, tanulás, költözés, és a gyerek vállalás így bele fog telni egy-két meccs, mire felvesszük a tempót.

Végső sorrendre a tippem: 1/2. THC/Spirit, 3. Outlaws, 4. SK, 5. Rookies /bár érzek bennük meglepetést/, 6. TeamGeist”

 

Bánszegi Balázs (Stretagy Killers)

“Alapvetően úgy gondolkodom, hogy akkor jó egy klán összeállítása, ha vannak benne tapasztalt, sok csatát megélt játékosok és fiatal versenyzők, akik lelkesek és sokat onlineoznak. Aki pedig tapasztalt, ugyanakkor még most is van ideje és kedve sokat játszani az igazi kulcsember lehet. Azt hiszem ezt az elvet követte a Hungarian Crown klán is, ez látszik összeállításukból, hiszen igazi nagy nevekkel teletűzdelt csapatuk esélyes a győzelemre. Az összeszokottság a Society Spirit mellett szól, de szerintem most már kicsit jóllakottak lettek, így a dobogó valamely kevésbé fényesebb érmével gazdagodnak ebben a sorozatban. Strategy Killers - BalageAz Outlaws úgy látszik a mennyiségben hisz, hiszen komplett 2. soruk van a párharcokra, klánvezető kollégámat nem irigylem csapatösszeállításkor,szerintem az, hogy a legjobbakat nem mindig játszathatja megtöri esetleges lendületüket. A Teamgeist-ben van pár ismerős és pár lelkes fiatal is, jó elegy, de talán még mindig nem csiszolódtak igazi bajnokesélyessé. A Rookiest nem írnám le, biztos lesz pár olyan játékos is, akit majd a nagyobb klánok le akarnak draftolni, de csapatként az utolsó hely elkerülése lehet a céljuk. Végére hagytam klánunkat a Strategy Killerst, ahol a kezdő túlnyomó részében, az előző évben kevesebb sikert elért, korábbi kupagyőztesek szerepelnek. Reményeim szerint meg tudunk újulni, és újra megtaláljuk a nyerő taktikákat. A lendületet Gribovszky Gergőtől várom, aki több mint 100 online meccsen van túl pedig nemrég tartozik az online közösséghez. A realitás számunkra a 3. hely, de ha nem a győzelemért játszanánk, talán el sem indultunk volna. Az előző sorozatban féltávnál még vezettünk, ezt szívesen elcserélnénk egy végső győzelemre. Minden eddiginél szorosabb klánmeccsekre számítok, és sok sikert kívánok minden magyar online játékosnak.”

 

Pandula László (Outlaws)

Outlaws - Pandula“Én személy szerint a következő sorrendet várom, illetve nem várom 😀  mert remélhetőleg mi nyerjük az egész sorozatot, de ha mégse úgy alakulna és a Katari szövetség jelentős összegeket injekciózna a spori küldésbe így nézhetne ki, első helyre a Hungarian Crownt tenném, azt hiszem nem kérdés miért, csak rá kell nézni a keretre. Második helyre a Strategy Killerst várom, 3 ik helyet a Society spirit nek előlegezem meg. Őket követi a 4 ik helyen a TeamGeist csapata. Majd mi és hátul a brigád elől “dög” a góré :))) Legaljára pedig a Rookies újonnan alakuló klánt tenném.

Természetesen nem elégszünk meg a tavalyi eredménnyel illetve az én mostani ködös és szerény jövendölésemmel. Hajrá mindenkinek, jó szórakozást!!!”

 

 

Tombor Szilárd (Rookies)

Rookies - Tombor“1. Society spirit, 2. Strategy Killers 3. outlaws, 4. rookies 5. Teamgeist 6. Hungarian Crows

Hogy miért a 4. helyre saccoltam magunkat? Bár kezdők vagyunk de szerintem mindenkinek méltó ellenfele leszünk, és sok meglepetést fogunk okozni a régebbi klán csapatoknak. Hisz a lényeg a jó játékhoz és a győzelemhez a megfelelő stratégia kiválasztása. És sok olyan játékosunk van aki már bizonyított vagy ladderben vagy a nemzeti bajnokságban, vagy a magyar kupában. Szoval egy szó mint száz fogunk meglepetéseket okozn.”

 

 

 

David Laslo (TeamGeist)

“1. Hungarian Crown –>Nagyon erős lett az újonnan alakult klán, a tavalyi év top játékosait gyűjtötte egybe a vezetőjük. Szerintem toronymagas esélyesnek számítanak így, komolyan oda kell figyelni rájuk. Ha nem szállnak el maguktól, illetve tudnak csapatként is együtt működni akkor nem nagyon van jelenleg elenfelük.

TeamGeist - David2. Strategy Killers –> A Bergendi, Bánszegi Galda hármast emelném ki ebből a klánból, szerintem ez atrió sok fontos pontot fog szállítani, mindhárman tapasztaltnak számítanak FM-es körökben így szerintem megabiztos teljesítményre lesznek képesek.

3-4-5. Ezt a hármast nem tudom besorolni pontosan, mivel véleményem szerint nagyjából hasonló játékerőt képviselnek. Reményeim szerint a Teamgeist befér a harmadik helyre, miután két vezető játékosunk is távozott a Hungarian Crown-hoz, de szerintem megfelelő pótlásuk érkezet, sőt szerintem valamennyire emelkedett is a csapat átlag CA-ja a jelentős átalakulást követően, illetve már második évünk lesz a klánliga küzdelemben, így sokkal több tapasztalattal felvértezve kezdhetünk bele.

6. Rookies –> Nem azért tettem őket a hatodik helyre mert nem jók, csupán mert nem ismerem őket szintre semennyire sem, egy két fordulót követően kiderül mire képesek, meg ugyebár a Strategy Killers-zel játszanak az első körben, így sok mindenre fény derül.

Köszönöm szépen a lhetőséget, hogy írhattam pár sort a Klánliga idényt megelőzően, egy nagyon színvonalas, és fair bajnokságra számítok, és ha így fejlődik a magyar FM közösség talán jövőre már még több klán lesz.”

Bánszegi Balázs (Strategy Killers), Pandula László (Outlaws) és David Laslo (TeamGeist) megérzése tökéletes volt, ami a győztes kilétét illeti. Radics Zoltán is félig jól tippelt, de hogy ketten miért tették az utolsó helye az újonc bajnok csapatot, az még most sem tudjuk, bár egyikőjük a Hungarian Crown idióta csapatvezetője, úgyhogy itt sejhettjük hogy mi lehetett a döntés hátterében…

Azzal hogy a Hungarian Crown megnyerte az FM Klánliga idei kiírását, helyett kapott az örökranglistán, ahol a Society Spirit – 38 lejátszott mérkőzésből – 70 ponttal áll az élen… a még aktív csapatok közül, a dobogó legalsó fokán a TeamGeist található , 20 mékőzésen 34 gyűjtott ponttal. Az örökranglista negyedik helyét az Outlaws foglalja el… Pandi csapata három kiírás alatt szintén 34 pontot gyűjtött. A Bánszegi Balázs által irányított a Strategy Killers, – szintén harminc mérkőzésen -, csak egy ponttal marad el, az előbb említett Outlawstól, így 33 pontjával az ötödik hely birtkosa. Az idei győztes, újonc Hungarian Crown az örökranglista hetedik helyén áll, az idén összegyűjtött 27 pontjával. És végül de nem utolsó sorban a szintén újonc Rookies, 8 ponttal a 11. hely büszke tulajdonosa… egy évig, aztán újra minden megváltozik…

Kep_06_01

Ugye mindenki kíváncsi arra, hogy a csapatkapitányok hogyan vélekednek saját- és az ellenfeleik teljesítéményéről, az MVP ranglistáról és magáról Klánligáról. Íme az interjúk:

Váradi Attila-Gyula (Hungarian Crown)

Szerk: Köszönöm Attila, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Csapatod a Hungarian Crown, megnyerte az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Hungarian Crown - VaradiAttila: Mit is mondhatnék, szenzációs érzés. A srácok legjobb tudásuk szerint játszottak minden egyes párharcon, és bár voltak hiányosságok, de szerintem a győzelmünk teljes mértékben megérdemelt. Nagyképűség ide vagy oda, én úgy gondolom hogy minden téren jobbak voltunk a többi csapatnál, ami a statisztikából tökéletesen kitűnik. Szerintem nekünk volt a legerősebb cserepadunk is, hiszen a cseréink render jól szálltak be a játékba (lásd: Hőgyes elvtárs, aki nyolc lejátszott mérkőzésén, 5 győzelmet és 3 döntetelent tud felmutatni).

Szerk: Féltávnál még csak a második helyen állatatok, 3 ponttal lemeradva a Society Spirit mögött. Mi történt a szezon második felében, te mint csapatvezető hogy élted meg a Klánligát?

Attila: Azon kívül hogy sorozatban behúztuk az összes mérkőzést semmi különös nem történt a mi részünkről… az más kérdés hogy az akkor még listavezető Spirit kétszer is bukott. Szerintem nálam idegbajosabb csapatvezető nincs amikor a csapata bármelyik tagja játszik… jobban izgultam mint a srácok 😀 Mondjuk ez érthető is, ez a csapat nagyon sokat jelent nekem 🙂

Szerk: Ha visszanézed a csapatod tíz párharcát, melyiket látod a legnehezebbnek? Melyik csapat volt a legkeményebb ellenfeletek?

Attila: Úgy gondolom hogy a legnehezebb párharcokat a Rookies ellen játszottuk. 🙂

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… csapatod tagja, Budai Richie megnyerte az MVP ranglistát, Jakab Zoli és Varju Ricsi pedig a 2.-3. helyen végeztek, így az egész dobogó Hungarian Crown szinekben ragyog. Hogyan értékeled ezt a szenzációs tejesítményt?

Attila: Hihetetlen amit a srácok véghez vittek, az utolsó fordulóban majdnem agyfaszt kaptam. Szenzációs volt. Bár az igazsághoz tartozik, hogy Szabó úr hibájai is kellett ahoz hogy a pódium teljesen HC szinekben pompázzon. Mindhárman teljesen megérdemelték volna az MVP címet, de a végén mégis Richie örülhetett, de úgy gondolom hogy Zoli és Ricsi sem lehet csalódott, mivel kihoztuk a maximumot az MVP ranglistából.

Szerk: A tavalyi MVP 2. helyedet követően, idén egy mérkőzést sem játszottál a Klánligában. Minek volt köszönhető az inaktivitásod?

Attila: Nézd, amikor ezt a csapatot megalapítottam, akkor eldöntöttem hogy a csapatért megteszek mindent és ebben az is bennevan hogy hagyom őket játszani.

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Attila: Senkiben nem csalódtam, viszont akit feljebb vártam azt Gribovszky elvtárs… viszont egészen biztos vagyok benne hogy a következő szezonban feljebb fog végezni. Domi… hát persze hogy 😀 most őszintén, ki a tököm várta hogy a 5. lesz? Tehát úgy gondolom, hogy Rajcsányi elvtárs teljes mértékben megérdemli az év felfedezettje címet 😀

Szerk: Mivel az FM15 Klánligában mindent megnyertetek amit csak lehetett, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára egy céllal a fejetekben fogtok készülni, megvédeni az idén megszerzett egyéni és csapat címeket. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Attila: Mindenképpen szeretnénk megvédeni az idén megszerzett címeket és ezért mindent meg is teszünk, sajnos nem az idei felállással, mert volt aki úgy gondolta hogy nem vagyunk elég jók neki. Tehát távozott egy ő szinte ember, de helyette egy sokkal minőségibb igazolást sikerült nyélbe ütni.

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme a szezon előtti tipped az idei Klánligára:

“Ha azt mondom hogy Hungarian Crown, olyan mintha a gyermekemre gondolnák, igy nehéz lesz nem objektív véleményt formálnom… de megpróbálom…

Úgy érzem, hogy talán idén a legerősebb a Klánliga mezőnye, minden csapatban jobbnál jobb neveket találhatunk. Nem szeretném egyik csapat képviselőit sem megbántani, de egy konkrét sorrendet kértél tőlem… íme:

Ha minden a papírforma szerint alakul, akkor idén, a Society Spirit meg tudja védeni a tavaly megszerzett bajnoki címét. Egy nagyon kemény, jól szervezett csapatról van szó, kétlem hogy a 2. helynél lejjebb végeznének. A Society Spirit fő kihívójának a Strategy Killerst látom, Balázs személyében egy remek vezetővel… ha valakiknek, akkor a Strategy Killerses srácoknak van esélyük a végső győzelemre.
A többi (3.-6.) helyezett kilétét nem konnyű megjósolni… bárki befuthat a harmadik helyre. Személy szerint az Outlaws csapatát látom a dobogó harmadik fokán. De a TeamGesit és a Rookiest sem írnám le.
Ami minket illet, új csapat vagyunk, össze kell még szoknunk, nem mindenki van egy szinten, például Norbi és Kristóf sokkal többet tud inni bármélykőnknél, Richie kivállóan sétáltat kutyát, Sanyi mindenkinél többet tud a jelzőlámpákról, Zoli pedig úgy beszél székelyűl mint senki más kerek e világon viszont az öszhang egyre inkább kezd meglenni a csapattagok között… a jó múltkorában Ricsi telepatikusan üzent nekem, hogy kullantania kell… tehát az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, hogy ez mire lesz elég a Klánligában… majd kiderül… mindenesetre Hajrá HC!

1. Society Spirit
2. Strategy Killers
3. Outlaws
4. Rookies
5. TeamGesit
6. Hungarian Crown”

A tippeid nem nagyon jöttek be, de gondolom hogy emiatt nem nagyon bánkódsz. Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Attila: Őszintén a Strategy Killersel fogalmam nincs hogy mi történt idén, de szerintem még Bánszegi elvtárs is csak pislog… számomra ők az év csalódása. Aki viszont felül teljesítette az elvárásokat az a Soci… izé Rookies 😀 szerintem senki nem várta tőlük hogy az ötödik helyen végeznek, de a legnagyobb meglepetést akkor okozták, amikor megverték a listavezető Society Spiritet…

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezetőt kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Attila:

Budai Richie – Kétlem hogy nagyon meg kellene indokolnom a dötést, elég csak ránezni az MVP ranglistára

Jakab Zoli – egyetlen egy góllal maradt le az MVP címről, úgy érzem hogy teljesen megérdemli a helyét az év csapatában

Varju Ricsi – A legkevesebb gól kapta az élen állók közül, és persze azt sem szaba elfelejteni hogy csak 9 fordulón volt kezdő és így is csak 1 árva ponttal maradt le az első két helyről

Szabó László – Szerintem Budai elvtárs után az év újonca cím ezüstérmese Szabó úr. Szerencsétlenségére az utolsó fordulóban még a dobogóról is lecsúszott. Úgy érzem hogy a Spirit legjobbja volt és ott a helye az év csapatában.

Kókai Attila – az utolsó megmaradt helyen sokat gondolkodtam és végül Kókai Attilára jutott a választásom. Mivel eddig még nem hallottam róla – bár lehet hogy ő se rólam –, így nagy meglepetésként ért az év eleje óta tartó jó formája. Mérkőzéseinek több mint a felét megnyerte, úgyhogy szerintem megérdemli a helyét az év csapatában.

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Attila: Szerintem az a tény, hogy a csapattársaidért is játszol minden hétvégen, többet jelent mindennél. Csapat dolgozni felemelő érzés… és ez az amit a Klánligán kívűl semmi más nem ad meg a Football Manager berkein belül… na és azért a rendezés se kutya 😀

 

Lőre Attila (Society Spirit)

Szerk: Köszönöm Attila, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Csapatod a Society Spirit a második helyen zárta az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Attila: Nem lehetek elégedetlen a srácokkal, mert a körülményekhez képest kihoztuk magunkból a maximumot. Persze, mindig  győzelemre törünk, de van hogy az ember nem éri el a kitűzött célokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy már soha nem is fogja. Jövőre új lendülettel vágunk neki a ligának, és biztosíthatok mindenkit, nem fogjuk könnyen adni magunkat.

Szerk: Féltávnál még veretlenül vezettétek a tabellát, aztán jött egymás után két elvesztett mérkőzés és már nem volt visszaút. Mi történt a szezon második felében, te mint csapatvezető hogy élted meg a Klánligát?

Attila: A szezon első felében nyújtott teljesítményünk több mint fantasztikus volt, de aztán megszakadt valami. Nem mondhatnám, hogy elbíztuk magunkat, ennek nyomát sem láttam a csapaton, egyszerűen semmi nem akart összejönni. Olyan volt, mint egy szürreális álom, bármit tettünk nem tudtunk kimászni a csávából, pedig abban az időszakban teszteltünk a legtöbbet. Üzenem annak aki ránkszórta a woodoo átkot, hogy nagyon ügyes volt, de jövőre visszapörgetjük a seggébe! 😀

Szerk: Ha visszanézed a csapatod tíz párharcát, melyiket látod a legnehezebbnek? Melyik csapat volt a legkeményebb ellenfeletek?

Attila: Természetesen a THC-t mondhatnám a legkeményebb ellenfélnek a nevek alapján, de mivel nyertünk az első meccsen, a másodikon meg lényegében motiváció nélkül ráztuk meg a pofonfát nem is kicsit, nem ezeket a meccseket éltem meg a legnehezebben, hanem az Outlaws ellenieket. Már az első meccsen is megszorongattak minket, aztán ellenük szakadt meg a 100%-os sorozatunk. Azt volt a legnehezebb megélni.

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… csapatod tagja, Szabó László szinte végig vezette az MVP ranglistát, majd a végén egy forduló alatt hárman is megelőzték? Mi történt Lacival? Újoncként túl nagy volt a nyomás rajta?

Attila: Laci ügyes srác, hihetetlen amit újoncként véghezvitt. Lényegében 19 fordulón keresztül vezette a listát, de az ő teljesítménye is leromlott a szezon második felére velünk együtt. Talán a szerelem meg az esküvő elvette az eszét… 😀  Így is volt esélye, hogy elhódítsa a címet, de nem volt szerencséje a végén. Idővel megtanulja majd, hogy kell magabiztosan megtenni az utolsó lépést is, és jövőre talán ha azt mondom neki, hogy „ne játsz a C-ből!!!” akkor hallgat majd rám és nem hősködik (Ugye Laci? Bmeg! :D)

Szerk: A tavalyi MVP címed után, idén „csak” a 8. helyen zártál. Mit gondolsz hol rontottad el? Vagy a többiek ennyivel jobbak voltak?

Attila: Ez tud a legkevésbé érdekelni. Tavaly sikerült, idén nem ment olyan fényesen. Ettől függetlenül nem tartom rossznak az idei teljesítményt sem, csak a tavalyihoz képest látványos a visszaesés. Az utolsó fordulóban ment el a dolog igazán, ahol Varju Ricsi nagyon jól játszott és kipenderített a top 5-ből.

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Attila: Szabó Lacin kívül mindenképp Varju Ricsit említeném, aki vesztett pontok tekintetében élen zárt a játékosok között, de Kókai Attila is szépen teljesített, Budai Richienek pedig természetesen gratulálok az MVP címéhez, ő viszont szereti magát eléggé ahhoz, hogy nem szorul rá az elismerésemre. 😀

Szerk: Mivel sem csapatszinten, sem egyénileg nem tudtatok sikereket elérni a Klánliga idei kiírásában, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára még nagyobb odaadással fogtok készülni. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Attila: Odabaszunk. Aztán, hogy az mire lesz elég nem tudhatom, de már most várom. Főleg annak fényében, hogy alakul még egy igen-igen tetszetős klán. Nagy verseny lesz jövőre!

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme a szezon előtti tipped az idei Klánligára:

“Véleményem szerint, ez a szezon más lesz mint az eddigiek. Az online fm élet egy új szintre jutott a ladder megnyitásával. Azok akik szeretnének – és tudnak is – időt szakítani a gyakorlásra, nagy tapasztalatra tehetnek szert, a ladder által. Ezen kívül átalakult a klánliga mezőnye is. A két feloszlott csapat helyett, kaptunk két újat. A HC klán, különösen erősnek ígérkezik, Váradi Úr sok jó játékost gyűjtött maga köré. Bajnoki címvédőként futunk neki a szezonnak, de sérülésektől megtizedelve. Játékosaink olyan furcsa kórságokban szenvednek, mint a: munka, tanulás, költözés, és a gyerek vállalás így bele fog telni egy-két meccs, mire felvesszük a tempót. Végső sorrendre a tippem: 1/2. THC/Spirit, 3. Outlaws, 4. SK, 5. Rookies /bár érzek bennük meglepetést/, 6. TeamGeist”

Nem álltál messze az igazságtól, a TeamGeist-ot egy kicsit alábecsülted, de nagyjából minden stimmel. Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Attila: Mivel ahogy említetted a TG-t tettem nagyon rossz helyre róluk illik beszélnem. Megkövetem őket, mert sokkal jobban teljesítettek mint azt gondoltam, és gratulálok nekik a bronzéremhez!

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezetőt kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Attila: Nem fogok nagyon meglepőt mondani, mert a számok beszélnek helyettem: Budai, Jakab, Varju, Szabo, Rajcsányi.

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Attila: Presztízs, hagyomány, anyázás, szervezés, „Pandiról tudtok valamit?”, csapatmóka, MVP, még több anyázás, ”aztmondta tegnap játszunk”, sírva összeborulás, nincs miről beszélni! 😀

 

Havasi Ádám (TeamGeist)

Szerk: Köszönöm Ádám, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Mint tudjuk három fordulóval a vége előtt David Laslo kinevezett csapatvezető helyettesnek, így most helyette Te fogsz válaszolni a kérdésekre.

Csapatod a TeamGeist a harmadik helyen zárta az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Ádám: A szezon elején a “média” az 5.-6. helyre várt minket, Laslo viszont egy dobogót vízionált, ami végül össze is jött. Szerintem teljesen reális eredmény született a bajnokság egészét tekintve. Kicsi még hiányzik, hogy a két nagyot el tudjuk kapni, de büszke vagyok a srácokra, jó eredménynek tartom a harmadik helyet.

Szerk: Az egész Klánliga során csak az első helyezett Hungarian Crown és a második helyezett Society Spirit tudta legyőzni a TeamGeist-ot, viszont ők oda-vissza, ám a másik három csapatot sikerült legyőzzétek és  így pozitív mérleggel (6-0-4) zártátok a Klánliga 2015-ös kiírását. Úgy érzed hogy többre is képes lett volna a csapat? Az utolsó három fordulóban, mint csapatvezető helyettes hogy élted meg a csapatod mérkőzéseit?

Ádám: Mint említettem, szerintem teljesen reális lett a bajnokság sorrendje. Az utolsó fordulókban nagyot küzdöttünk, volt is halvány esélyünk a második helyre, de sajnos nem sikerült. Ennek ellenére teljesen elégedett vagyok a csapattal.

Szerk: Ha visszanézed a csapatod tíz párharcát, melyiket látod a legnehezebbnek? Melyik csapat volt a legkeményebb ellenfeletek?

Ádám: Talán az utolsó előtti fordulóban játszottunk a második Spirit ellen, egy győzelemnyi volt a különbség a két csapat között. Tudtuk, hogy ők az utolsó fordulóban a bajnok Crown ellen játszanak, így hát reméltük, ha megverjük őket, ők pedig az utolsó meccsen kikapnak, előzhetünk. Egy baromi szoros meccsen, de végül alulmaradtunk és így elúszott a második hely,de az volt talán a legemlékezetesebb párharcunk.

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… csapatod tagja, Kókai Attila az első két fordulóban vezette az a ranglistát, majd kicsit vesztett a lendületből és végül a 7. helyen zárt. Szerinted ennyivel jobb volt a mezőny első fele vagy Attila hibázott valahol az „út” során?

Ádám: Attila jól kezdett, jól is játszott végig, szerintem talán túl is teljesítette az elvárásokat. Az igazi nagy bravúr talán, csakúgy mint a csapattól, tőle is elmaradt, de teljesen megérdemelten lett a klán legjobb játékosa.

Szerk: Mivel tavaly nem vettél részt az FM Klánliga megméretettésein, így az idei 24. helyezésedet nem igazán van mihez hasonlítani, viszont mit gondolsz, a teljesítményed elmaradt a várttól? Vagy esetleg túlteljesítetted azt? Kérlek pár szóban értékeld a saját teljesítményedet.

Ádám: Első online bajnokságon indulva azt mondanám, hogy belefér. Elégedett abszolút nem vagyok, sokkal többet vártam magamtól. Jövőre viszont a top10-be mindenképp szeetnék bekerülni, bár nagyon sűrű a mezőny eleje, szóval nem lesz könnyű.

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Ádám: Radics minden várakozásomat alulmúlta :)))) Komolyra fordítva, szerintem a mi Kókai Attilánk érdemli a legtöbbet fejlődött játékos címet. Nagyon nagy csalódás viszont nem ért, bár Ric Dávid sokkal nagyobb játékos annál, mint amit ez a tabella mutat. De mint tudjuk, ő elsősorban másik versenysorozatra koncentrált.

Szerk: Mivel sem csapatszinten, sem egyénileg nem tudtatok sikereket elérni a Klánliga idei kiírásában, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára még nagyobb odaadással fogtok készülni. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Ádám: Legalább az egyik nagyot elkapni! Ami nem lesz egyszerű, tekintve, hogy ők azért jobban szervezettek és rutinosabbak mint a többi klán. A dobogós helyezést szeretnénk megtartani, de sok megbeszéléssel és taktikázással feljebb lehetne talán lépni.

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme David Laslo szezon előtti tippei az idei Klánligára:

“1, Hungarian Crown –>Nagyon erős lett az újonnan alakult klán, a tavalyi év top játékosait gyűjtötte egybe a vezetőjük. Szerintem toronymagas esélyesnek számítanak így, komolyan oda kell figyelni rájuk. Ha nem szállnak el maguktól, illetve tudnak csapatként is együtt működni akkor nem nagyon van jelenleg elenfelük.

2, Strategy Killers –> A Bergendi, Bánszegi Galda hármast emelném ki ebből a klánból, szerintem ez atrió sok fontos pontot fog szállítani, mindhárman tapasztaltnak számítanak FM-es körökben így szerintem megabiztos teljesítményre lesznek képesek.

3-4-5, Ezt a hármast nem tudom besorolni pontosan, mivel véleményem szerint nagyjából hasonló játékerőt képviselnek. Reményeim szerint a Teamgeist befér a harmadik helyre, miután két vezető játékosunk is távozott a Hungarian Crown-hoz, de szerintem megfelelő pótlásuk érkezet, sőt szerintem valamennyire emelkedett is a csapat átlag CA-ja a jelentős átalakulást követően, illetve már második évünk lesz a klánliga küzdelemben, így sokkal több tapasztalattal felvértezve kezdhetünk bele.

6, Rookies –> Nem azért tettem őket a hatodik helyre mert nem jók, csupán mert nem ismerem őket szintre semennyire sem, egy két fordulót követően kiderül mire képesek, meg ugyebár a Strategy Killers-zel játszanak az első körben, így sok mindenre fény derül.

Köszönöm szépen a lhetőséget, hogy írhattam pár sort a Klánliga idényt megelőzően, egy nagyon színvonalas, és fair bajnokságra számítok, és ha így fejlődik a magyar FM közösség talán jövőre már még több klán lesz.”

Nem állt messze az igazságtól, viszont a Strategy Killers egy kicsit elrontotta David Laslo számításait, de nagyjából minden stimmel. Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Ádám: Ahogy említettem, a tabella szerintem tökéletesen tükrözi az erőviszonyokat. Ma ez a realitás. Reméljük, jövőre minél több klán lesz amelyik változtatni akar ezen!

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezető helyettest kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Ádám: A Crown ugyebár kiemelkedett, így akár az ő öt játékosukból is állhatna az Év csapata, de mivel voltak egyének akik azért kiemelkedtek csapatukból, íme az én listám:

Budai – stabilan játszott végig, alig vesztett pontot, egyértelmű

Jakab – tudjuk, milyen sokat köszönhet neki a klánja, nálam ő az MVP

Szabó – másokkal ellentétben én őt tartom a Spirit legerősebb játékosának, ezt szerintem be is bizonyította

Rajcsányi – kiemelkedett klánjából, holtversenyben a legkevesebb veresége van, nem is kérdéses

Kókai – a meglepetésember, talán ő maga sem hitte, hogy ilyen magasra jut, itt a helye

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Ádám: Az egynapos kupákkal ellentétben ez hétről-hétre leköti az embert, alig várja mindenki, hogy kijöjjön az aktuális sorsolás. És mivel heti 1 órát vesz csak igénybe, azok is belevágnak, akiknek amúgy kevesebb az ideje. Csak így tovább !

 

Pandula László (TeamGeist)

Szerk: Köszönöm Pandi, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Csapatod az Outlaws negyedik helyen zárta az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Outlaws - Pandula

Pandi:  Az előre megjósolt helyen végeztünk, így ebből a szempontból elégedett vagyok.  Viszont nyilván szerettünk volna minél előbb végezni. Mindenkivel elégedett vagyok, lejátszottuk időben a meccseket, nem kellett halásznőm őket, jelentkeztek minden fordulóra bőségesen.

Szerk:  Az egész Klánliga során szinte végig a negyedik helyen álltatok, a végén pedig 8 pontra lemaradtatok a dobogó legalsó fokától. Ráadásul negtív mérleggel (3-1-6) zártátok a Klánliga 2015-ös kiírását. Úgy érzed hogy többre is képes lett volna a csapat? Te mint csapatvezető hogy élted meg a csapatod mérkőzéseit?

Pandi: Emlékeim szerint volt 2-3 párharc ahol akár fordítva is alakulhatott volna, sőt az első fordulóban pl 8:4 re vezettünk ha jól emlékszem és onnan ki tudtunk kapni. Kicsi szerencsével egy harmadik helyet megcélozhattunk volna.

Szerk: Ha visszanézed a csapatod tíz párharcát, melyiket látod a legnehezebbnek? Melyik csapat volt a legkeményebb ellenfeletek?

Pandi: A hungarian crown. Őket tippeltem elsőnek is ha jól emlékszem :p

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… csapatod tagja, Rajcsányi Dominik végig ott volt az MVP ranglista top öt játékosa között, végül az 5. helyen zárt. Szerinted Domi ennél többre is képes lett volna  vagy túl erős volt a Budai-Jakab-Varju-Szabó kavertett számára?

Pandi: Szerintem simán nyerhetett volna ő is, de ugye nincsen ha a fociban. Nüanszokon múltak a dolgok. Amúgy igazságosabb lenne, ha úgy mennének a párharcok, hogy egy meccs egyikkel egy a másikkal, szóval párharcok lennének és abból lehetne választani. Volt is egyszer egy ilyen kupa.

Szerk: Az FM14 Klánliga MVP ranglistáján a 16. helyen zártál, 15 megszerzett ponttal. Az idei kiírásban 16 ponttal a 18. poziciót sikerült megszerezni.  Mit gondolsz, a teljesítményed elmaradt a várttól? Vagy esetleg túlteljesítetted azt? Kérlek pár szóban értékeld a saját teljesítményedet.

Pandi: Nem igazán jöttek össze a fordulók, szeretném hinni, hogy nagyobb taktikus vagyok annál mint amilyen helyen végeztem. Sokszor egy győzelem egy vereséggel zártam. De sajnos mindig bebizonyosodik, hogy ha a gép nem szeretné hogy nyerj, mindent megtesz. Nem akarom elvenni senki érdemét, de kezdem azt hinni, hogy itt is rá kell jönni az aktuális év taktikájára és azzal aratni lehet, mint a fifában régen. Betanulta az ember az az évi bugokat és aratás J)

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Pandi: Budai Richit eddig nem ismertem, nagyon jól játszott egész évben, minden versenyt beleértve. Aki csalódás ric dávid( már tudom mi az elve ask to pick) tudom ne mvei sokszor komolyan, meg le…ja de azért azt várná az ember, hogy valamennyire szeretne nyerni. Bár lehet sok volt most a meló a Magic Mirrorba (bocsiii :DDDD)

Szerk: Mivel sem csapatszinten, sem egyénileg nem tudtatok sikereket elérni a Klánliga idei kiírásában, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára még nagyobb odaadással fogtok készülni. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Pandi: Probalunk tobbet gyakorolni, megosztani egymassal a tapasztalatokat. Illetve egy max 2 fo verfrissitest is tervezek.

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme a szezon előtti tipped az idei Klánligára:

“Én személy szerint a következő sorrendet várom, illetve nem várom 😀  mert remélhetőleg mi nyerjük az egész sorozatot, de ha mégse úgy alakulna és a Katari szövetség jelentős összegeket injekciózna a spori küldésbe így nézhetne ki, első helyre a Hungarian Crownt tenném, azt hiszem nem kérdés miért, csak rá kell nézni a keretre. Második helyre a Strategy Killerst várom, 3 ik helyet a Society spirit nek előlegezem meg. Őket követi a 4 ik helyen a TeamGeist csapata. Majd mi és hátul a brigád elől “dög” a góré :))) Legaljára pedig a Rookies újonnan alakuló klánt tenném. Természetesen nem elégszünk meg a tavalyi eredménnyel illetve az én mostani ködös és szerény jövendölésemmel. Hajrá mindenkinek, jó szórakozást!!!”

Nem jártál messze az igazságtól, viszont a Strategy Killers egy kicsit elrontotta a számításaidat, de nagyjából minden stimmel. Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Pandi:  Egyértelműen a Strategy killers csalódást keltő helyen végzett. Túlteljesítésre nem tudok példát mondani.

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezető helyettest kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Pandi: Budai Richi, hisz nem csak ebben  a versenysorozatban nyújt kiválót. Jakab Zoli, aki nem csak idén de már évek óta ott van a legjobbak között. Rajcsányi Dominik a csapat hőse, rengeteg pontot köszönhetünk neki és nem véletlenül lett ötödik az mvp ranglistáján. Varju Richard, hisz élőben is gyakorolja ezt a szakmát és az eredményei is ezt mutatják. Ádám Norbert akinek lenyűgöz a győzni akarása és mennyire megviseli ha kikap esetleg. Ez mutatja mennyire érdekli a játék és elhivatott.

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Pandi: Mert itt 5 en harcolunk egy célért és húzzúk egymást előre. Mi sem mutatja jobban, hogy az egyéb versenyekben idén nagyon trógerül vettem részt, sokszor volt, hogy egy nap lejátszottam vagy 7-8 meccsemet így behozva a lemaradásomat.  Viszont a klánligát mindig is előre vettem és viszonylag időben le is játszottam őket. Jobban kijön a közösségi szellem.

 

Tombor Szilárd (Rookies)

Szerk: Köszönöm Szilárd, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Csapatod a Rookies az ötödik helyen zárta az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Rookies - Tombor

Sztilo: Én is köszönöm a lehetőséget, először szeretném megköszönni minden csapattársamnak a részvételt a bajnokságba. Háthol is kezdjem. Úgy gondolom helyt álltunk a bajnokságban, és azt kell mondanom hogy ez az 5. hely reállis. Sajnos nem ugy jöttek az eredmények ahogy terveztük, de ahhoz képest, hogy csak 1 éve létezünk mint Rookies, széper edményeket értünk el. Meg kell említenem két játékosomat, Nagy Jánost és Karsa Ákost,  akik rendre részt vettek minden fordulóban. Sok szép eredményt értek el, de ide sorolhatnám, Jamal Hargelt, Joó Csanádot illetve Mester Atit is. Ők is rengeteget hozzátettek a bajnoksághoz, és azért néha néha Ők is tudtak melepetést okozni. Én személy szerint a csapatommal és a játékosokkal meg vagyok elégedve. Ebben az évben ennyi telett. Jövőre megpróbálunk job eredményt elérni 🙂

Szerk: Az egész Klánliga során szinte végig a – tavaly dobogós – Strategy Killers előtt álltatok, a végén pedig csak 2 ponttal maradtatok le a negyedik helyről, igaz a pozitívmérleg (2-2-6) nem jött össze. Úgy érzed hogy többre is képes lett volna a csapat? Te mint csapatvezető hogy élted meg a csapatod mérkőzéseit?

Sztilo: Én minden fordulóban nagyon szorítottam a csapatért, hol bejött ez a drukk, hol nem. Tény a pozitív mérleg tényleg nem jött össze, de elég sok fordulóban, szoros mérkőzéseken maradtunk alúl. Szerintem igen, én megmerem kockáztatni, hogy többre lehettünk volna képesek, de nem kesergünk a bajnokságban elért 5. helyért. ez így sikerült, mint írtam feljebb jövőre megpróbálunk jobban teljesíteni.

Szerk: Ha visszanézed a csapatodtízpárharcát, melyiketlátod a legnehezebbnek? Melyikcsapat volt a legkeményebbellenfeletek?

Sztilo: Én itt kettőmérkőzést is megemlítenék, ahol ha több szerencsénk van  akár nyerhettünk is volna. Ez nem más mint a két döntetlenünk. a 8. fordulóban az Outlaws (10-10), illetve az utolsó fordulóban a StrategyKillers (10-10). Ha ez a két mérkőzés meglett volna akkor a 4. helyre oda is érünk. De ilyen a foci, kiszámithatatlan

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… Karsa Ákos és Nagy János voltak a csapatod legjobb játékosai, 19-19 pontot gyűjtve előbbi 12., utóbbi 13. helyen zárt. Szerinted Ákos és János ennél többre is képesek lettek volna  vagy túl erős volt a mezőny első fele számukra?

Sztilo: Véleményem szerint igen, de voltak mérkőzések, ahol sajnos nem volt szerencséjük, és az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a mezőny első felében játszó csapatok játékosai erősek voltak és lehet tapasztaltabbak is mint ők.

Szerk: Mivel tavaly nem vettél részt az FM Klánliga megméretettésein, így az idei 22. helyezésedet nem igazán van mihez hasonlítani, viszont mit gondolsz, a teljesítményed elmaradt a várttól? Vagy esetleg túlteljesítetted azt? Kérlek pár szóban értékeld a saját teljesítményedet.

Sztilo: Teljesen elégedett vagyok az eredményemmel, bár ha néha szerencsésebb lettem volna, akkor lehet kicsit előrébb tudtam volna végezni. aAhogy néztem az eredményeimet, eléggé egy hullámvasútra emlékeztet. Hol jöttek az eredmények és nyertem ,hol meg nagyon kikaptam. Ahhoz képest hogy teljesen kezdőként kezdtem el az online FM15-ös játékomat, nem rossz eredmény ez a 22. Jővőre csak jobb lehet

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Sztilo: Erre a kérdésre sajnos nem tudok válaszolni, mert a tavalyi klánligában nem vettem részt. Nálunk jkét játékos jol teljesített igy csak roluk tudok nyilatkozni. Ők pedig Nagy János és Karsa Ákos.

Szerk:  Mivel sem csapatszinten, sem egyénileg nem tudtatok sikereket elérni a Klánliga idei kiírásában, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára még nagyobb odaadással fogtok készülni. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Sztilo: Elöszőr is még szeretnék a csapatba igazolni egy két játékost, hogy jobban tudjam pihentetni a játékosaimat, és ne csak 3-4 fixemberből álljon a csapat. szeretném megtartani a jelenlegi játékosaimat, remélem ők is szeretnének velem együtt dolgozni a következő szezonban. Mert erre az alapra ami most van lehet építeni egy kis erősítéssel kiegészítve ,és jövőre a csapatnak lesz esélye és lehetősége szép eredményeket fog tudni elérni a jövőben.

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme a szezon előtti tipped az idei Klánligára:

“1. Society spirit, 2. Strategy Killers 3.outlaws, 4. rookies 5. Teamgeist 6. Hungarian Crows

Hogymiért a 4.helyresaccoltammagunkat? Bárkezdőkvagyunk de szerintemmindenkinekméltóellenfeleleszünk, éssokmeglepetéstfogunkokozni a régebbikláncsapatoknak. Hisz a lényeg a jójátékhozés a győzelemhez a megfelelőstratégiakiválasztása.Éssokolyanjátékosunk van akimárbizonyítottvagyladderbenvagy a nemzetibajnokságban, vagy a magyarkupában. Szovalegyszó mint százfogunkmeglepetéseketokozn.”

Hát ezt egy kicsit elbaftad, érdekelne hogy a bajnok csapat Hungarian Crownt miért az utolsó helyre tetted? Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapatteljesítettealúlaz elvárásokat?

Sztilo: Erre egyszerű a válaszom, mivel nem ismertem a csapatokat, és a játékosokat, igy a hasamra ütöttem és kitaláltam egy sorrendet. Az már másik dolog hogy ez a tipp sor nem jött be. J Szerintem mindegyik csapat túl lépte az elvárásokat.

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezető helyettest kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Sztilo:

Budai Richi: Az eredményei és a tudása magáért beszél, szerintem jelenleg Ő a legerősebb FM játékos,

Szabó László: Jó játékosnak tartom, kemény ellenfél.

Kókai Attila: Erős játékos, jó taktikái vannak.

Varjú Richárd: Erős és jó játékos, jo taktikákkal játszik.

Rajcsányi Dominik: ügyes és jó játékosnak tartom

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Sztilo: Szerintem ez a versenysorozat, sokkal jobban összehozza a játékosokat, hisz itt a játékosok egy csapatot alkotnak. Sokkal izgalmasabb az ha egy csapatban 5fő játszik 5 fővel. Egyenlőre ezt tudom elmondani, hisz ez még csak az első éven itt veletek.

 

Bánszegi Balázs (Strategy Killers)

Szerk: Köszönöm Balázs, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Csapatod a Strategy Killers a várakozásokon alúl teljesítve, csak a hatodik helyen zárta az FM15 Klánligát! Kérlek pár szóban értékeld a csapatod teljesítményét?

Strategy Killers - Balage

Balázs: Nagyon gyenge volt sajnos a szezon részünkről. Valóban sokkal jobb pozícióra számítottam, le kell vonni a tanulságokat.

Szerk: Az egész Klánliga során szinte végig az utolsó helyen álltatok, a végén pedig 4 pontra lemaradtatok az ötödik helyezett Rookies-tól . Ráadásul összesen csak 4 pontot gyűjtve negtív mérleggel (1-1-8) zártátok a Klánliga 2015-ös kiírását. Úgy érzed hogy többre is képes lett volna a csapat? Te mint csapatvezető hogy élted meg a csapatod mérkőzéseit?

Balázs: Persze sokkal jobbak is lehettünk volna, ha gyakorolunk – és azért, mert tavaly egyéniben egész jó eredmény ért el pár játékos – nem kényelmesedünk el és aludjuk át az egész sorozatot. Elég idegesen, de miután nekem sem sikerült “felráznom” a csapatot, a tisztességes végigjátszás maradt a cél.

Szerk: Ha visszanézed a csapatod tíz párharcát, melyiket látod a legnehezebbnek? Melyik csapat volt a legkeményebb ellenfeletek?

Balázs: A HC és a Spirit kiemelkedik a mezőnyből esélyünk sem volt ellenük.

Szerk: Térjük ki egy kicsit az MVP ranglistára is… Varga Gábor volt a csapatod legjobb játékosa, de végül “csak” a 14. helyen zárt. Szerinted Gabi ennél többre is képes lett volna  vagy túl erős volt a mezőny első fele számára?

Balázs: Gabi ügyes játékos,szerintem mindannyian képesek lettünk volna jobb teljesítményre, de a morál hamar leesett, – hogy stílszerű legyek – és nem is nagyon emelkedett a sorozat végéig. Nyílván így nehezebb folyamatosan jó teljesítményt nyújtani.

Szerk: Az FM14 Klánliga MVP ranglistáján a 3. helyen zártál, 27 megszerzett ponttal. Az idei kiírásban viszont – tükrözve a csapat teljesítményét is – 18 ponttal, csak a 15. poziciót sikerült megszerezni.  Mit gondolsz, a teljesítményed elmaradt a várttól? Vagy esetleg túlteljesítetted azt? Kérlek pár szóban értékeld a saját teljesítményedet.

Balázs: Ahogy mondod, én sem vagyok elégedett, a középszerű teljesítményemmel, de sajnos az idei online széria, nem tudott úgy “feltüzelni” és folyamatosan fejlődésre késztetni,mint a tavalyi.

Szerk: Elnézve az MVP ranglistát, hogy látod, melyik az a résztvevő akiben kellemeset csalódtál és olyan helyen zárt amit nem vártál volna tőle és melyik az a résztvevő aki csalódást okozó teljesítményt nyújtott?

Balázs: Varju Ricsi valamit nagyon elkapott, mióta nem küzd kettős látással a sok rövidtől, sokkal jobban megy neki az online. Szóval a sok munka meghozza a gyümölcsét. Amiből meg ugye lehet főzni.. 🙂 Dominik is sokat fejlődött, kemény párharcot játszottam vele is. Nem akarok senkit kritizálni,de akik pár éve még a mezőny legelejéhez tartoztak sajnos többen hátracsúsztak.

Szerk: Mivel sem csapatszinten, sem egyénileg nem tudtatok sikereket elérni a Klánliga idei kiírásában, így gondolom hogy a következő – jövőévi – Klánligára még nagyobb odaadással fogtok készülni. Mik a terveitek a Klánliga következő szezonjárara?

Balázs: Nem tudok még nyilatkozni, el kell gondolkodni a folytatáson. Ha nem tudunk eleget gyakorolni talán jobb, ha be sem nevezünk.

Szerk: Most térjünk ki egy kicsit a többi csapatra is. Íme a szezon előtti tipped az idei Klánligára:

“Alapvetően úgy gondolkodom, hogy akkor jó egy klán összeállítása, ha vannak benne tapasztalt, sok csatát megélt játékosok és fiatal versenyzők, akik lelkesek és sokat onlineoznak. Aki pedig tapasztalt, ugyanakkor még most is van ideje és kedve sokat játszani az igazi kulcsember lehet. Azt hiszem ezt az elvet követte a Hungarian Crown klán is, ez látszik összeállításukból, hiszen igazi nagy nevekkel teletűzdelt csapatuk esélyes a győzelemre. Az összeszokottság a Society Spirit mellett szól, de szerintem most már kicsit jóllakottak lettek, így a dobogó valamely kevésbé fényesebb érmével gazdagodnak ebben a sorozatban. Az Outlaws úgy látszik a mennyiségben hisz, hiszen komplett 2. soruk van a párharcokra, klánvezető kollégámat nem irigylem csapatösszeállításkor,szerintem az, hogy a legjobbakat nem mindig játszathatja megtöri esetleges lendületüket. A Teamgeist-ben van pár ismerős és pár lelkes fiatal is, jó elegy, de talán még mindig nem csiszolódtak igazi bajnokesélyessé. A Rookiest nem írnám le, biztos lesz pár olyan játékos is, akit majd a nagyobb klánok le akarnak draftolni, de csapatként az utolsó hely elkerülése lehet a céljuk. Végére hagytam klánunkat a Strategy Killerst, ahol a kezdő túlnyomó részében, az előző évben kevesebb sikert elért, korábbi kupagyőztesek szerepelnek. Reményeim szerint meg tudunk újulni, és újra megtaláljuk a nyerő taktikákat. A lendületet Gribovszky Gergőtől várom, aki több mint 100 online meccsen van túl pedig nemrég tartozik az online közösséghez. A realitás számunkra a 3. hely, de ha nem a győzelemért játszanánk, talán el sem indultunk volna. Az előző sorozatban féltávnál még vezettünk, ezt szívesen elcserélnénk egy végső győzelemre. Minden eddiginél szorosabb klánmeccsekre számítok, és sok sikert kívánok minden magyar online játékosnak.”

Nagyon közel jártál az igazsághoz, csak a TeamGeist-Outlaws duót cserélted fel, bár ennek te örülsz a legkevésbé, mivel csapatodat az utolsó helyre tetted… Mit gondolsz, melyik csapat teljesítette túl és melyik csapat teljesítette alúl az elvárásokat?

Balázs: A Rookies szerintem jól kezdte az első évét a sorozatban, a legnagyobb csalódást mi okoztuk.

Szerk: Amint látod, az idei Klánligában rengeteg jó kvalitású résztvevő mérte össze erejét a Klánliga és MVP címekért. Mi itt a footballmanager.hu-nál nem tudjuk eldönteni hogy kik voltak a legjobbak, éppen ezért Téged, mint csapatvezető helyettest kérünk meg, hogy allítsd össze az FM15 Klánliga Év csapatát, ha lehet próbálj meg objektíven dönteni kizárólag az eredmények alapján. Az öt név mellé, kérlek hogy indokold a döntésedet is.

Balázs: És ki a csapatvezető? 🙂 Egyébként megértelek titeket, nem könnyű dönteni, nüánsznyi különbségek voltak. Szabó László és Kókai Attila többször is MOM-ok voltak így ők nálam egyértelműen benne vannak a keretben. Rajcsányi Dominik teljesítménye előtt is le a kalappal, mint a legtöbbet fejlődő fiatal. Már csak két helyem maradt, a bajnokcsapat számára, melyet most Budai Richienek és Varju Ricsinek adnék. Jaxi igazi profi, nem hinném, hogy megsértődik, ő úgyis mindig nyer legalább egy FM játékot tőletek. 🙂

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versenysorozat?

Balázs: A csapatjátéknak mindig megvan a varázsa. Szurkolsz a másiknak és amikor játszol duplán ki kell tenned magadért, hiszen ha kikapsz 4-5 haverodat hozod nehéz helyzetbe. Ha meg nyertek az közös győzelem. Remélem ebből az érzésből több jut majd jövőre.

 

MVP ranglista – A végén borult minden

Ahogy a Klánliga táblázatát, úgy a Klánliga MVP ranglistáját is a bajnok Hungarian Crown és a második helyezett Society Spirit tagjai uralták. Féltávnál a legnagyobb esélyesnek – a Society Spirit újonca – Szabó László tűnt, aki egészen a 9. fordulóig megtartotta az előnyét… de jött az utolsó forduló ahol Laci nem bírta el a nagyomást és mindkét mérkőzésén hibázott, így elbukta az MVP címet, sőt a dobogóról is lecsuszott.

Kep_07Nagyításhoz kattints a képre

A dobogó legasló fokára Varju Richárd (Hungarian Crown) fért fel, aki mindössze 18!!! mérkőzésen szerzett 28 pontja mellett, a legkevesebb kapott gól (20) és a legjobb gólarány (+29) büszke tulajdonosának is mondhatja magát… és ha meglett volna mind a húsz mérőzés… Az ezüstérmes Jakab Zoltán (Hungarian Crown) óriási meglepetés… na nyílván nem az a tény hogy második lett, hiszen az elmúlt két év FM „Aranylabdásáról” beszélük, hanem az hogy nem a dobogó legfelső fokán állhat… de Zolinak nem volt szerencséje, mivel csak egy árva góllal maradt le az MVP címről, amit egy újonc, a Hungarian Crown vánderkídje, Budai Richie kaparintott meg. Az igazság az, hogy nehezen tudjuk eldönteni azt hogy ki érdemelte volna meg igazán az MVP címet, mivel az első öt helyezet végig jól teljesített, viszont az biztos hogy a legtöbb győzelmet – szám szerint 14-et – az MVP győztes Budai Richie tudja felmutatni…

Kep_07_2A képen szereplő figura nem azért kopasz mert Radics Zolit szimbolizálja 😀

Íme az MVP győztes Budai Richie interjúja:

Budai Richie (Hungarian Crown)

Kep_07_1

Szerk: Köszönöm Richie, hogy elfogadtad a felkérést az interjúra. Te vagy az FM15 Klánliga – MVP ranglista győztese, amihez szeretnénk gratulálni! Hogy érzed magad, büszke vagy a teljesítményedre?

Richie: Még mindig alig hiszem el,hogy ilyen sikert elértem, bár végig esélyes voltam. Nagyszerű érzés. Viszont meg kell említenem Jakab Zoltán, Varju Ricsi, és természetesen az idei vánderkid társam Szabó László eredményét is akik szintén megérdemelték volna.

Szerk: Féltávnál a második helyet foglaltad el az MVP ranglistán, mégis a végén Tied a dicsőség. Minek volt köszönhető a verseny második felében nyújtott kitűnő teljesítményed?

Richie: Féltávnál a második voltam a vége felé hátrébb is, de a ami a lényeg a végén első. A kitűnő teljesítmény annyira nem reális nagy mértékben köszönhetem csapatvezetőm és klántársaimnak is, hogy időben helyreráztak és kiemelték a hibáim amiken sikerült javítani. KÖSZÖNÖM!

Szerk: Ha visszanézed a tíz párharcodat, melyiket látod a legnehezebbnek? Ki volt a legkeményebb ellenfeled?

Richie: Rengeteg nehéz és kevés “könnyű” ellenféllel találkoztam a 10 mérkőzés alatt. Az idézőjel nem véletlen, mert nincs igazán könnyű ellenfél, de hál istennek a “legeslegnehezebbekel” egy csapatban szerepelek SMILE. Amennyiben lehetséges senkit nem is emelnék ki külön és mindegyiküknek gratulálok az ellenem nyújtott teljesítményéért.

Szerk: Csapatod, a Hungarian Crown megnyerte az FM15 Klánligát? Kérlek hogy pár szóban értékeld ezt a kitűnő teljesítményét?

Richie: Ez az elejétől nem volt kérdéses. Mindegyiküket nagyra tartom egyénileg is. Kiváló szezon hibátlan koncentráció az indulás ellenére is tartása volt a csapatnak így semmi sem veszélyeztette a papírforma győzelmet (kivéve sz első fordulóban kitudódott taktika és szöglet).

Szerk: Ezek után úgy gondoljuk hogy az FM16 Klánliga favoritjaként vágsz majd neki a jövő évi kiírásnak és megpróbálod megvédeni a megszerzett trófeákat úgy csapatban szinten, mint egyénileg is. Mik a terveid a Klánliga következő szezonjárara?

Válasz: Jövőre egy célom van igazán mindent megtennem a csapatom/klánom/testvéreim sikeréért akik ugyanezt megtették értem/értünk és mellette még el is viseltek! Az MVP cím pedig remélem ismét egy Hungarian Crown tag kezébe vándorol jövőre is vagy akár hozzám.

Szerk: Nagyon sok érdekes és izgalmas versenysorozatot találhatunk a Magyar Online FM közösségben, de mégis sokan úgy tartják, hogy mind közül a Klánliga a legjobb. Szerinted miért ilyen sikeres ez a versensorozat?

Richie: Ez nem kérdés nagyszerű szervezés, kiváló munka, sok sok barátság, remek ellenfelek. Ez a siker titka!

Szerk: Richie, köszönöm szépen hogy a rendelkezésemre áltál és válaszoltál a kérdésekre. További sok sikert kivánok Neked és a csapatodnak.

Richie: Köszönöm a lehetőséget az interjúra és csak így tovább

 

Statisztikák – A védelem volt a kulcs?

Kep_08

Ha megnézzük az FM15 Klánliga valós staisztikáit több érdekességet is észrevehetünk. A lentebb megtalálható táblázatban, a Klánliga mérkőzéseket úgy vizsgáltuk meg, hogy a klántagok a mérkőzéseit külön-külön jegyeztük fel, így megalkotva a fentebb látható táblázatot. Tehát itt megtalálható minden egyes megnyert párbaj, a rúgott és kapott gólok száma, illetve ezek meccsenkénti átlagai illetve az összpontszám. Valójában ez az MVP ranglista csapatokra összegyűjtött táblázata.

A táblázatból kitűnik hogy a bajnok csapat minden fronton előnyben volt a többiekkel szemben. A 65 győzelem, a csupán 20 elvesztett mérkőzés, a 269 rúgott és 139 kapott gól magért beszél. A kapott gólok terén fedezhető fel a legnagyobb a különbség, így tehát jogos a kérdés: Az erős védelemnek köszönhetően lett bajnok a Hungarian Crown? Talán igen vagy csak szerencséjük volt, de egy biztos, a számok nem hazudnak. A második legerősebb védelme a Society Spiritnek volt – 1,96 kapott gól/meccs – amivel messze elmaradnak a Hungarain Crown 1,39-es meccsenkénti kapott gólátlagától. A harmadik legjobban védekező csapat a TeamGeist volt… a David Laslo által irányított csapat tagjainak kapuját átlagban meccsenként 2,07-szer vették be az ellenfelek. Rúgott gólok terén ugyanez a sorrend találjuk… a Hungarian Crown 2,69-es, a Society Spirit 2,46-os még a TeamGeist 2,20-as meccsenkénti rúgott gólátlaggal büszkélkedhet. A leggólgazdagabb mérkőzéseket a Strategy Killers tagjai vívták, a sárga-zöld csapat mérkőzésein átlagban 4,78 gól született. A leggólszegényebb mérkőzéseket viszont magasan a Hungarian Crown tagjai produkálták, mérkőzéseiken átlagosan 4,08-szor zörrent meg a háló.

Az FM15 Klánligában 10 forduló alatt 300 mérkőzést követhettünk figyelemmel, ezeken a mérkőzéseken 1330 gól született, ami – hihetetelen, de igaz – 4,43-as mérkőzésenkénti gólálagot eredményez. Csak hogy mennyit változott tavaly óta az FM: az FM14 Klánligában 300 párharcnak lehettünk szemtanúi, ezeken összesen 987 gól született, ami 3,29-es gólátlagot eredményezett, tehát egy év alatt 1,14-es meccsenkénti gólátlag növekedést tapasztalhatunk… és akkor egy kis előrejelzés: FM18 Klánliga – 9,76-os meccsenkénti gólátlag, jöhetnek a vízilabda meccsek.

A mérkőzések 12%-a – a legtöbbször előforduló – 2-1-es eredménnyel ért véget. Legtöbb gólt – számszerint tizenkettőt – a második fordulóban láthattunk, a Galda Dávid (Strategy Killers) – Lőre Attila (Society Spirit) összecsapáson, ahol a Dávid által vezetett Anderlecht 7-5-re múlta felül Attila Nantes-ját.

A legnagyobb gólarányú – hét gólos – győzelemek terén hármas holtverseny alakult. A második fordulóban Budai Richie (Hungarian Crown) BVB-je csapta el Molnár Máté (Outlaws) PSG-jét 7-0-ra, majd a negyedik fordulóban két nagy arányú sikert is elkönyvelhettünk. Előbb Radics Zoli (Society Spirit) Atléticoja söpörte el Nagy János (Rookies) PSG-jét 7-0-ra – nagyon nem megy a PSG-nek – majd Ádám Norbert (Hungarian Crown) Barcelonája mosta fel a pályát Kókai Attila (a legjobb TeamGeist-es) Manchester City-jével (8-1).

Budai Richie (BVB) – Molnár Máté (PSG) 7-0

Radics Zoltán (Atlético) – Nagy János (PSG) 7-0

Ádám Norbert (Barcelona) – Kókai Attila (Manchester City) 8-1

Azt hogy a Football Manager nagyon megváltozott, az is jól mutatja, hogy a 300 mérkőzés során, csak egyetlen egyszer fordult elő gól nélküli döntetlen (a FM14 Klánligában tízszer). De az 1-0-as mérkőzések száma is nagyon megcsappant, mivel az idei kiírásaban csak 21-szer, még tavaly 38-szor fordult elő…

Kep_09

És ha ennyi nem lett volna elég a változás bizonyítására, akkor nézzük meg a fogadók által oly kedvelt 2,5-ös gólátlag határt. Az FM14 Klánligában a mérkőzések 60%-án (180 mérkőzésen) esett 3 vagy annál több gól, az FM15 Klánligában ez 79,33%-ra nőtt (238 mérkőzés). A 6,5-ös határ is óriási növekedést mutatott a tavalyi kiíráshoz képest… még tavaly csak 17 (5,66%) mérkőzésen szereztek 7 vagy annál több gól, addig idén ez a szám 50!!! (16,67%). Hogy a gólok számának változása mennyire tette élvezhetőbbe az FM-et, azt mindenki döntse el maga, viszont abban biztos vagyok hogy a készítők úgy gondolták, hogy a több gól egyenlő a nagyobb élvezettel… szerintünk tévedtek.

 

A csapatválasztások – Merseyside derby és Ici c’est Paris

Kep_18_1

Figyelem: Mielőtt bárki komolyabban elkezdi tanulmányozni a  lentebb megtalálható statisztikát, szeretnénk Mindenkit figyelmeztetni, hogy ezek az adatok kizárólag informatív jellegűek. Az egyes csapatokkal elért eredményekért, kizárólag az FM15 Klánligában résztvevő managerek és azok taktikái a felelsősek, tehát semmit nem szabad kézpénznek venni. Kérünk mindenkit hogy a saját felelősségére válasszon csapatot, a lentebb megtalálható statisztikák alapján. A footballmanager.hu stábja, semmilyen felelősséget nem vállal az adatbázisból leszűrt adatok alapján történő  csapatválasztásokért. Kérünk mindenkit jól gondolja meg, hogy a következő párharc során milyen csapatot választ.

Az eredményeket már láttuk, most itt az ideje megnézni azt is, hogy melyik kalapok és csapatok voltak a legnépszerűbbek az FM15 Klánliga résztvevői között…

A kalap – Barcelona… Barcelona mindehol

 Kep_10

„A Barcával akarok lenni…” kezdetű mondatot már többször hallhattuk az idei FM alatt és tény hogy nagyon sok rajongója van az idén nyolcadik Bajnokok Ligája döntőjére készülő katalán csapatnak, amit mi sem bizonyít jobban, mint az hogy az FM15 Klánliga A kalapjának a legnépszerűbb csapata. Ahogy a táblázatban is látható, ez a népszűség az eredményességgel köthető össze. A meccsenkénti 2,69-es rúgott és 1,81-es kapott gólátlagával a gránát-vörös alakulat szinte minden téren a legjobb csapatnak bizonyul ebből a kalapból. Az ősi rivális Real Madrid ettől messze elmaradva (meccsenkénti 2,30-as kapott és 2,85-ös rúgott gólátlag) teljesített. A legkevésbé favorizált csapat a Juventus volt, ami – elnézve a statisztikát – érthető is.

Kep_10_1

 

B kalap – Ici non c’est paris

Kep_11

Amikor azt mondjuk hogy Paris Saint-Germain, akkor arra gondolhatunk hogy az Ibra-Cavani duó egymás után szórja a gólokat… na igen, de az FM máshogy gondolja… a B kalap legtöbbször választott csapata a PSG volt, de nem túl sok sikerrel, ezért nem értjük a miértjét. A 2,04-es meccsenkénti rúgott gólátlagával messze a B kalap legyengébb teljesítményét nyújtotta, amin a 2,78-as meccsenkénti kapott gólátlag sem segít túl sokat… sőt. A kalap leggólerősebb csapatainak a Borussia Dortmund (2,47 gól/meccs) és a Manchester United (2,45 gól/meccs) bizonyúlt. Kapott gólok terén az Arsenal 1,71-es gólátlaga emelhető ki. Sajnos az AS Roma csapatát senki nem találta annyira jónak, hogy tétmérkőzést merjen velük játszani… pedig erősebb mint sokan azt gondolják.

Kep_11_1

 

C kalap – Merseyside derby

Kep_12

Everton és Liverpool… jóformán csak ez a két csapat létezett azoknak aki a C kalapot választotta. A két liverpooli csapat közül az Everton volt képes jobb teljesítményt nyújtani, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az 1,74-es meccsenkénti kapott gólátlaga, amivel a C kalap legjobb csapatának bizonyúlt. Ugyanezt a Wolsburg nem mondhatja el magáról, hisz úgy a meccsenkénti rúgott, mint a meccsenkénti kapott gólok terén is a legrosszabb teljesítményt nyújtotta. A legkevesebbszer választott csapat az AC Milan volt (10 mérkőzés), pedig a vörös-fekete csapat büszkélkedhet a legnagyobb meccsenkénti rúgott gólátlaggal (2,90 gól/meccs).

Kep_12_1

 

D kalap – Mégis jó az olasz foci?

Kep_13

Nem a Valencia, nem a Leverkusen és nem a Newcastle, hanem a Fiorentina, igen a Fio volt a D kalap legnépszerűbb választása és az egész Klánliga legbiztosabb védelmével rendelkező csapat is egyben. A 26 mérkőzésen kapott 40 gól, 1,54-es meccsenkénti gólátlagot eredményezett, ami nagyon hízelgő a lilákra nézve. A leggólerősebb alakulat a Valencia volt, meccsenkénti 3,30-as gólátlaggal. Azok akik a D kalapot választották, valamiért nem szívlelik a Leverkusent és a Valenciát, más magyarázatot nem találunk arra hogy miért ők ketten a legkevesebbszer választott csapatok a D kalapból.

Kep_13_1

 

E kalap – Miért a Gladbach?

Kep_14

Igen, az E kalap legnépszerűbb csapata a Borussia Mönchengladbach volt, bár maga az egész kalap nem volt túl népszerű a részvevők körében. A Gladbach 1,43-as meccsenkénti rúgott gólátlagával a leggyengébb csapatnak bizonyúlt ebből a kalapból. Kapott gólok terén a CSKA Moscow a legutolsó, igaz 4 lejátszott mérkőzésből túl sokat nem lehet leszűrni.

Kep_14_1

 

F kalap – PAOK, Grasshoppers semmi

Kep_15

Az F kalap legválasztottabb csapata a Nantes volt, igaz a hat csapatból, kettővel egyáltalán nem játszottak mérkőzést. A leggyengébb csapatnak az Alkmaar bizonyúlt úgy rúgott, mint kapott gólok terén is.

Kep_15_1

 

G kalap – Hiába a sok bajnok, ígyis kevés volt a meccs

Kep_16

Az F kalaphoz hasonlóan, a G kalapban is csak 24 mérkőzést játszottak a csapatokkal. Közűlük is a legnépszerűbb a Celtic volt, a leggyengébb teljesítményt viszont az Olympiacos nyújtotta, bár a statisztikák nagyon hasonlóak az össze csapat esetében. A Gulácsi Petit is foglalkoztató Red Bull Salzburgban senki nem bízott annyira, hogy merjen velük Klánliga mérőzést játszani.

Kep_16_1

 

H kalap – Magyarország, nem szeretlek 🙁

Kep_17

Egy év távollét után, idén újra visszakerült a kalapok közé a „Magyar kalap”, sajnos nem túl sok sikerrel, amit mi sem bizonyít jobban, mint a csupán 8 lejátszott mérkőzés… A Ferencváros minden téren a legjobbnak bizonyult. A Videoton-Győri ETO-Diósgyőr triót pedig senki nem választotta.

Kep_17_1

A BDSRSTNT, befejeztem… nagyjából sikerült összefoglalni az FM15 Klánligát, ami nem csak szerintünk sikerült kivállóra. Azt már most megígérhetjük, hogy jövőre is lesz FM Klánliga és az is biztos hogy akkor sem fogunk gyanús állagú göröngyökkel gurigázni, tehát megéri velünk tartani az FM16 Klánligába is… Találkozunk 2016-ben! (Az utolsó mondat annyira tetszett, hogy lenyúltam a tavalyi cikkemből :P)

final

Comments

comments

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
shared on wplocker.com